Strona Główna Czekoladowe i kakaowe Tort ambasador
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Tort ambasador Drukuj Email
poniedziałek, 10 września 2012 21:17

Tort ambasador

Ten tort przeznaczony jest dla osób lubiących ciasta z masami. Zawiera bowiem dużo masy budyniowej. Jest również mocno brzoskwiniowy. Brzoskwinie znajdują się zarówno w masach jak i w budyniu przygotowanym na soku z brzoskwiń. Tort stworzyłam na wzór ciasta ambasador (ciasto biszkoptowe z jasną i ciemną masą budyniową, a na górze brzoskwinie zalane galaretką).

Masy można dowolnie wzbogacać o różne bakalie jak np. posiekane orzechy, migdały, rodzynki również o kawałki czekolady i alkohol.
Spód tortu to dość zwarte ciasto czekoladowo- migdałowe (lub czekoladowo- orzechowe).
Górę posypałam prażonymi płatkami migdałowymi. Jeśli wolicie, możecie zrobić również galaretkę. 

Uwaga: W wersji bezglutenowej należy upewnić się, że wszystkie składniki są na pewno bezglutenowe i nie dodawać wódki.

Składniki:
Ciasto czekoladowo- migdałowe:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 4 jajka
  • 80g masła lub margaryny
  • 80g cukru
  • 200g zmielonych migdałów (lub orzechów)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka

Masy:

  • 3 żółtka
  • 375g masła
  • 1,5 szklanki mleka (375ml)
  • ¾ szklanki cukru (150g)
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 kopiatej łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 30g)
  • 1 duża puszka brzoskwiń (ok. 850g, waga samych owoców ok. 500g)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • 2 garście migdałów w płatkach
  • ewentualnie: orzechy, migdały, rodzynki, posiekana czekolada, trochę wódki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Miękkie masło (margarynę) utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo ostudzoną czekoladę. Nie przerywając miksowania, dodawać po jednym żółtku.
  4. Migdały wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać migdały z proszkiem na przemian z mlekiem.
  5. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do ciasta. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Brzoskwinie odsączyć na sitku. Soku nie wylewać.
  7. Połowę brzoskwiń z puszki pokroić w kostkę. Odstawić na bok. Drugą połowę brzoskwiń zetrzeć na tarce o grubych oczkach (lub również pokroić w kostkę). Odstawić na bok.
  8. Odmierzyć 250ml soku z brzoskwiń. (Jeśli zdarzyłoby się, że soku jest troszkę mniej, to uzupełnić wodą, aby otrzymać 250ml płynu). Trochę soku z brzoskwiń wymieszać z budyniem waniliowym. Resztę soku zagotować. Do gotującego się soku, dodać wymieszany budyń z sokiem, mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Garnek ściągnąć z pieca. Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i wymieszać. Gotową masę wyłożyć na zimne ciasto. Pozostawić do ostygnięcia i kolejno wstawić do lodówki.
  9. Przygotować masę budyniową. Szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu można wmiksować według uznania trochę alkoholu, dodając go bardzo powoli, aby masa się nie zwarzyła.
  10. Do gotowej masy wmieszać starte na tarce lub pokrojone w kostkę brzoskwinie. Masę podzielić na pół. Jedną połowę wyłożyć na ciasto, na zimną warstwę brzoskwiniową.
  11. Do pozostałej masy dodać 2 łyżki kakao i bakalie. (Ja dodałam garść migdałów w płatkach). Masę wyłożyć na jasną masę.
  12. Migdały zrumienić na patelni bez tłuszczu. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie posypać nimi górę tortu.
  13. Tort wstawić do lodówki.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1,5 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Tort ambasador

Tort ambasador

Tort ambasador

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
+1 #10 Joanna 2013-05-09 10:33
Patrycjo rodzynki wsypuję nienamoczone. Galaretkę wylej tężęjącą, tylko rób ciasto w tortownicy, albo zaciśnij obręcz do tortu, żeby nie spłynęła.
Cytować
 
 
0 #9 patrycja 2013-05-09 08:44
Zamist migdalow chciałabym dodać rodzynki do masy tylko nie wiem czy trzeba je wcześniej namoczyc w ciepłym mleku, czy nie ma takiej potrzeby? Na wierzch masy chce dac tylko galaretke (nikt nie lubi migdalow) i mam wlac dopiero teżejaca?
Cytować
 
 
0 #8 Joanna 2013-03-28 20:55
Kamilo ciasto nie jest suche, ale nie piekłabym go aż dwa dni wcześniej. Chyba, że ewentualnie będziesz je trzymać w lodówce, żeby nie obsychało. Możesz również zrobić już całego torta. W lodówce wytrzyma parę dni. Alkoholu dodawaj stopniowo do smaku. Przy dużej ilości alkoholu masa może się zwarzyć, więc ostrożnie.
Cytować
 
 
0 #7 Kamila 2013-03-28 15:11
Witam.
Czy moge wczesniej przygotowac biszkopt? tzn dzisiaj i czy do soboty zanim przeloze masami nie zczerstwieje? a biszkopt jest bardziej suchy czy wilgotny?? ile moge dodac alkoholu do masy ?? prosze o info zebym nie sknocila ciasta na swieta :)
Cytować
 
 
0 #6 Joanna 2012-10-24 11:46
Ewo skoro zrobiłaś ten torcik to nie powiedziałabym, że nie umiesz piec ;-)
Cytować
 
 
+3 #5 ewa 2012-10-24 11:24
przepyszne ciasto a'la torcik. Nie umiem piec ale to wyszło i jest znakomite. Wkrótce znów je zrobię a przepis przekazała mi koleżanka. Ala dziękuję :)
Cytować
 
 
0 #4 Joanna 2012-09-27 09:24
Sabciu miał być budyń w proszku. Gdyby należało wcześniej ugotować budyń to byłoby to napisane. Proszę pytać jeśli masz wątpliwości.
Cytować
 
 
+1 #3 Sabcia 2012-09-26 23:37
"Trochę soku z brzoskwiń wymieszać z budyniem waniliowym". A że nie mam doświadczenia w pieczeniu, no to wymieszałam sok z BUDYNIEM, a nie z proszkiem ... i wyszła KATASTROFA
Cytować
 
 
+4 #2 Majana 2012-09-11 21:10
Bardzo ładne to ciasto. Nie jadłam chyba takiego.
POzdrowienia.:)
Cytować
 
 
+4 #1 kaczodajnia 2012-09-11 07:14
Wygląda doskonale. W styczniu dopiero moje urodziny, ale zachowam ten przepis:)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl