Strona Główna Czekoladowe i kakaowe Tort Szwarcwaldzki (Schwarzwälder Kirschtorte)
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Tort Szwarcwaldzki (Schwarzwälder Kirschtorte) Drukuj Email
niedziela, 13 czerwca 2010 00:01

Tort Szwarcwaldzki

Jeden z ulubionych, klasycznych niemieckich tortów znanych obecnie na całym świecie.  Mieszkając w Bawarii nie mogę pominąć tak smacznego i popularnego tortu Wink

Charakteryzuje go nasączony wódką wiśniową (Kirschwasser) czekoladowy biszkopt, aromatyczne wiśniowe nadzienie, bita śmietana, wiśnie i płatki czekoladowe do dekoracji. Jak dla mnie koniecznie z wiśniówką, chodź wiele ludzi robi go bez alkoholu i również się nim zachwyca. Podaję oryginalny, a zarazem według mnie doskonały przepis na tort Swarcwaldzki. Lubię ten tort taki jaki jest. Nic w przepisie nie zmieniam. Jedynie daję troszkę mniej wiśni i nie lubię wiśni kandyzowanych, które daje się do dekoracji, tylko ozdabiam tort wiśniami z kompotu lub świeżymi jeśli jest akurat na nie sezon.

Składniki:

Biszkopt:

  • 140g gorzkiej kuwertury (lub czekolady gorzkiej)
  • 75g masła
  • 6 jajek
  • 180g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 800g wiśni ze słoika (waga samych owoców, nie wylewać soku!)
  • 500ml soku z wiśni (tego ze słoika)
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 100ml wódki wiśniowej (lub wiśniówki)
  • 800ml słodkiej śmietany 30%
  • 3 opakowania cukru waniliowego (1 opakowanie= 2 łyżeczki)

Do dekoracji:

  • 16 wiśni kandyzowanych (ja odkładam 16 sztuk wiśni z kompotu)
  • 100g gotowych wiórków lub płatków czekoladowych lub gorzkiej czekolady pokrojonej na drobne kawałki

Sposób przygotowania:

  1. Kuwerturę i masło roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać stopniowo przestudzoną kuwerturę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać. Białka z mąką dodać do masy z żółtek i delikatnie połączyć. Gotową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm posmarowanej margaryną i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku około 40min. w temperaturze 180°C. Ostudzić.
  3. Ostudzony biszkopt przekroić dwukrotnie, tak aby powstały 3 krążki.
  4. Wiśnie odsączyć na sitku. 16 wiśni osuszyć z soku ręcznikiem papierowym i odłożyć na bok, będą potrzebne do dekoracji. Potrzebne będzie 500ml soku z wiśni.
  5. Cukier, mąkę ziemniaczaną i trochę soku dobrze wymieszać. Resztę z 500ml soku zagotować. Dodać rozmieszaną mąkę z cukrem i chwilkę pogotować, tak aby powstał kisiel. Dodać wiśnie i wymieszać. Lekko ostudzić. Dodać 50ml wódki wiśniowej (wiśniówki).  
  6. Dwa krążki biszkoptowe nasączyć wódką wiśniową (pozostawiając trochę wódki do nasączenia 3 krążka) i rozłożyć po połowie kisielu z wiśniami. Krążki wstawić na chwilę do lodówki.
  7. Śmietanę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy.
  8. Jeden z krążków z kisielem ułożyć na paterze. Na biszkopt wyłożyć 1/4 śmietany. Przykryć drugim krążkiem z kisielem. Nałożyć znowu ¼ śmietany. Przykryć 3cim krążkiem. Biszkopt nasączyć pozostałą wódką wiśniową (wiśniówką). Boki i wierzch posmarować śmietaną. Resztę śmietany przełożyć do szprycy i zrobić 16 kleksów i na każdym położyć wiśnię. Boki i środek tortu posypać płatkami czekolady.
  9. Tort wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego Smile.

Przepis pochodzi ze strony www.chefkoch.de, autor: Sofi, „Schwarzwälder Kirschtorte”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tort Szwarcwaldzki

Tort Szwarcwaldzki

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
-1 #51 Kurka domowa 2015-05-02 09:34
Słuchajcie Panie, zamiast tortu można zrobić z podanych proporcji ciasto w dużej blasze. Idealnie wychodzi i nie trzeba kroić ciasta na 3 części a wystarczy na dwie (łatwiej), kiślu i śmietany (robiłam z 300ml)w zupełności wystarcza, odchodzi masa na dekorowanie a zamiast tego polałam ciasto polewą i jest bardzo dobre.
Cytować
 
 
0 #50 Joanna 2015-03-16 22:45
Beato z wiśni mrożonych możesz przygotować kisiel według tego przepisu: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-desery/622-przepis-na-kisiel-z-owocow-lesnych
Cytować
 
 
+1 #49 Beata 2015-03-15 20:05
Chcę zrobić ten tort ale mam wiśnie mrożone.
Czym mogę zastąpić ten kisiel ?
Cytować
 
 
0 #48 anika 2015-02-24 17:52
Uwielbiam ten tort będę go piec już niedługo w wersji trochę zmienionego kształtu ale to jest tort najlepszy na świecie polecam przepis jest dobry ale zamiast gotować kisiel i kombinować polecam kupić kisiel wiśniowy dodać mniej wody a jeszcze winka np.Edelkirsch idealnie pasuje i smakuje dodaje smaku i też jest wiśniowe nasze Polskie słodkie mozna też nim nasączyć spody wraz z wódką polecam
Cytować
 
 
0 #47 aga 2015-02-21 11:25
właśnie robię ten torcik, wszystko jest OK, bardzo dobre. Miałam problemy przy składaniu. Kisiel z wiśniami wycieka mi na boki , chyba go trochę za dużo zrobiłam, chociaż zgodnie z przepisem. Więc trzeba wprowadzić małą modyfikacje: mniej kiślu i mniej bitej śmietany, chyba że tylko mi to nie wyszło.

Ale muszę przyznać tort jest bardzo smaczny, przynajmniej jego poszczególne części :) to i pewnie całość tez będzie smaczna
Cytować
 
 
+1 #46 Agata K. 2014-06-11 21:53
Świetny! Taki prosty przepis, a pozwala zabłyszczeć "talentem cukierniczym" we wszystkich kręgach! Gdyby smakosze wiedzieli, że to jest takie proste..... :-) Dzięki niemu usłyszałam już parokrotnie "nie lubię tortów, ale po spróbowaniu tego muszę zmienić zdanie". Jeśli chodzi o sam przepis to jeszcze bardziej mi smakuje gdy dodam do biszkoptów odrobinę mniej cukru, a same blaty nasączę porządnie dużą ilością mocnego, słodkiego likieru wiśniowego.
Cytować
 
 
0 #45 Agata 2014-03-22 08:18
Chyba jednak beztalencie kulinarne ze mnie (chociaż Auszogne i Bedeckter Apfelkuchen mi wyszły :p)

Po pierwsze biszkopt mi nie wyrósł na tyle, żeby go pokroić 2 razy i zorbiła się górka, musiałam piec jeszcze jeden dodatkowy

Co mogłam zrobić źle?

Po drugie śmietana mimo dodania śmietan fixu (ale miałam tylko 1 opak. w domu :/), którą obłożyłam tort, po 10h w lodówce, dalej po dotknięciu jest miękka i zostaje na palcach :( Tak chyba nie powinno być?

Oby smakował lepiej niż wygląda;)
Cytować
 
 
0 #44 Joanna 2014-03-16 21:00
Agato możesz mieszać śmietany, a wiśni powinno wystarczyć.
Cytować
 
 
0 #43 Agata 2014-03-16 09:35
Pani Joanno,
bardzo dziękuję za inspiracje i wspaniałe przepisy:)
mam takie 2 pytania:
-mam 400 ml śmietanki 30% z Mlekovity, nie mogę nigdzie jej znaleźć- czy można połączyć ze sobą śmietanki 2 różnych firm czy lepiej kupić nową śmietankę
czy mając 1 słoik wiśni 720 ml uda mi się przełożyć tort 2 razy masą wiśniową czy powinnam dokupić jeszcze jeden słoik?

Dziękuję za pomoc :)
Cytować
 
 
-2 #42 Malwina 2014-02-11 10:56
Witam, długo zastanawiałam się nad zrobieniem tego tortu, przejrzałam mnóstwo podobnych przepisów ale ten mi spasował. Pierwszy raz robiłam taki tort, wyszedł rewelacyjne (na urodziny taty). Postanowiłam że zrobię piętrowy zajęło mi to sporo czasu ale było warto wszystkim gościom smakował, biszkopt czekoladowy pyszny:) nie był za słodki, był taki jaki powinien być tort. Ryzykowałam ale na pewno jeszcze raz zaryzykuję korzystając z Pani przepisów, bo są przejrzyste i warto coś z nich znowu upiec czekam tylko na okazję. Dziękuję i pozdrawiam :)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+