Strona Główna Czekoladowe i kakaowe Ciasto Bounty
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Ciasto Bounty Drukuj Email
wtorek, 29 czerwca 2010 09:59

Ciasto Bounty

Ciasto ekspresowe. Zarówno ciasto jak i masa jest bardzo szybkie do przygotowania. To jedno z tych ciast, które zawsze się udaje. Proste w przygotowaniu, nawet dla początkujących w kuchni. W smaku jak murzynek z masą kokosową.

Składniki:
Ciasto:

  • 250g masła
  • 200g cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao

Masa:

  • 500ml mleka
  • 6 łyżek kaszy mannej
  • 200g masła
  • 200g cukru
  • 200g wiórków kokosowych

Polewa:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 100ml śmietany słodkiej 30%

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło zmiksować z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Kolejno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i mleko. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach około 30x 40cm, posmarowanej margaryną i posypanej mąką.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować masę. Mleko zagotować. Dodać kaszę manną i masło, ciągle mieszając. Dokładnie wymieszać. Dodać cukier i wiórki kokosowe. Gotową, gorącą masę wylać na zimne ciasto. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladę wylać na masę.

Smacznego Smile.

Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, autor: Pumuckl alias Heike, „Bounty- Mogel- Kuchen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: proste
koszt Koszt: średni

Ciasto BountyCiasto Bounty

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #40 Joanna 2014-04-16 21:10
Magdo wymiar blachy jest podany w punkcie 1. Powinna to być blacha o wymiarach ok. 30x 40cm.
Cytować
 
 
0 #39 Magda 2014-04-16 16:15
na jakie wymiary blachy to ciasto ?
Cytować
 
 
0 #38 marysienka 2014-03-17 11:28
Tak, masę wylewam gorącą. Faktycznie jest dość gęsta, może to jest właśnie powód. Następnym razem spróbuję zrobić rzadszą, dziękuję za radę :)
Cytować
 
 
0 #37 Joanna 2014-03-17 11:14
Marysienko ja również przechowuję to ciasto w lodówce i nie miałam takiego problemu. Czy wylewasz gorącą masę na ciasto? Może zrób następnym razem troszkę rzadszą masę. Może wtedy lepiej się sklei z ciastem.
Cytować
 
 
0 #36 marysienka 2014-03-17 11:08
Robiłam już dwa razy (szkoda, że nie pomyślałam zrobić zdjęcie!) , ciasto pycha ale w obydwu przypadkach, masa "odchodzi" od ciasta. Wszystko robione według przepisu, ładnie zastyga i póxniej przy krojeniu "schodzi". Jaki może być tego powód? Czy to przez przechowywanie w lodówce, czy coś innego?
Cytować
 
 
0 #35 Ewa 2014-03-11 16:04
robię ciasto po raz drugi, jest pyszne! ja zamiast gorzkiej czekolady dodaje melcznej, lepiej smakuje;)
Cytować
 
 
0 #34 Ania 2014-02-21 11:34
Witam. A mnie już drugi raz nie wyszło ciasto, sam zakalec... Zastanawiam się dlaczego??
Cytować
 
 
0 #33 Adrianna 2014-01-11 22:21
Cytuję Anchuan:
Zrobiłem jest zajefajne. ponieważ jestem za granicą i ciężko jest kupić zwykłe masło (za daleko do sklepu) czy mogę użyć solonego?


ja zrobiłam na solonym i myślę, że jest równie przepyszne :)
Cytować
 
 
0 #32 Anchuan 2014-01-06 15:03
Zrobiłem jest zajefajne. ponieważ jestem za granicą i ciężko jest kupić zwykłe masło (za daleko do sklepu) czy mogę użyć solonego?
Cytować
 
 
0 #31 sylwetka 2013-11-07 20:58
sprawdzone, wyśmienite
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl