Strona Główna Czekoladowe i kakaowe Ciasto bananowe
de

Domowe-Gotowanie.pl

Sałatka śledziowa (31 Mar 2015)
Chipsy z selera (12 Feb 2015)

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Ciasto bananowe Drukuj Email
sobota, 08 maja 2010 12:58

Ciasto bananowe

Lekkie ciasto o kakaowym spodzie, z dużą ilością bananów i lekkim, mało słodkim, kremem serowym. Całość pokryta polewą czekoladową.

Składniki:
Ciasto:

  • 5 jajek
  • 300g cukru
  • 125ml oleju
  • 125ml wody
  • 3 łyżki kakao
  • 200g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 8 bananów
  • sok z cytryny plus trochę soku do skropienia bananów
  • 100g cukru
  • 500g twarogu 3- krotnie zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam Quark)
  • 6 listków żelatyny (= 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 400g słodkiej śmietany 30%

Polewa:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 10- 20g margaryny
  • 150g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubić z cukrem mikserem. Kolejno dodawać stopniowo olej i wodę.
  2. Kakao, mąkę i proszek do pieczenie wymieszać i dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając.
  3. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy (o wymiarach około 30x 40cm) posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą lub mąką.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 10- 15min. w temperaturze 220°C (lub  ok. 25 min. w temperaturze 180°C). Ostudzić.
  5. Banany obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Banany skropić sokiem z cytryny.
  6. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  7. Twaróg utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny.
  8. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu.
  9. Śmietanę ubić i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać.
  10. Masę wyłożyć na banany. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godz.
  11. Czekoladę i margarynę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę i wymieszać. Polewę wylać na ciasto i pozostawić do zastygnięcia. Ciasto wstawić do lodówki.

Smacznego Smile.

Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, autor: kükö, „Affen- Schnitten”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 10- 15min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

2 godz.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
+1 #21 Magda 2015-01-03 19:25
ja polałam ciasto ponczem przed położeniem bananów, aby nie było suche.wyszło smaczne
Cytować
 
 
+1 #20 Joanna 2015-01-01 02:24
Paulino w ok. 4- 5 łyżkach.
Elu żelatyna nie wpływa na kwaśność kremu, tylko użyty ser.
Cytować
 
 
+1 #19 Ela 2014-12-31 17:06
Witam robilam dziś to ciacho i powiem tak wyszło wszystko super tylko musialam zbyt dużo żelatyny dac do masy bo jest zbyt taka kwaskowata a sok dalam tylko z polowy cytryny.
Cytować
 
 
+1 #18 Paulina 2014-12-30 23:23
W jakiej ilości wody należy rozpuścić 4,5 łyżeczki żelatyny ?:)
Cytować
 
 
+1 #17 Joanna 2014-11-27 23:06
Kasiu tak, można.
Cytować
 
 
+1 #16 kasia 2014-11-27 13:41
witam mam pytanie czy mozna dodac zamiast bananow np brzoskwinie w puszcze?
Cytować
 
 
+1 #15 Magda 2014-03-03 12:20
Kolejny bardzo dobry przepis i pyszne ciasto. Ten blog jest dla mnie inspiracją. Przy każdej nadarzającej się okazji staram się wypróbowywać nowy przepis. Za każdym razem ja i moi goście jesteśmy zadowoleni z efektu.
Cytować
 
 
+1 #14 Joanna 2014-01-14 20:25
Magdo sok z jednej cytryny.
Cytować
 
 
+1 #13 Magda 2014-01-14 10:46
Witam, mam pytanie ile dodać tego soku z cytryny do masy serowej? do smaku?
Cytować
 
 
+2 #12 basia 2013-07-29 12:11
Czy można olej zastąpić masłem? Jaką ilością i kiedy dodać?
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+