Jesien_728x90
DARMOWA dostawa i zwrot!
Strona Główna Czekoladowe i kakaowe Brownie z kremem mascarpone i porzeczkami (również w wersji bezglutenowej)
de

Domowe-Gotowanie.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Brownie z kremem mascarpone i porzeczkami (również w wersji bezglutenowej) Drukuj Email
niedziela, 05 sierpnia 2012 09:19

Brownie z mascarpone

Pyszny, mocno czekoladowy spód pokryty jest delikatnym kremem serowym. Do całości pasują idealnie kwaśne owoce. Porzeczki czerwone, według mnie, sprawdzą się tutaj najlepiej. Brownie jest mocno czekoladowe. Po zjedzeniu kawałka gwarantuję, że ochota na czekoladę zostanie zaspokojona ;). Smakuje tak intensywnie czekoladowo, jakbyśmy jedli prawie samą czekoladę.

Na dole przepisu znajdziecie wersję bezglutenową.

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 300g gorzkiej czekolady
  • 250g masła
  • 180g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki pszennej

Krem serowy:

  • 250g serka mascarpone
  • 350g serka śmietankowego, Quarku lub twarogu z wiaderka
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • 100g cukru

Dodatkowo:

  • 250g porzeczek czerwonych

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Całość lekko ostudzić.
  2. Dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i zmiksować. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 1 min). Na końcu wmieszać delikatnie mąkę.
  3. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej koniecznie papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 35 min. w temperaturze 190°C. Pozostawić do ostygnięcia. (Najlepiej wstawić zimne ciasto na noc do lodówki). 
  5. Przygotować krem. Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką. Krem rozsmarować łyżką na cieście.
  6. Porzeczki omyć, osuszyć, oberwać z szypułek i ułożyć na kremie.

Uwaga: Nie należy sprawdzać ciasta patyczkiem. W środku ciasto jest dość wilgotne, gliniaste i może się obkleić na patyczku. Po upieczeniu ciasto może być w środku lekko wilgotne.

 

Wersja bezglutenowa:
Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 300g gorzkiej czekolady (bez dodatku glutenu)
  • 250g masła
  • 180g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 2 łyżki zmielonych migdałów

Krem serowy:

  • 250g serka mascarpone
  • 350g serka śmietankowego, Quarku lub twarogu z wiaderka
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • 100g cukru

Dodatkowo:

  • 250g porzeczek czerwonych

Sposób przygotowania:
jak powyżej

Przepis z magazynu: "Landlust".

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: wysoki

Brownie z mascarpone

Brownie z mascarpone

Brownie z mascarpone

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! a.xmas Campaign 750x200
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
Woman_Odkryj_siebie_na_nowo 250x250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

Ostatnie komentarze