Tort dyniowo- czekoladowy

15 Komentarzy

Tort dyniowo- czekoladowy

Gdy zobaczyłam ten tort na okładce najnowszego wydania magazynu: „Sweet Dreams” (Sierpień/ Wrzesień/ Październik 2014) od razu wiedziałam, że taki tort muszę upiec. Tortu dyniowego nie było jeszcze do tej pory na Domowych Wypiekach, dlatego też miałam okazję upiec coś nowego.

Skorzystałam z przepisu na ciasto. Zredukowałam w nim znacząco ilość cukru zawartego w cieście z 450g na 200g i według mnie tort wyszedł odpowiednio słodki. Krem i polewę zdecydowałam się zmienić. Krem wykonałam z serka mascarpone, zamiast serka Philadelphia i zmniejszyłam ponownie ilość cukru. Polewę zrobiłam ze swojego, sprawdzonego przepisu, ponieważ oryginalna polewa zawierała Creme fraiche (śmietanę, która jak widzę po Waszych komentarzach, nie jest za bardzo znana i dostępna w polskich sklepach). Dodatkowo naponczowałam blaty ciasta kawą, ponieważ są one bardzo grube i chciałam, aby były wilgotne.

Tort jest prosty, łatwy do zrobienia i bardzo smaczny. Dodatek dyni nie jest w ogóle wyczuwalny, a dzięki niej ciasto utrzymuje długo świeżość. Tort smakuje jak wilgotne, czekoladowe ciasto z delikatnych kremem mascarpone.

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Blaty można upiec dzień wcześniej.

Składniki:
Ciasto dyniowo- czekoladowe:

  • 115ml maślanki
  • 200g puree z dyni (przepis tutaj, użyłam dyni Hokkaido)
  • 170g masła
  • 200g cukru
  • 4 jajka (rozmiar M) lub 3 jajka (rozmiar L) i jedno żółtko
  • 180g mąki pszennej
  • 75g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 250g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pomarańczowy lub czerwony i żółty barwnik spożywczy

Poncz:

  • ok. 150ml posłodzonej kawy

Polewa czekoladowa:

  • 60g czekolady gorzkiej
  • 60ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 20g masła

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto dyniowo- czekoladowe. Maślankę wymieszać dokładnie z puree z dyni.
  2. Miękkie masło i cukier utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po jednym jajku. Osobno wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Dodawać na przemian z maślanką do utartej masy maślano- jajecznej.
  3. Masę przełożyć na dwóch tortownic (o średnicy 20cm), z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia. (Można użyć również tylko jednej tortownicy i upiec jeden blat po drugim. Podczas pieczenia pierwszego blatu, druga połowa ciasta może czekać na blacie). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35min, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub z funkcją termoobiegu w temperaturze 160°C). Pozostawić do ostygnięcia. (Jeśli ciasto wyrośnie z górką, po ostygnięciu należy ją ściąć, aby wyrównać powierzchnię blatów).
  4. Przygotować kawę. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na końcu wmiksować krótko trochę pomarańczowego barwnika (lub czerwonego i żółtego), aby uzyskać ładny, pomarańczowy kolor.
  6. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta i nasączyć kawą. Rozłożyć ok. 1/4 kremu i przykryć drugim blatem. Ponownie nasączyć. Cały tort obłożyć resztą kremu. Tort wstawić na 1 godz. do lodówki.
  7. Przygotować polewę. Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietaną. Całość podgrzewać na niskiej temperaturze, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Masę ochłodzić wkładając garnek do zimnej wody. Gdy masa trochę zgęstnieje wyłożyć ją na górę tortu pozwalając, aby delikatnie spływała na boki. Ciasto wstawić na co najmniej 30min. do lodówki.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 70 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 1,5 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tort dyniowo- czekoladowy

Tort dyniowo- czekoladowy

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 2 lat temu
    Witam, czy maślankę można zastąpić jogurtem greckim?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata Dranicka · 3 lat temu
    Właśnie się za niego zabrałam! Szkoda,że w komentarzu nie można dodać zdjęcia,ale to nic,robię go na 83 urodziny mojej podopiecznej. Na pewno jej zasmakuje !
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Można dodać zdjęcie. Pod ramką na komentarz jest ikonka aparatu fotograficznego ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Renata Dranicka · 3 lat temu
        Załączam,może nie jest idealny,bo robiłam po raz pierwszy tort! I w dodatku w warunkach polowych! Za mało żółtego barwnika miałam w domu no i wyszedł taki jak na zdjęciu poniżej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata Dranicka · 3 lat temu
    Czy tortownica O średnicy 26 cm może być? I o ile wtedy trzeba powiększyć ilość składników na blaty i krem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 3 lat temu
    taki tort bedzie na moje 40 urodziny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aśka · 4 lat temu
    Zamiast pomarańczowego barwnika dodałam do masy trochę puree z dyni. Jest pyszny, piękny <3
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anna · 3 lat temu
      A ile dałaś tego puree, aby krem nie rozpuścił się ? :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 10 lat temu
    Wygląda bajecznie, muszę koniecznie wypróbować zanim mąż nie podzieli się wszystkimi dyniami z kurami. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wedelka · 11 lat temu
    Cudownie się prezentuje :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gin · 11 lat temu
    Wygląda obłędnie! Oj, ten przepis muszę w tym sezonie wypróbować :)