Strona Główna Czekoladowe i kakaowe Tort ambasador
de

Domowe-Gotowanie.pl

Żurek wielkanocny (17 Mar 2016)
Zakwas na żurek (16 Mar 2016)

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Tort ambasador Drukuj Email
poniedziałek, 10 września 2012 21:17

Tort ambasador

Tort składający się z dwóch blatów czekoladowo- migdałowych, przełożonych budyniem brzoskwiniowym oraz dwukolorową masą budyniową zawierającą kawałki brzoskwiń, czekolady oraz rodzynek. Na górze pokryty grubą warstwą galaretki.
Masę budyniową można dowolnie wzbogacać o różne bakalie jak np. posiekane orzechy, migdały, rodzynki, suszone śliwki, żurawinę oraz dodać aromaty lub alkohol. W galaretce można dodatkowo zatopić owoce.

Składniki:

Ciasto czekoladowo- migdałowe:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 4 jajka
  • 80g masła lub margaryny
  • 80g cukru
  • 200g zmielonych migdałów lub orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka

Budyń brzoskwiniowy:

  • 1 duża puszka brzoskwiń (ok. 850g, waga samych owoców ok. 500g)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Masy budyniowa:

  • 2 żółtka
  • 250g masła
  • 250ml mleka
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki lub skrobi ziemniaczanej (20g)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki kakao
  • 50g rodzynek lub suszonych fig
  • 50g posiekanej czekolady
  • ok. 10ml rumu lub wódki (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • 2 galaretki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę. Nie przerywając miksowania, dodawać po kolei po jednym żółtku. Migdały wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać migdały z proszkiem na przemian z mlekiem. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do ciasta.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min., w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  3. Przygotować budyń brzoskwiniowy. Brzoskwinie odsączyć na sitku. Soku nie wylewać. Połowę brzoskwiń z puszki zetrzeć na tarte o grubych oczkach. Odstawić na bok.
  4. Odmierzyć 250ml soku z brzoskwiń. (Jeśli zdarzyłoby się, że soku jest troszkę mniej, to należy dolać wody, aby otrzymać 250ml płynu). Trochę soku z brzoskwiń wymieszać z budyniem waniliowym w proszku. Resztę soku zagotować. Do gotującego się soku, dodać wymieszany budyń z sokiem, mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min.), aż budyń zgęstnieje. Garnek ściągnąć z pieca. Dodać starte na tarce brzoskwinie i wymieszać. Jeden blat ciasta ułożyć na paterze. Gotowy budyń brzoskwiniowy rozłożyć na cieście. Pozostawić do ostygnięcia i kolejno wstawić do lodówki.
  5. Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min.), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  6. Masę budyniową podzielić na pół. Do jednej połowy wmieszać 2 łyżki soku z cytryny i trochę pozostałych brzoskwiń pokrojonych w kostkę. Do drugiej połowy wmiksować kakao, a następnie rum, wlewając go cienkim strumieniem. Kolejno wmieszać rodzynki i posiekaną czekoladę.
  7. Wyciągnąć ciasto z lodówki. Zacisnąć wokół niego obręcz do tortu. Wyłożyć jasną masę budyniową z brzoskwiniami. Przykryć drugim blatem i wyłożyć masę kakaową. Tort wstawić do lodówki.
  8. Przygotować 2 galaretki według przepisu na opakowaniu, rozpuszczając je w łącznie 750ml wody. Ostudzić. Zimną galaretkę wylać na górę tortu i wstawić do lodówki to stężenia.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1,5 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Tort ambasador

follow_bird-b
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

Ostatnie komentarze