Strona Główna Czekoladowe i kakaowe Brownie z kremem mascarpone i porzeczkami (również w wersji bezglutenowej)
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Brownie z kremem mascarpone i porzeczkami (również w wersji bezglutenowej) Drukuj Email
niedziela, 05 sierpnia 2012 09:19

Brownie z mascarpone

Pyszny, mocno czekoladowy spód pokryty jest delikatnym kremem serowym. Do całości pasują idealnie kwaśne owoce. Porzeczki czerwone, według mnie, sprawdzą się tutaj najlepiej. Brownie jest mocno czekoladowe. Po zjedzeniu kawałka gwarantuję, że ochota na czekoladę zostanie zaspokojona ;). Smakuje tak intensywnie czekoladowo, jakbyśmy jedli prawie samą czekoladę.

Na dole przepisu znajdziecie wersję bezglutenową.

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 300g gorzkiej czekolady
  • 250g masła
  • 180g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki pszennej

Krem serowy:

  • 250g serka mascarpone
  • 350g serka śmietankowego, Quarku lub twarogu z wiaderka
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • 100g cukru

Dodatkowo:

  • 250g porzeczek czerwonych

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Całość lekko ostudzić.
  2. Dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i zmiksować. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 1 min). Na końcu wmieszać delikatnie mąkę.
  3. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej koniecznie papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 35 min. w temperaturze 190°C. Pozostawić do ostygnięcia. (Najlepiej wstawić zimne ciasto na noc do lodówki). 
  5. Przygotować krem. Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką. Krem rozsmarować łyżką na cieście.
  6. Porzeczki omyć, osuszyć, oberwać z szypułek i ułożyć na kremie.

Uwaga: Nie należy sprawdzać ciasta patyczkiem. W środku ciasto jest dość wilgotne, gliniaste i może się obkleić na patyczku. Po upieczeniu ciasto może być w środku lekko wilgotne.

 

Wersja bezglutenowa:
Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 300g gorzkiej czekolady (bez dodatku glutenu)
  • 250g masła
  • 180g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 2 łyżki zmielonych migdałów

Krem serowy:

  • 250g serka mascarpone
  • 350g serka śmietankowego, Quarku lub twarogu z wiaderka
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • 100g cukru

Dodatkowo:

  • 250g porzeczek czerwonych

Sposób przygotowania:
jak powyżej

Przepis z magazynu: "Landlust".

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: wysoki

Brownie z mascarpone

Brownie z mascarpone

Brownie z mascarpone

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #20 Joanna 2014-05-25 20:08
Kasiu może być zwykła mąka pszenna. Chyba, że to ma być wersja bezglutenowa to możesz dać zmielone orzechy lub jakąś mąkę bezglutenową.
Cytować
 
 
0 #19 Kasia 2014-05-25 15:42
Mam pytanko co do zmielonych migdałów: czy można dodać coś innego zamiast tego? bo chciałabym to zrobić na dzień matki, i zależy mi na czasie, a w pobliskich sklepach nigdzie nie mogę ich znależć...?
Cytować
 
 
+1 #18 erina 2013-04-03 17:37
Ja świeże owoce kupuję tylko w sezonie, teraz wzięłam mrożone wiśnie, lubię je dodawać do ciast czekoladowych. Gotuję wiśnie w syropie żurawinowym, albo malinowym z lipą. Przekładam ciasto cienką warstwą a na wierch kładę to co zostanie.
Cytować
 
 
0 #17 Maria 2013-02-23 17:45
Dziewczyny! Byłam pełna obaw, każda moja przygoda z ciastem kończyła się porażką. Dzieki Waszej stronie zabłysnęłam przed moim chlopakiem! Zmodyfikowałam lekko Wasz przepis. Ozdobiłam ciasto świeżymi truskawkami, a w środeczku umieściłam okrągły kawałek kiwi. Wyglądało cudnie! Dziękuję!
Cytować
 
 
0 #16 edyta 2013-02-11 13:11
Ciasto wyszlo przepyszne. Zrobilam je z jagodami. Goscie byli zachwyceni.
Cytować
 
 
+1 #15 Edyta 2013-02-09 14:53
Zrobiłam ciasto. Wyrosło bardzo dziwnie, bo zrobiły się 2 wielkie górki. po wyjęciu nie opadły. Nie wiem dlaczego tak się stało. Na razie ciasto zimuje w lodówce. Zobaczymy jutro, czy dobre. Aha i mam zamiar dodać jagód.
Cytować
 
 
0 #14 Joanna 2013-02-08 10:07
Edyto lepiej wyłóż papierem. Ciasto jest mocno wilgotne i mogłoby się przykleić do dna formy.
Cytować
 
 
0 #13 Edyta 2013-02-08 09:50
Nie posiadam okrągłej blaszki, czy mogę zrobić je w prostokątnej? czy wtedy też muszę wykładać ją papierem, czy wystarczy posmarowanie tłuszczem?
Cytować
 
 
0 #12 iza 2012-10-30 15:32
Przepyszne :-)
Cytować
 
 
0 #11 Joanna 2012-09-23 19:22
Ewelino tak, jakie chcesz :-)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl