Strona Główna Czekoladowe i kakaowe Tort Szwarcwaldzki (Schwarzwälder Kirschtorte)
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Tort Szwarcwaldzki (Schwarzwälder Kirschtorte) Drukuj Email
niedziela, 13 czerwca 2010 00:01

Tort Szwarcwaldzki

Jeden z ulubionych, klasycznych niemieckich tortów znanych obecnie na całym świecie.  Mieszkając w Bawarii nie mogę pominąć tak smacznego i popularnego tortu Wink

Charakteryzuje go nasączony wódką wiśniową (Kirschwasser) czekoladowy biszkopt, aromatyczne wiśniowe nadzienie, bita śmietana, wiśnie i płatki czekoladowe do dekoracji. Jak dla mnie koniecznie z wiśniówką, chodź wiele ludzi robi go bez alkoholu i również się nim zachwyca. Podaję oryginalny, a zarazem według mnie doskonały przepis na tort Swarcwaldzki. Lubię ten tort taki jaki jest. Nic w przepisie nie zmieniam. Jedynie daję troszkę mniej wiśni i nie lubię wiśni kandyzowanych, które daje się do dekoracji, tylko ozdabiam tort wiśniami z kompotu lub świeżymi jeśli jest akurat na nie sezon.

Składniki:

Biszkopt:

  • 140g gorzkiej kuwertury (lub czekolady gorzkiej)
  • 75g masła
  • 6 jajek
  • 180g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 800g wiśni ze słoika (waga samych owoców, nie wylewać soku!)
  • 500ml soku z wiśni (tego ze słoika)
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 100ml wódki wiśniowej (lub wiśniówki)
  • 800ml słodkiej śmietany 30%
  • 3 opakowania cukru waniliowego (1 opakowanie= 2 łyżeczki)

Do dekoracji:

  • 16 wiśni kandyzowanych (ja odkładam 16 sztuk wiśni z kompotu)
  • 100g gotowych wiórków lub płatków czekoladowych lub gorzkiej czekolady pokrojonej na drobne kawałki

Sposób przygotowania:

  1. Kuwerturę i masło roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać stopniowo przestudzoną kuwerturę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać. Białka z mąką dodać do masy z żółtek i delikatnie połączyć. Gotową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm posmarowanej margaryną i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku około 40min. w temperaturze 180°C. Ostudzić.
  3. Ostudzony biszkopt przekroić dwukrotnie, tak aby powstały 3 krążki.
  4. Wiśnie odsączyć na sitku. 16 wiśni osuszyć z soku ręcznikiem papierowym i odłożyć na bok, będą potrzebne do dekoracji. Potrzebne będzie 500ml soku z wiśni.
  5. Cukier, mąkę ziemniaczaną i trochę soku dobrze wymieszać. Resztę z 500ml soku zagotować. Dodać rozmieszaną mąkę z cukrem i chwilkę pogotować, tak aby powstał kisiel. Dodać wiśnie i wymieszać. Lekko ostudzić. Dodać 50ml wódki wiśniowej (wiśniówki).  
  6. Dwa krążki biszkoptowe nasączyć wódką wiśniową (pozostawiając trochę wódki do nasączenia 3 krążka) i rozłożyć po połowie kisielu z wiśniami. Krążki wstawić na chwilę do lodówki.
  7. Śmietanę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy.
  8. Jeden z krążków z kisielem ułożyć na paterze. Na biszkopt wyłożyć 1/4 śmietany. Przykryć drugim krążkiem z kisielem. Nałożyć znowu ¼ śmietany. Przykryć 3cim krążkiem. Biszkopt nasączyć pozostałą wódką wiśniową (wiśniówką). Boki i wierzch posmarować śmietaną. Resztę śmietany przełożyć do szprycy i zrobić 16 kleksów i na każdym położyć wiśnię. Boki i środek tortu posypać płatkami czekolady.
  9. Tort wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego Smile.

Przepis pochodzi ze strony www.chefkoch.de, autor: Sofi, „Schwarzwälder Kirschtorte”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tort Szwarcwaldzki

Tort Szwarcwaldzki

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
 
Prawdziwa_przygoda Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot!
GRATIS dostawa i zwrot!
 

Komentarze  

 
0 #45 Agata 2014-03-22 08:18
Chyba jednak beztalencie kulinarne ze mnie (chociaż Auszogne i Bedeckter Apfelkuchen mi wyszły :p)

Po pierwsze biszkopt mi nie wyrósł na tyle, żeby go pokroić 2 razy i zorbiła się górka, musiałam piec jeszcze jeden dodatkowy

Co mogłam zrobić źle?

Po drugie śmietana mimo dodania śmietan fixu (ale miałam tylko 1 opak. w domu :/), którą obłożyłam tort, po 10h w lodówce, dalej po dotknięciu jest miękka i zostaje na palcach :( Tak chyba nie powinno być?

Oby smakował lepiej niż wygląda;)
Cytować
 
 
0 #44 Joanna 2014-03-16 21:00
Agato możesz mieszać śmietany, a wiśni powinno wystarczyć.
Cytować
 
 
0 #43 Agata 2014-03-16 09:35
Pani Joanno,
bardzo dziękuję za inspiracje i wspaniałe przepisy:)
mam takie 2 pytania:
-mam 400 ml śmietanki 30% z Mlekovity, nie mogę nigdzie jej znaleźć- czy można połączyć ze sobą śmietanki 2 różnych firm czy lepiej kupić nową śmietankę
czy mając 1 słoik wiśni 720 ml uda mi się przełożyć tort 2 razy masą wiśniową czy powinnam dokupić jeszcze jeden słoik?

Dziękuję za pomoc :)
Cytować
 
 
0 #42 Malwina 2014-02-11 10:56
Witam, długo zastanawiałam się nad zrobieniem tego tortu, przejrzałam mnóstwo podobnych przepisów ale ten mi spasował. Pierwszy raz robiłam taki tort, wyszedł rewelacyjne (na urodziny taty). Postanowiłam że zrobię piętrowy zajęło mi to sporo czasu ale było warto wszystkim gościom smakował, biszkopt czekoladowy pyszny:) nie był za słodki, był taki jaki powinien być tort. Ryzykowałam ale na pewno jeszcze raz zaryzykuję korzystając z Pani przepisów, bo są przejrzyste i warto coś z nich znowu upiec czekam tylko na okazję. Dziękuję i pozdrawiam :)
Cytować
 
 
+1 #41 Monika 2014-02-09 21:09
Cytuję Kinga:
Zastanawiałam się skąd tak mało negatywnych komentarzy pod przepisem - dowiedziałam się podczas dodawanie tego komentarza (cóż, gratuluję odwagi, nie ma to jak usuwać niewygodne opinie- ta pewnie również zostanie usunięta, ale zaryzykuję), no więc przepis na samo ciasto jest bardzo udziwniony, wychodzi z tego ni to biszkopt, ni to nie wiadomo co. Na dodatek nie sposób tego dopiec, skończyło się tym, że boki wyschły na beton, a środek w ogóle się nie upiekł- nie, nie jest to kwestia zbyt krótkiego trzymania w piekarniku, uwierz mi. Przypuszczam, że jeszcze 15 minut, a ujrzałabym dym. W związku z powyższym, biszkopt to ja sobie zrobię po swojemu.


Droga Kingo,
Nie chce mi się wierzyć, że komentarze negatywne mogłyby być usuwane... no bo po co. Jeśli chodzi o przepis na biszkopt,każdy ma swój, a ten, tak jak jest napisane na samym wstępie do przepisu z tej strony, jest oryginalnym przepisem na tradycyjny tort szwarcwaldzki.
Jeśli środek ciasta się nie dopieka, to znaczy, że wyszedł Pani zakalec. Trochę więcej czułości do garnka to może następnym razem wyjdzie.
Piekłam kilka razy, wszystko wyszło jak należy.

Pozdrawiam
Monika
Cytować
 
 
+2 #40 Joanna 2014-02-08 09:07
Cytuję Kinga:
Zastanawiałam się skąd tak mało negatywnych komentarzy pod przepisem


witaj Kingo.

komentować każdy może ..

Z mojej strony chciałabym tylko napisać że Twoja opinia dotyczy bardzo popularnego, tradycyjnego niemieckiego wypieku. Ten sam przepis na stronach niemieckich jest bardzo wychwalany, dlatego z niego skorzystałam.

Zapoznaj się z komentarzami pod: http://www.chefkoch.de/rezepte/69991026035641/Schwarzwaelder-Kirschtorte.html
Cytować
 
 
-2 #39 Kinga 2014-02-07 20:43
Zastanawiałam się skąd tak mało negatywnych komentarzy pod przepisem - dowiedziałam się podczas dodawanie tego komentarza (cóż, gratuluję odwagi, nie ma to jak usuwać niewygodne opinie- ta pewnie również zostanie usunięta, ale zaryzykuję), no więc przepis na samo ciasto jest bardzo udziwniony, wychodzi z tego ni to biszkopt, ni to nie wiadomo co. Na dodatek nie sposób tego dopiec, skończyło się tym, że boki wyschły na beton, a środek w ogóle się nie upiekł- nie, nie jest to kwestia zbyt krótkiego trzymania w piekarniku, uwierz mi. Przypuszczam, że jeszcze 15 minut, a ujrzałabym dym. W związku z powyższym, biszkopt to ja sobie zrobię po swojemu.
Cytować
 
 
+1 #38 Kasia 2014-01-26 16:31
Ja piekłam ten tort na urodziny mamy. Wyszedł wyśmienity. Bardzo mis zasmakował, ogólnie wszystkim smakował. Taki wyjątkowy smak...
Cytować
 
 
0 #37 Joanna 2013-12-25 19:26
Anito ciasto się jeszcze nie dopiekło. Może w Twoim piekarniku potrzebuje dłuższego czasu pieczenia.
Cytować
 
 
+1 #36 Anita 2013-12-22 20:02
Witam Joanno
Może mogłabyś mi coś doradzić bo piekłam w temp. 180 st. przez te 40 min ale po tym czasie biszkopt upiekł się z zewnątrz a wewnątrz był płynny. Czy mogłam zrobić coś nie tak ?
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
Statyczny_300x250
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 
Top_secret Image Banner 300 x 250
Buty_kozaki Image Banner 300 x 250
 

 

Shopping_bizuteria_torebki Image Banner 300 x 250

 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl