Strona Główna Czekoladowe i kakaowe Tort Sachera (Sachertorte)
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Tort Sachera (Sachertorte) Drukuj Email
środa, 24 sierpnia 2011 10:16

Tort Sachera

Przepis na klasyczny Sachertorte (tort Sachera), czyli tort czekoladowy przełożony konfiturą morelową i oblany polewą czekoladową. Sachertorte uchodzi za specjalność kuchni austriackiej, a znany jest na całym świecie. Istnieje bardzo wiele przepisów na ten tort. Próbowałam wielu i według mnie właśnie ten jest bardzo dobry. Tort wychodzi taki, jak oczekiwałam. Zbliżony smakiem do tych, jakie jadłam w kawiarniach na Bawarii. W przepisie spodobała mi się szczególnie polewa czekoladowa. Ma idealną konsystencję, dobrze rozprowadza się na torcie i łatwo się ją kroić.  Tort Sachera jest ogólnie smaczny, jeśli ktoś lubi takie proste torty. Mnie specjalnie nie powala na kolana (obojętnie z jakiego przepisu bym nie korzystała). Jak na tort jest dla mnie za prosty w „budowie” oraz za mało czekoladowy (ale to tylko moje skromne zdanie Wink).

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 140g masła
  • 160g cukru
  • 180g czekolady gorzkiej
  • 8 jajek
  • 30g cukru pudru
  • 140g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

  • 180g słodkiej, płynnej śmietany 30%
  • 180g czekolady gorzkiej
  • 1,5 listka żelatyny (lub 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 50g masła

Dodatkowo:

  • ok. 300g konfitury (dżemu) morelowej lub brzoskwiniowej (gotowej lub z tego przepisu)
  • ewentualnie trochę rumu

Sposób przygotowania:

  1. 50g masła przeznaczonego na polewę włożyć do zamrażalnika.
  2. Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia (ale musi być jeszcze płynna).
  3. Oddzielić białka od żółtek.
  4. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo ostudzoną czekoladę. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym żółtku.
  5. Białko ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Białka wmieszać delikatnie do masy czekoladowej.
  6. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wmieszać delikatnie do masy.
  7. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką.  
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 min. w temperaturze 175°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. (Można ciasto lekko ostudzić, a następnie odwrócić je do góry dnem, na blat wyłożony papierem do pieczenia. Wtedy otrzymamy płaski tort. Jeśli ciasto podczas pieczenia lekko pęknie, wtedy również dobrze jest odwrócić je do góry dnem).
  9. Ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki.
  10. Konfiturę podgrzać.
  11. Jeden blat tortu ułożyć na paterze. Można skropić go rumem. Rozsmarować trochę więcej niż połowę konfitury.  Przykryć drugim blatem i rozsmarować resztę konfitury. Ciasto pozostawić na blacie, aby konfitura zastygła.
  12. W tym czasie przygotować polewę.
  13. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Czekoladę posiekać drobno. Śmietanę zagotować, wlać do posiekanej czekolady i szybko mieszać, aż czekolada się rozpuści. Dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Polewę pozostawić na 4- 5min. Po tym czasie wmieszać stopniowo zamrożone masło, pokrojone na małe kawałki. Miskę z gotową polewą włożyć do zimnej wody. Mieszać od czasu do czasu, szpatułką lub łyżką drewnianą, aż masa trochę zgęstnieje. Polewa jest gotowa, gdy będzie utrzymywać się na tylnej ściance łyżki i będzie na tyle gęsta, że łyżka nie będzie przez nią przebijać.
  14. Ciasto polać polewą. Gotowy tort wstawić do lodówki, co najmniej na całą noc.

Smacznego Smile. 

Przepis powstał z połączenia dwóch przepisów ze strony www.chefkoch.de.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1,5 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16- 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tort Sachera

Tort Sachera

Tort Sachera

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
-1 #51 Nina 2014-02-21 13:42
Deser dla mojego księcia się udał! Dziękuję za przepis.
Cytować
 
 
-1 #50 Iwona 2013-11-18 14:34
dziękuję za odpowiedz i ma nadzieje że wszystko mi się uda:)
Cytować
 
 
-1 #49 Joanna 2013-11-18 00:06
Iwono tak, możesz tak zrobić.
Cytować
 
 
-2 #48 Iwona 2013-11-17 20:45
Witam polewa czekoladowa wygląda obłednie i chcę taką przygotować tylko mam pytanie czy tort może być na biszkopcie i przełożony bitą śmietaną?Zastanawia mnie również możliwość ozdobienia takiego tortu literkami z masy cukrowej i tu pojawia sie pytanie czy nic sie nie bedzię działo z polewą i literkami z masy cukrowej jeśli będą sie stykać?Bardzo proszę o odpowiedz pozdrawiam
Cytować
 
 
-1 #47 Anna 2013-11-08 22:51
O, o to mi chodziło, dziękuję bardzo!
Cytować
 
 
+1 #46 Joanna 2013-11-08 22:48
Anno polewa musi trochę zgęstnieć. Jeśli będzie lekko gęsta to po włożeniu i wyjęciu łyżki z polewy nie będzie ona tak szybko z niej spływać jak płynna, a łyżka nie będzie przez nią przebijać, czyli polewa ją dobrze pokryje.
Cytować
 
 
-1 #45 Anna 2013-11-08 20:34
Pani Joanno, chciałabym użyć tej polewy (do innego tortu, ale wybrałam tą polewę ponieważ wygląda idealnie wg mnie).

Ale mój problem dotyczy opisu kiedy polewa jest gotowa - co to znaczy że nie przebija łyżka?

Mam położyć łyżkę na polewie i ma nie zatonąć? Czyli ma być gęsta jak jogurt z lodówki, tak opisując konsystencję? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam!
Cytować
 
 
0 #44 Olga 2013-10-02 14:22
Tort zrobiłam na urodziny męża a był fantastyczny.. 8) poleva naprawde super!
Cytować
 
 
-1 #43 Janisia 2013-09-16 11:43
ja nie rozumiem :D tzn. zdaję sobie z tego sprawę oczywiście, ale... nie rozumiem! ;)))
Cytować
 
 
-2 #42 Joanna 2013-09-16 11:38
Marcinie w Sacherze powinna być czekolada gorzka, ale jeśli wolisz mleczną to daj mleczną. Rozumiem, że nie każdy przepada za gorzką czekoladą ;-)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl