Ciasto czekoladowe bez mąki

Ciasto czekoladowe bez dodatku mąki. Składa się tylko z czekolad, jajek, cukru i masła. Smaczne, mocno czekoladowe i do tego bezglutenowe. Ciasto ładnie wyrasta, przy studzeniu opada i tworzy się popękana skorupka.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 80g cukru (najlepiej nierafinowanego cukru trzcinowego)
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 100g masła lub oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać połowę cukru i ubić na sztywno. Odstawić na bok.
  3. Żółtka utrzeć z drugą połową cukru na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo chłodną masę czekoladową. (Masa będzie gęsta).
  4. Partiami dodawać ubitą pianę z białek i mieszać delikatnie łyżką drewnianą. (Stopniowo, aby powoli rozrzedzać masę).
  5. Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wyłożyć do formy i wyrównać.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). (Nie sprawdzać ciasta patyczkiem. Ciasto może być wilgotne w środku). Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Podawać z bitą śmietaną lub jogurtem naturalnym (samym lub osłodzonym lekko miodem).

Smacznego.

Przepis z książki: „Po prostu gotuj” Brigitte Pregenzer, Brigitte Schmidle

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 30 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

30 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 10
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Ciasto czekoladowe bez mąki

Ciasto czekoladowe bez mąki

Ciasto czekoladowe bez mąki