Bûche de Noël

Dosłownie "bożonarodzeniowe polano". Bûche de Noël to popularna, francuska rolada świąteczna przypominająca pień drzewa. Jest to biszkoptowa rolada przełożona czekoladowym kremem. Najczęściej jest to krem maślany, ale ja wolałam, żeby rolada wyszła delikatniejsza i zdecydowałam się na serek mascarpone.

W brew pozorom rolada nie jest trudna do przygotowania. Roladę robi się dość szybko, listki też, jedynie grzybkom należy poświęcić więcej czasu. Jeśli komuś zależy na czasie może z nich zrezygnować, albo zrobić grzybki z gotowej masy marcepanowej. Zachęcam do spróbowania, bo rolada robi naprawdę wrażenie.

Składniki:
Ciasto biszkoptowe:

  • 3 jajka
  • 70g cukru
  • 50g mąki pszennej
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem czekoladowy:

  • 250g serka mascarpone
  • 100g czekolady gorzkiej

Polewa czekoladowa:

  • 100g margaryny
  • 120g cukru pudru
  • 50g kakao
  • 2 łyżki mleka

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto biszkoptowe. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. Osobno wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.  (Dodając mąkę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
  3. Gotowe ciasto przełożyć na dużą blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 12 min. w temperaturze 200°C.
  5. Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt, przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Ściągnąć papier do pieczenia i razem ze ścierką zwinąć w roladę. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Przygotować krem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. (Czekolada ma być zimna, ale jeszcze płynna). Serek mascarpone zmiksować. Dalej miksując dodawać stopniowo płynną czekoladę.
  7. Ostudzone ciasto rozwinąć, posmarować kremem czekoladowym i ściśle zwinąć w roladę. (Pozostały cukier na roladzie można delikatnie ściągnąć ręką lub pędzelkiem).
  8. Roladę wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy.
  9. Przygotować polewę czekoladową. Margarynę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.  
  10. Roladę polać od razu polewą. (Niewykorzystaną polewę odstawić na bok).

2

  1. Grzebieniem do dekorowania, widelcem lub końcem noża zrobić paski na roladzie.
  2. Ostrym nożem odciąć nierówny początek i koniec rolady.
  3. Następnie odciąć kawałek rolady, tnąc po ukosie i przyłożyć go do boku rolady, tworząc odciętą gałąź. W ten sam sposób zrobić drugą gałąź, odcinając kawałek tym razem od tylu rolady.
  4. Niewykorzystaną polewą można wypełnić powstałe ewentualnie luki w złączeniu. (Gdyby polewa zgęstniała, można ją ponownie lekko podgrzać).
  5. Gotową roladę wstawić do lodówki, aż polewa zastygnie.
  6. Udekorować według uznania np. listkami czekoladowymi i bezowymi grzybkami.

Smacznego.

Uwaga: Kroić ostrym nożem. Jeśli polewa będzie mocno przyklejać się do noża, nóż zanurzyć w gorącej wodzie.

Bûche de Noël

Bûche de Noël

Bûche de Noël

Bûche de Noël

Powiązane przepisy