
Czekoladowe salami to szybki blok czekoladowy. Bardzo łatwy do przygotowania. Wystarczy połamać herbatniki, wymieszać je z posiekanymi orzechami i czekoladową polewą, uformować całość w rulon i... uzbroić się w odrobinę cierpliwości. Po kilku godzinach w lodówce deser jest gotowy do krojenia.
Dla efektu wow – i żeby naprawdę przypominało plasterki salami – warto obtoczyć gotowy blok w cukrze pudrze. Dzięki temu wygląda jeszcze bardziej apetycznie i nieco zaskakująco.
Składniki:
- 400 g herbatników
- 200 g orzechów włoskich
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 3 łyżki kakao
- 100 ml mleka
Dodatkowo:
- cukier puder do obtoczenia
Sposób przygotowania:
- Herbatniki połamać na małe kawałki i przełożyć do dużej miski.
- Orzechy posiekać drobno, dodać do herbatników i wymieszać.

- W garnku połączyć mleko, cukier i kakao, zagotować, mieszając. Następnie dodać masło i roztopić je, cały czas mieszając.

- Gorącą masę czekoladową wlać do miski z herbatnikami i orzechami, wszystko dokładnie wymieszać. (Masa czekoladowa jest płynna).

- Masę przełożyć na kawałek folii spożywczej i uformować wałek, ugniatając przez folię. Ściśle zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny – najlepiej na całą noc. (Z tej ilości zrobiłam dwa mniejsze wałeczki. Ze względu na dużą ilość herbatników masa początkowo nie jest zwarta, dlatego warto ją mocno ugnieść i ciasno owinąć folią).

- Gdy masa stwardnieje, odwinąć ją z folii i obtoczyć w cukrze pudrze. (Ja robię to tak: odwijam folię, pozostawiając blok na jej środku, posypuję go i folię grubą warstwą cukru pudru, a następnie wcieram cukier puder w jego powierzchnię, pocierając przez folię. Dzięki temu się nie pobrudzimy, a cukier puder będzie dobrze przylegał do bloku czekoladowego).
- Gotowe, czekoladowe salami pokroić ostrym nożem na plasterki. Przechowywać w lodówce.
Źródło: Przepis pochodzi ze strony: chefkoch.de.
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni |
