Biszkopt z budyniem i truskawkami

Proste ciasto biszkoptowe z budyniem waniliowym, świeżymi truskawkami i musem truskawkowym. Lekkie i orzeźwiające.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ½ szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
  • ½ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej (lub 80 g)
  • ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
  • 2 łyżki wody

Poncz:

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek zimnej wody

Warstwa budyniowa:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)
  • 60 g cukru
  • 750 ml mleka

Mus truskawkowy:

  • 250 g truskawek
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 20 g cukru (lub do smaku)

Dodatkowo:

  • ok. 800 g truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przygotować biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny. Ponczem nasączyć biszkopt.
  4. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować.
  5. Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, zużywając 60g cukru i 750ml mleka.
  6. Gorący budyń rozłożyć na biszkopcie. Od razu ułożyć truskawki, układając je szpicem do góry i wciskając w budyń.
  7. Przygotować mus truskawkowy: 250g truskawek, sok z cytryny i cukier zmiksować blenderem na mus (w razie potrzeby dosłodzić).
  8. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na ok. 5 minut. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż się rozpuści. Wymieszać szybko ze zmiksowanymi truskawkami. Gotowy mus wylać na truskawki.
  9. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby mus stężał.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Biszkopt z budyniem i truskawkami

Biszkopt z budyniem i truskawkami