Strona Główna Czekoladowe i kakaowe Ciasto Bounty
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Ciasto Bounty Drukuj Email
wtorek, 29 czerwca 2010 09:59

Ciasto Bounty

Ciasto ekspresowe. Zarówno ciasto jak i masa jest bardzo szybkie do przygotowania. To jedno z tych ciast, które zawsze się udaje. Proste w przygotowaniu, nawet dla początkujących w kuchni. W smaku jak murzynek z masą kokosową.

Składniki:
Ciasto:

  • 250g masła
  • 200g cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao

Masa:

  • 500ml mleka
  • 6 łyżek kaszy mannej
  • 200g masła
  • 200g cukru
  • 200g wiórków kokosowych

Polewa:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 100ml śmietany słodkiej 30%

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło zmiksować z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Kolejno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i mleko. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach około 30x 40cm, posmarowanej margaryną i posypanej mąką.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować masę. Mleko zagotować. Dodać kaszę manną i masło, ciągle mieszając. Dokładnie wymieszać. Dodać cukier i wiórki kokosowe. Gotową, gorącą masę wylać na zimne ciasto. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladę wylać na masę.

Smacznego Smile.

Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, autor: Pumuckl alias Heike, „Bounty- Mogel- Kuchen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: proste
koszt Koszt: średni

Ciasto BountyCiasto Bounty

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #45 Kinga 2015-07-15 13:18
Ciasto - moim zdaniem - PRZEPYSZNE!
Mysle, ze jedno z lepszych ciast, ktore pieklam.
Polecam!!! :)
Cytować
 
 
0 #44 Joanna 2015-04-11 10:05
Teli o ile ciasto można by było spróbować upiec na tych mąkach, to nie widzę zamiennika dla kaszy manny. Tu trzeba by było popróbować, czy większa ilość wiórków zagęści masę, czy trzeba by było dodać np. mąki ziemniaczanej i zrobić coś w stylu budyniu.
Cytować
 
 
0 #43 Teli 2015-04-10 10:59
Joanno czy to ciasto można zrobić w wersie bezglutenowej. Czyli czy do spodu mogę dodać mąkę kukurydzianą z mąką ryżową? No i co mogę dać do masy kokosowej zamiast kaszy manny?
Cytować
 
 
0 #42 Mischa 2015-02-13 23:22
wystarczy ciasto po upieczeniu odwrócic do góry dnem i nikt nie bedzie widział a masa sie ładnie przyklei ;) smacznego
Cytować
 
 
0 #41 Pigalina 2014-11-27 20:49
Zrobiłam to ciasto dziś po raz pierwszy i mam ten sam problem co "marysienka". Masa odchodzi od ciasta :(
Cytować
 
 
0 #40 Joanna 2014-04-16 21:10
Magdo wymiar blachy jest podany w punkcie 1. Powinna to być blacha o wymiarach ok. 30x 40cm.
Cytować
 
 
0 #39 Magda 2014-04-16 16:15
na jakie wymiary blachy to ciasto ?
Cytować
 
 
0 #38 marysienka 2014-03-17 11:28
Tak, masę wylewam gorącą. Faktycznie jest dość gęsta, może to jest właśnie powód. Następnym razem spróbuję zrobić rzadszą, dziękuję za radę :)
Cytować
 
 
0 #37 Joanna 2014-03-17 11:14
Marysienko ja również przechowuję to ciasto w lodówce i nie miałam takiego problemu. Czy wylewasz gorącą masę na ciasto? Może zrób następnym razem troszkę rzadszą masę. Może wtedy lepiej się sklei z ciastem.
Cytować
 
 
+2 #36 marysienka 2014-03-17 11:08
Robiłam już dwa razy (szkoda, że nie pomyślałam zrobić zdjęcie!) , ciasto pycha ale w obydwu przypadkach, masa "odchodzi" od ciasta. Wszystko robione według przepisu, ładnie zastyga i póxniej przy krojeniu "schodzi". Jaki może być tego powód? Czy to przez przechowywanie w lodówce, czy coś innego?
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+