Strona Główna Biszkoptowe Tort z masą marcepanową
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Tort z masą marcepanową Drukuj Email
środa, 18 maja 2011 09:26

Tort z masą marcepanową

Tort biszkoptowy przełożony delikatną masą budyniową. Masa budyniowa jest bardzo lekka, zrobiona z budyniu z dodatkiem żelatyny i bitej śmietany, nadającej budyniowi puszystości. Cały tort jest bardzo puszysty i lekki. Całość obłożyłam masą marcepanową, pod którą znajduje się cienka warstwa masy czekoladowej, dzięki której marcepan dobrze przylega do biszkoptu.

Tort można przygotować również w wersji bezglutenowej. Proszę upewnić się, że pozostałe produkty są również bezglutenowe.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej mąki kukurydzianej)
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 1 opakowanie budyniu wiśniowego, malinowego lub innego o kolorze czerwonym (opakowanie na 500ml mleka)
  • 500ml mleka (do przygotowania budyniu)
  • 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Masa czekoladowa:

  • 100g białej czekolady
  • 150g masła

Poncz:

  • 1 szklanka wody
  • trochę soku z cytryny
  • cukier do smaku (daję 2 łyżeczki)

Dekoracja:

  • masa marcepanowa (ok. 400- 500g)
  • barwniki spożywcze* do zabarwienia masy marcepanowej
  • cukier puder
  • trochę kakao

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać, dodając w międzyczasie wodę.(Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
  3. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką (w wersji bezglutenowej mąką kukurydzianą).
  4. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
  5. Przygotować poncz. Ciepłą wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Ostudzić.
  6. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  7. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
  8. Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
  9. Pierwszy krążek biszkoptu ułożyć na paterze i zacisnąć obręcz do tortu lub włożyć do tortownicy. Biszkopt nasączyć ponczem. Wyłożyć połowę masy i przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Nasączyć drugi biszkopt, wyłożyć resztę masy i przykryć trzecim krążkiem. Nasączyć trzeci biszkopt.
  10. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  11. Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodać stopniowo czekoladę. Masą posmarować wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki. (Przed obłożeniem masą marcepanową najlepiej wyciągnąć tort trochę wcześniej z lodówki, aby masa była lekko miękka, wtedy marcepan dobrze przyklei się do masy).
  12. Tort udekorować masą marcepanową według uznania. Wersja z myszką Minnie: Większość masy marcepanowej zagnieść z czerwonym barwnikiem na posypanym cukrem pudrem blacie. Marcepan włożyć między dwa duże kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować cienko. Marcepan ułożyć na torcie. Najłatwiej jest przenieść marcepan razem z papierem, ułożyć go na cieście (marcepan w stronę masy, papier do góry) i na końcu ściągnąć papier. Do resztek pozostałych po obłożeniu tortu dodać jeszcze trochę czerwonego barwnika i zrobić kokardę i język. Z odłożonej masy marcepanowej zrobić twarz. (Najlepiej przygotować sobie wcześniej szablony i odrysować je na rozwałkowanym marcepanie). Trochę masy marcepanowej pozostawić na oczy i kropki na kokardzie. Resztę zagnieść z kakao i zrobić wszystkie ciemne elementy.

Uwaga:

1 szklanka= 250ml

* Do zrobienia takiej dekoracji jak na zdjęciach potrzebny jest tylko barwnik czerwony.

Smacznego Smile.

Tort z masą marcepanową

Tort z masą marcepanową

Tort z masą marcepanową

Tort z masą marcepanową

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
+1 #19 Ana 2014-02-10 21:50
Bardzo dziekuje za odpowiedzi pierwszy raz robilam tort z masa marcepanowa i udal sie a bardzo martwilam sie o to gdyz mielismy bardzo duzo gosc i wszyscy byli zachwyceni, bardzo wasze rady mi pomogly dziekuje i pozdrawiam
Cytować
 
 
-1 #18 Joanna 2014-02-06 09:51
Ago tak, możesz tak zrobić. Pod marcepan zrób masę na bazie masła. Marcepan rozwałkowuję dość cienko.
Cytować
 
 
-1 #17 Aga 2014-02-05 12:05
A ja planuję córce na roczek tort przekładany kremem z bitej śmietany i mascarpone a wierzch pokryć marcepanem. Czy to się uda? Czy tort posmarować kremem pod marcepan? Na jaką grubość należy rozwałkować marcepan?
Cytować
 
 
0 #16 Joanna 2014-01-23 10:36
Ano tak, przyklei się. Takie masy są właśnie najlepsze pod marcepan.
Cytować
 
 
0 #15 Ana 2014-01-22 15:02
Witam pojutrze bede robila tort dla mojego meza ktory chcialam pokryc masa marcepanowa gdysz nie udalo mi sie kupic lukru plastycznego, i chcialam sie dowiedziec czy ta masa jak ja cienko rozwalkuje to przykleji mi sie do masy maslano-budyniowej lub masy maslanej ( dodam ze nie dodaje zelatyny do tych mas, dlatego niewiem czy mi sie ta masa przykleji) oczywiscie tort ma byc na biszkoptach prosze o porade z gory dziekuje :)
Cytować
 
 
0 #14 Joanna 2013-07-03 13:43
Beato masę marcepanową rozwałkowuję między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Po rozwałkowaniu ściągam papier z góry, przenoszę marcepan na papierze i układam na torcie (papierem do góry). Ściągam delikatnie papier, aby nie porwać marcepanu. Tak samo jak przy masie cukrowej trzeba nabrać trochę wprawy, aby nie robiły się fałdy na bokach.
Cytować
 
 
0 #13 Beata 2013-07-02 22:12
Szukam pomysłu na torcik dla córki na 2 latka,lubi Minnie,więc to jest to :)ale martwie się jak układa się masa marcepanowa na torcie,nie faluje się,nie robią się kanty?czy po prostu wałkujemy taki duży placek że łatwiej go uformować?jest to łatwiejsze niż z masą cukrową?podziwiam talent,super smaczny blog :)
Cytować
 
 
+1 #12 zbysiowa 2013-03-09 11:58
Przepiekny, muszę sie odważyć i zrobić jakiś torcik wnusi na urodzinki;)
Cytować
 
 
0 #11 Joanna 2012-10-25 19:40
Ivono tak i tak :-)
Cytować
 
 
0 #10 ivona 2012-10-25 15:08
mam dwa pytanka:
1. czy mozna uzyc masy cukrowej zamiast masy marcepanowej
2. czy mozna uzyc gotowych kremow do tortow, tych dostepnych w sklepach spozywczych?
Pozdrawiam
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl