Tort mapa skarbów

Tort w kształcie mapy skarbów. Idealny na imprezę urodzinową o tematyce pirackiej. Tort składa się z dwóch cienkich ciast biszkoptowych przełożonych lekką masą malinową. Udekorowany jest masą marcepanową, która według mnie najlepiej tu pasuje ze względu na swój naturalny kolor, przypominający kolor starego papieru. Rysunek na mapie wykonałam używają barwników spożywczych w żelu i kakao.

Tort upiekłam w wersji bezglutenowej. Utrzymuje się w lodówce co najmniej 3- 4 dni.

Składniki:

Biszkopt: (Należy upiec dwa takie same biszkopty)

  • 50g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
  • 50g mąki lub skrobii ziemniaczanej
  • 70g cukru
  • 3 jajka

Krem malinowy:

  • 200g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 200g serka mascarpone
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki cukru pudru (ok. 30g)

Dodatkowo:

  • ok. 400g dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
  • ok. 500g masy marcepanowej
  • barwniki spożywcze w żelu
  • kakao

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli maliny są zamrożone, należy przełożyć je do miski i pozostawić do rozmrożenia.
  2. Przygotować biszkopt. Mąki wymieszać w miseczce. (Dobrze jest jeszcze je przesiać przez sitko). Odstawić na bok. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodać po kolei po jednym żółtku.
  3. Mąkę dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
  4. Dużą blachę z piekarnika (rozmiary są różne, ale ok. 30x 40cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozłożyć na blasze.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  6. Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem, papierem do góry. Ściągnąć papier do pieczenia i razem ze ścierką zwinąć jeden, krótszy bok. Pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. W ten sam sposób przygotować drugi biszkopt, rozkładając surowe ciasto na niecałej blasze (mniej więcej na wymiar pierwszego ciasta ze zwiniętym bokiem).

3

  1. Dżem przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się owoców. Pierwszy biszkopt rozwinąć i posmarować dżemem.
  2. 400g masy marcepanowej zagnieść i rozwałkować, najlepiej na papierze do pieczenia na wielkość pierwszego biszkoptu, osypując wałek cukrem pudrem. Masę marcepanową ułożyć na cieście z dżemem. (Najłatwiej jest przełożyć ją razem z papierem do pieczenia, ułożyć masę na cieście papierem do góry i ściągnąć papier). Ponownie zwinąć krótszy bok biszkoptu. Zwinięcie posmarować dżemem.
  3. Przygotować krem. Maliny (jeśli były mrożone to łącznie z sokiem, który puściły) przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek.
  4. Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec ubijania dodać cukier puder i wlać przetarte maliny.
  5. Ciasto, które było pieczone jako drugie, przyciąć do wymiarów zwiniętego biszkoptu i posmarować kremem. (Odcięte ciasto odłożyć na bok).
  6. Na krem przełożyć pierwsze ciasto. (Ostrożnie. Można pomóc sobie szeroką, drewnianą łopatką od strony zwinięcia, a pod resztę ciasta wsunąć rękę).
  7. Brzeg ciasta, od strony zwinięcia obłożyć resztkami odciętego biszkoptu, w celu zakrycia kremu malinowego. Posmarować je dżemem. (Krem zakrywa się resztkami ciasta po to, aby nie miał on kontaktu z masą marcepanową, która pokryje cały bok. Krem mógłby spowodować rozpuszczenie się masy marcepanowej).

4

  1. Rozwałkować resztę masy marcepanowej i pokryć nią zwinięty bok.
  2. Mapę można ponacinać nożem lub nożyczkami, aby wyglądała jak stary papier.

5

  1. Przy pomocy pędzelka, używając kakao i barwników spożywczych namalować mapę.
  2. Tort przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Tort mapa skarbów

Tort mapa skarbów