Strona Główna Czekoladowe i kakaowe Tort ambasador
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Tort ambasador Drukuj Email
poniedziałek, 10 września 2012 21:17

Tort ambasador

Tort składający się z dwóch blatów czekoladowo- migdałowych, przełożonych budyniem brzoskwiniowym oraz dwukolorową masą budyniową zawierającą kawałki brzoskwiń, czekolady oraz rodzynek. Na górze pokryty grubą warstwą galaretki.
Masę budyniową można dowolnie wzbogacać o różne bakalie jak np. posiekane orzechy, migdały, rodzynki, suszone śliwki, żurawinę oraz dodać aromaty lub alkohol. W galaretce można dodatkowo zatopić owoce.

Składniki:

Ciasto czekoladowo- migdałowe:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 4 jajka
  • 80g masła lub margaryny
  • 80g cukru
  • 200g zmielonych migdałów lub orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka

Budyń brzoskwiniowy:

  • 1 duża puszka brzoskwiń (ok. 850g, waga samych owoców ok. 500g)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Masy budyniowa:

  • 2 żółtka
  • 250g masła
  • 250ml mleka
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki lub skrobi ziemniaczanej (20g)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki kakao
  • 50g rodzynek lub suszonych fig
  • 50g posiekanej czekolady
  • ok. 10ml rumu lub wódki (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • 2 galaretki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę. Nie przerywając miksowania, dodawać po kolei po jednym żółtku. Migdały wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać migdały z proszkiem na przemian z mlekiem. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do ciasta.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min., w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  3. Przygotować budyń brzoskwiniowy. Brzoskwinie odsączyć na sitku. Soku nie wylewać. Połowę brzoskwiń z puszki zetrzeć na tarte o grubych oczkach. Odstawić na bok.
  4. Odmierzyć 250ml soku z brzoskwiń. (Jeśli zdarzyłoby się, że soku jest troszkę mniej, to należy dolać wody, aby otrzymać 250ml płynu). Trochę soku z brzoskwiń wymieszać z budyniem waniliowym w proszku. Resztę soku zagotować. Do gotującego się soku, dodać wymieszany budyń z sokiem, mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min.), aż budyń zgęstnieje. Garnek ściągnąć z pieca. Dodać starte na tarce brzoskwinie i wymieszać. Jeden blat ciasta ułożyć na paterze. Gotowy budyń brzoskwiniowy rozłożyć na cieście. Pozostawić do ostygnięcia i kolejno wstawić do lodówki.
  5. Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min.), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  6. Masę budyniową podzielić na pół. Do jednej połowy wmieszać 2 łyżki soku z cytryny i trochę pozostałych brzoskwiń pokrojonych w kostkę. Do drugiej połowy wmiksować kakao, a następnie rum, wlewając go cienkim strumieniem. Kolejno wmieszać rodzynki i posiekaną czekoladę.
  7. Wyciągnąć ciasto z lodówki. Zacisnąć wokół niego obręcz do tortu. Wyłożyć jasną masę budyniową z brzoskwiniami. Przykryć drugim blatem i wyłożyć masę kakaową. Tort wstawić do lodówki.
  8. Przygotować 2 galaretki według przepisu na opakowaniu, rozpuszczając je w łącznie 750ml wody. Ostudzić. Zimną galaretkę wylać na górę tortu i wstawić do lodówki to stężenia.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1,5 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Tort ambasador

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! a.xmas Campaign 750x200
 

Komentarze  

 
+1 #10 Joanna 2013-05-09 10:33
Patrycjo rodzynki wsypuję nienamoczone. Galaretkę wylej tężęjącą, tylko zaciśnij obręcz do tortu, żeby nie spłynęła.
Cytować
 
 
0 #9 patrycja 2013-05-09 08:44
Zamist migdalow chciałabym dodać rodzynki do masy tylko nie wiem czy trzeba je wcześniej namoczyc w ciepłym mleku, czy nie ma takiej potrzeby? Na wierzch masy chce dac tylko galaretke (nikt nie lubi migdalow) i mam wlac dopiero teżejaca?
Cytować
 
 
0 #8 Joanna 2013-03-28 20:55
Kamilo ciasto nie jest suche, ale nie piekłabym go aż dwa dni wcześniej. Chyba, że ewentualnie będziesz je trzymać w lodówce, żeby nie obsychało. Możesz również zrobić już całego torta. W lodówce wytrzyma parę dni. Alkoholu dodawaj stopniowo do smaku. Przy dużej ilości alkoholu masa może się zwarzyć, więc ostrożnie.
Cytować
 
 
0 #7 Kamila 2013-03-28 15:11
Witam.
Czy moge wczesniej przygotowac biszkopt? tzn dzisiaj i czy do soboty zanim przeloze masami nie zczerstwieje? a biszkopt jest bardziej suchy czy wilgotny?? ile moge dodac alkoholu do masy ?? prosze o info zebym nie sknocila ciasta na swieta :)
Cytować
 
 
0 #6 Joanna 2012-10-24 11:46
Ewo skoro zrobiłaś ten torcik to nie powiedziałabym, że nie umiesz piec ;-)
Cytować
 
 
+3 #5 ewa 2012-10-24 11:24
przepyszne ciasto a'la torcik. Nie umiem piec ale to wyszło i jest znakomite. Wkrótce znów je zrobię a przepis przekazała mi koleżanka. Ala dziękuję :)
Cytować
 
 
+1 #4 Joanna 2012-09-27 09:24
Sabciu miał być budyń w proszku. Gdyby należało wcześniej ugotować budyń to byłoby to napisane. Proszę pytać jeśli masz wątpliwości.
Cytować
 
 
+1 #3 Sabcia 2012-09-26 23:37
"Trochę soku z brzoskwiń wymieszać z budyniem waniliowym". A że nie mam doświadczenia w pieczeniu, no to wymieszałam sok z BUDYNIEM, a nie z proszkiem ... i wyszła KATASTROFA
Cytować
 
 
+4 #2 Majana 2012-09-11 21:10
Bardzo ładne to ciasto. Nie jadłam chyba takiego.
POzdrowienia.:)
Cytować
 
 
+4 #1 kaczodajnia 2012-09-11 07:14
Wygląda doskonale. W styczniu dopiero moje urodziny, ale zachowam ten przepis:)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+