Strona Główna Biszkoptowe Ciasto piankowe z galaretką
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Ciasto piankowe z galaretką Drukuj Email
sobota, 15 czerwca 2013 19:44

Ciasto piankowe z galaretką

Gruba warstwa delikatnej, puszystej pianki a'la ptasie mleczko na cienkim biszkopcie. Całość dodatkowo pokryta jest cienką warstwą galaretki.

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 60g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody

Pianka:

  • 2 galaretki tego samego koloru (dałam truskawkowe)
  • 1 litr słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • ok. 500g świeżych truskawek
  • 1 galaretka dowolnego koloru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. (W wersji bezglutenowej posypać mąką bezglutenową np. kukurydzianą). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
  2. Truskawki oczyścić, umyć, osuszyć i przekroić na pół. Połówki truskawek ułożyć na biszkopcie, wypukłą stroną do góry.
  3. Przygotować piankę. 2 galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Piankę wyłożyć na truskawki i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki, aż pianka stężeje.
  5. Gdy pianka stężeje, przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Zimną galaretkę wylać na piankę. Wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.

Smacznego.

Ciasto piankowe z galaretką

ciasto piankowe galaretka

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
-1 #37 Iwona 2014-06-29 03:29
Placek wyszedł idealny i pyszny, bardzo polecam.
Cytować
 
 
0 #36 pychotka 2014-06-03 20:19
Dziękuję, to trzymajcie kciuki bo mam tylko jedno podejście :)
Cytować
 
 
+4 #35 Monika8507 2014-06-02 21:41
Moje doświadczenie mówi mi, że podążanie za wskazówkami Joanny zawartymi w przepisach jest gwarantem sukcesu ;)
Cytować
 
 
0 #34 pychotka 2014-06-02 20:01
Dziękuję, macie jakieś cenne porady ( z doświadczenia) żeby wszystko się dobrze udało ?
Cytować
 
 
0 #33 Joanna 2014-06-02 18:36
Pychotko możesz ją wstawić do zimnej wody lub lodówki. Tylko pilnuj, aby za bardzo nie zastygła.
Cytować
 
 
+1 #32 pychotka 2014-06-02 13:53
Witam, tzn czy można przyspieszyć jakoś tężenie galaretki by móc ją dodać do śmietany ? Bo podejrzewam że dłuuugo będzie tężeć.
Cytować
 
 
+3 #31 Asia 2014-04-30 08:52
Ciasto świetne ! Polecam :lol: :lol: :D
Cytować
 
 
+1 #30 Magdalena 2014-03-20 12:53
Dziękuje za przepis nareszcie udało mi się ciasto z pianką! Ciasto leży od pół godziny w lodówce, ale już musiałam kawałek spróbować i jest pyszne!
Cytować
 
 
0 #29 Joanna 2013-12-18 16:21
Ewo jeśli śmietana będzie ubita na sztywno, a galaretka tężejąca i będziesz ją dodawać stopniowo to nie powinno się nic zwarzyć. Gdy składniki się połączą należy od razu wyłączyć mikser.
Cytować
 
 
0 #28 Ewa 2013-12-17 17:31
Kiedyś robiłam podobne ciasto z pianką ze śmietanki i galaretki tylko przy wlewaniu tężejącej galaretki do ubitej śmietany całość się zwarzyła:( mam więc pytanie do Pani Joanny- jak można tego uniknąć? Może zrobiłam jakiś błąd, którego nawet nie jestem świadoma.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+