Strona Główna Biszkoptowe Rolada czekoladowa z bananami
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Rolada czekoladowa z bananami Drukuj Email
sobota, 20 lutego 2010 23:02

Rolada czekoladowa z bananami

Mocno czekoladowa rolada biszkoptowa z bananem w środku. Krem w środku rolady jest dość zbity i mocno czekoladowy. Całość udekorowana jest kakaową bitą śmietaną i bananem.

Składniki:

  • 50g mąki pszennej
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 70g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 120g kuwertury czekoladowej gorzkiej lub czekolady gorzkiej
  • 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 3 banany
  • 800g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i 1 łyżką kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
  3. Gotowe ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 12 min. w temperaturze 200°C.
  5. Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt, przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Ściągnąć papier do pieczenia i razem ze ścierką zwinąć w roladę. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Kuwerturę (czekoladę) rozdrobnić i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wodzie.
  8. 400g śmietany ubić na sztywno.
  9. 4 łyżki śmietany wymieszać delikatnie z kuwerturą.
  10. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać trzy łyżki kuwertury ze śmietaną i wymieszać, a następnie dodać do reszty kuwertury. Na końcu dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać.
  11. 2 banany ułożyć, jeden za drugim, wzdłuż dłuższego boku biszkoptu.

02

  1. Krem czekoladowy wyłożyć na biszkopt, pozostawiając trochę odstępu przy wszystkich brzegach.

03

  1. Ciasto delikatnie zwinąć w roladę.
  2. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
  3. Ubić 400g śmietany dodając pod koniec cukier puder. Śmietanę podzielić na pół. Do jednej połowy dodać 1 łyżkę kakao. Śmietaną z kakao posmarować roladę. Pozostałą śmietaną i bananem udekorować roladę. Roladę wstawić do lodówki.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 12 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

2 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 14
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Rolada czekoladowa z bananami

Rolada czekoladowa z bananami

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
+1 #9 Joanna 2013-05-30 20:42
Anno blacha ta największa z piekarnika, prostokątna wymiar w zależności od piekarnika ok. 30x40cm lub większa.
Cytować
 
 
+1 #8 anna 2013-05-29 17:21
jakich wymiarów ma być blaszka ? proszę o dokładne wymiary jeśli można :)
Cytować
 
 
0 #7 Joanna 2013-03-06 22:28
Iwono nie powinno się zwarzyć chyba, że czekolada nie była całkowicie ostudzona. Biszkopt mały? A rozprowadziłaś ciasto na całej blaszce?
Cytować
 
 
0 #6 Iwona 2013-03-06 21:25
Zrobiłam tą roladę i nie wiem czemu mi nie wyszla...wszystko robiłam wg przepisu no i biszkopt mi wyszedł mały bardzo a krem po dodaniu czekolady mi się zważył...nie wiem czemu
Cytować
 
 
0 #5 Karolina 2012-11-23 13:45
Zrobiłam :-) i jestem zachwycona :lol: przepyszne :) może nie tak perfekcyjne jak na zdjęciu ale następnym razem będzie lepiej :) uwielbiam twoje przepisy bo póki co jedyne które mi wychodzą :-)
Cytować
 
 
0 #4 Joanna 2012-11-20 22:32
Karolino ta największa płaska blacha z piekarnika. Można powiedzieć, że do pizzy ;-)
Cytować
 
 
0 #3 Karolina 2012-11-20 20:52
Po przygodzie z cytrynowcem biorę się w najbliższym czasie za tą smakowitość :D tylko proszę o informację jakiej wielkości powinna być blaszka? czy chodzi o taką standardową blaszkę czy raczej taką płaską jak do pizzy? nie mogę się nadziwić tym wszystkim przepisom.. i zdjęcia takie piekne :-) gratuluję talentu do wypieków :-)
Cytować
 
 
0 #2 Joanna 2012-10-04 20:44
Kamilo tak, kuwertura musi być zimna już w momencie dodania 4 łyżek śmietany.
Cytować
 
 
0 #1 Kamila 2012-10-04 20:10
Witam,
rolada wygląda świetnie i zamierzam zrobić ją w najbliższym czasie :D Proszę mi tylko powiedzieć, kiedy mieszam kuwerturę (już wymieszaną z żelatyną) z bitą śmietaną, to czy kuwertura musi być zimna?
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl