Panforte kawowe

Włoski "piernik" bożonarodzeniowy, o lekko klejącej i ciągnącej konsystencji. Jest napakowany suszonymi owocami i orzechami. Dodany do niego alkohol jest zdecydowanie wyczuwalny. Bardzo smaczny.

Składniki na tortownicę o śr. 26- 28 cm:

Dzień wcześniej:

  • 200 ml zaparzonej kawy (dowolnej, np. z ekspresu lub rozpuszczalnej)
  • 100 ml likieru kawowego lub wódki
  • 200 g suszonych owoców (wg uznania; u mnie morele, daktyle, śliwki i rodzynki)

Następnego dnia:

  • 100 g cukru
  • 175 g płynnego miodu
  • 100 g masła
  • 100 g suszonych fig
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g kakao + do posypania
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • starta skórka z jednej pomarańczy (niewoskowanej i bez konserwantów)
  • 70 g orzechów laskowych
  • 70 g orzechów włoskich
  • 70 g migdałów

Sposób przygotowania:

  1. Kawę wymieszać z likierem ( lub wódką). Dodać 200 g suszonych owoców, wymieszać, przykryć i pozostawić na całą noc do napęcznienia.
  2. Na drugi dzień odlać płyn. (Płynu nie wylewać! Odstawić na bok). Owoce posiekać drobno.
  3. Cukier, miód, masło i posiekane owoce przełożyć do garnka. Podgrzewać stopniowo, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawić na bok.
  4. Figi, orzechy i migdały pokroić drobno.
  5. Mąkę wymieszać z kakao, kawą rozpuszczalną i przyprawami. Dodać do podgrzanej masy razem z figami, orzechami, migdałami i skórką pomarańczową. Całość wymieszać. Powstała masa nie może być sucha. Powinna być raczej klejąca. Jeśli będzie potrzeba, należy dodać trochę (maksymalnie 100 ml) kawy z likierem, odlanej z namoczonych owoców.
  6. Dno tortownicy o średnicy 26- 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Wyłożyć ciasto. Wyrównać.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 140°C). Pozostawić w formie do ostygnięcia. Następnie wyciągnąć z formy, ściągnąć papier do pieczenia, posypać kakao i pokroić w cienkie paski lub kwadraty.
  8. Przechowywane w suchym i zimnym miejscu utrzyma się przez 2- 3 tygodnie.

Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: "Lust auf Genuss"- Schokolade & Kaffee.

Kuchnia

Kuchnia:

Włoska

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: wysoki
Panforte kawowe Panforte kawowe Panforte kawowe