Panforte kawowe
Włoski "piernik" bożonarodzeniowy, o lekko klejącej i ciągnącej konsystencji. Jest napakowany suszonymi owocami i orzechami. Dodany do niego alkohol jest zdecydowanie wyczuwalny. Bardzo smaczny.
Składniki na tortownicę o śr. 26- 28 cm:
Dzień wcześniej:
- 200 ml zaparzonej kawy (dowolnej, np. z ekspresu lub rozpuszczalnej)
- 100 ml likieru kawowego lub wódki
- 200 g suszonych owoców (wg uznania; u mnie morele, daktyle, śliwki i rodzynki)
Następnego dnia:
- 100 g cukru
- 175 g płynnego miodu
- 100 g masła
- 100 g suszonych fig
- 250 g mąki pszennej
- 50 g kakao + do posypania
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- starta skórka z jednej pomarańczy (niewoskowanej i bez konserwantów)
- 70 g orzechów laskowych
- 70 g orzechów włoskich
- 70 g migdałów
Sposób przygotowania:
- Kawę wymieszać z likierem ( lub wódką). Dodać 200 g suszonych owoców, wymieszać, przykryć i pozostawić na całą noc do napęcznienia.
- Na drugi dzień odlać płyn. (Płynu nie wylewać! Odstawić na bok). Owoce posiekać drobno.
- Cukier, miód, masło i posiekane owoce przełożyć do garnka. Podgrzewać stopniowo, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawić na bok.
- Figi, orzechy i migdały pokroić drobno.
- Mąkę wymieszać z kakao, kawą rozpuszczalną i przyprawami. Dodać do podgrzanej masy razem z figami, orzechami, migdałami i skórką pomarańczową. Całość wymieszać. Powstała masa nie może być sucha. Powinna być raczej klejąca. Jeśli będzie potrzeba, należy dodać trochę (maksymalnie 100 ml) kawy z likierem, odlanej z namoczonych owoców.
- Dno tortownicy o średnicy 26- 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Wyłożyć ciasto. Wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 140°C). Pozostawić w formie do ostygnięcia. Następnie wyciągnąć z formy, ściągnąć papier do pieczenia, posypać kakao i pokroić w cienkie paski lub kwadraty.
- Przechowywane w suchym i zimnym miejscu utrzyma się przez 2- 3 tygodnie.
Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: "Lust auf Genuss"- Schokolade & Kaffee.
Kuchnia: |
Włoska |
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 24 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | wysoki |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.