Tęczowa chałka

Klasyczna chałka drożdżowa o pięknych kolorach, dzięki dodatkowi barwników spożywczych do ciasta.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 20g świeżych drożdży
  • 80g cukru
  • 250ml mleka
  • 5 łyżek oleju
  • 1 jajko
  • 2 barwniki spożywcze np. czerwony i zielony
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki stopionego masła

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku. Dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Do wyrośniętego zaczynu dodać jajko, masło, cukier, sól, olej i resztę mąki. Zagnieść ciasto.  Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
  3. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do dwóch części dodać barwniki. Zagnieść ciasta, aż barwnik dobrze połączy się z ciastem.
  4. Uformować  3 równe wałki i zapleść z nich warkocz. Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki.

02

  1. Chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
  2. Piec  nagrzanym piekarniku ok. 35- 45 minut w temperaturze 180°C.

Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu ze strony: www.gotujmy.pl

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35-45 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Tęczowa chałka

Tęczowa chałka

Tęczowa chałka