Strona Główna Czekoladowe i kakaowe Ciasto bananowe
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Ciasto bananowe Drukuj Email
sobota, 08 maja 2010 12:58

Ciasto bananowe

Lekkie ciasto o kakaowym spodzie, z dużą ilością bananów i lekkim, mało słodkim, kremem serowym. Całość pokryta polewą czekoladową.

Składniki:
Ciasto:

  • 5 jajek
  • 300g cukru
  • 125ml oleju
  • 125ml wody
  • 3 łyżki kakao
  • 200g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 8 bananów
  • sok z cytryny plus trochę soku do skropienia bananów
  • 100g cukru
  • 500g twarogu 3- krotnie zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam Quark)
  • 6 listków żelatyny (= 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 400g słodkiej śmietany 30%

Polewa:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 10- 20g margaryny
  • 150g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubić z cukrem mikserem. Kolejno dodawać stopniowo olej i wodę.
  2. Kakao, mąkę i proszek do pieczenie wymieszać i dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając.
  3. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy (o wymiarach około 30x 40cm) posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą lub mąką.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 10- 15min. w temperaturze 220°C (lub  ok. 25 min. w temperaturze 180°C). Ostudzić.
  5. Banany obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Banany skropić sokiem z cytryny.
  6. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  7. Twaróg utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny.
  8. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu.
  9. Śmietanę ubić i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać.
  10. Masę wyłożyć na banany. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godz.
  11. Czekoladę i margarynę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę i wymieszać. Polewę wylać na ciasto i pozostawić do zastygnięcia. Ciasto wstawić do lodówki.

Smacznego Smile.

Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, autor: kükö, „Affen- Schnitten”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 10- 15min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

2 godz.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #15 Magda 2014-03-03 12:20
Kolejny bardzo dobry przepis i pyszne ciasto. Ten blog jest dla mnie inspiracją. Przy każdej nadarzającej się okazji staram się wypróbowywać nowy przepis. Za każdym razem ja i moi goście jesteśmy zadowoleni z efektu.
Cytować
 
 
0 #14 Joanna 2014-01-14 20:25
Magdo sok z jednej cytryny.
Cytować
 
 
0 #13 Magda 2014-01-14 10:46
Witam, mam pytanie ile dodać tego soku z cytryny do masy serowej? do smaku?
Cytować
 
 
+1 #12 basia 2013-07-29 12:11
Czy można olej zastąpić masłem? Jaką ilością i kiedy dodać?
Cytować
 
 
0 #11 Katarzyna 2013-04-23 21:59
Zrobilam :) Mmmm,m rewelacja
Cytować
 
 
+1 #10 Joanna 2012-10-29 09:33
Marito tak, Quark jest podobny do serka z wiaderka, może ciutkę rzadszy. Chociaż to zależy od firmy.Jedne serki z wiaderka są bardziej gęste inne rzadsze. Te rzadsze to właśnie jakby Quark. Spotkałam nawet twaróg na sernik z wiaderka, na którym było napisane również Quark.
Jak najbardziej możesz użyć mascarpone w tym przepisie. Proponowałabym pomieszać mascarpone z serkiem z wiaderka np. pół na pół. Powodzenia :-)
Cytować
 
 
-1 #9 marita 2012-10-28 22:35
czy serek quark to to samo co nasze serki na sernik w wiaderkach, czy jest jakis odpowiednik?
i jeszcze jedno pytanie lubie mascarpone czy można byłoby zrobić na tym serku?Poprostu totalnie się nie znam na pieczeniu ciast :-)
Cytować
 
 
0 #8 Joanna 2012-10-17 17:29
Miło mi możesz piec również w 180 stopniach do suchego patyczka.
Cytować
 
 
+1 #7 Miło mi 2012-10-17 15:36
Ja mam w planach zrobić to ciasto bo wygląda pięknie i smacznie ( aż ślinka cieknie ) , ale też nie jestem pewna co do temperatury pieczenia i czasu . Jeśli ktoś zrobił ciasto i udało się to proszę czy możecie napisać w jaki czas pieczenia i temperatura . Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Cytować
 
 
0 #6 Lena 2012-08-08 19:06
Ciasto przepyszne, aczkolwiek z pieczeniem nie było tak pięknie. Biszkopt musiałam piec dwa razy dłużej niż przewiduje przepis. Po 20 minutach biszkopt był w środku całkiem "płynny" a na wierzchu się palił. Zdziwiła mnie temperatura w przepisie, (220 stopni) bo zazwyczaj piecze się w 150 stopniach góra, ale to może ze względu na różnorodność piekarników. Masa jest przepyszna, wcześniej takiej nie jadłam ;) Będe próbować innych przepisów ze stronki.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl