Strona Główna Biszkoptowe Ciasto piankowe z galaretką
de

Domowe-Gotowanie.pl

Żurek wielkanocny (17 Mar 2016)
Zakwas na żurek (16 Mar 2016)

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Ciasto piankowe z galaretką Drukuj Email
sobota, 15 czerwca 2013 19:44

Ciasto piankowe z galaretką

Gruba warstwa delikatnej, puszystej pianki a'la ptasie mleczko na cienkim biszkopcie. Całość dodatkowo pokryta jest cienką warstwą galaretki.

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 60g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody

Pianka:

  • 2 galaretki tego samego koloru (dałam truskawkowe)
  • 1 litr słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • ok. 500g świeżych truskawek
  • 1 galaretka dowolnego koloru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. (W wersji bezglutenowej posypać mąką bezglutenową np. kukurydzianą). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
  2. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i przekroić na pół. Połówki truskawek ułożyć na biszkopcie, wypukłą stroną do góry.
  3. Przygotować piankę. 2 galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Piankę wyłożyć na truskawki i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki, aż pianka stężeje.
  5. Gdy pianka stężeje, przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Zimną galaretkę wylać na piankę. Wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.

Smacznego.

Ciasto piankowe z galaretką

ciasto piankowe galaretka

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #49 Joanna 2016-04-28 10:09
Moniko jeśli dobrze pamiętam to jest to rubinowa firmy Wodzisław ;-)
Cytować
 
 
0 #48 Monika 2016-04-27 16:53
Zrobiłam! super:) na małą okrągłą brytfankę zostało mi pianki do miseczki:) co to za galaretka u góry??:) ja miałam truskawkową i wyszła czerwona a chciałam mieć różową więc pytam:) Polecam przepis:)
Cytować
 
 
0 #47 Joanna 2016-03-21 16:12
Aguś tak, wytrzyma.
Cytować
 
 
0 #46 aguś 2016-03-20 21:24
czy gotowe ciasto wytrzyma mi dwie godziny bez lodówki? chciałam je przywieźć do znajomych
Cytować
 
 
0 #45 Joanna 2016-03-05 08:34
Kingo nie polecam. Nie będzie to ładnie wyglądać. Lepiej użyj np. brzoskwiń z puszki. Możesz dodać też galaretkę brzoskwiniową i zrobić brzoskwiniową piankę.
Cytować
 
 
0 #44 Kinga 2016-03-04 10:38
Witam, czy można użyć mrożonych truskawek? :)
Cytować
 
 
0 #43 Joanna 2015-07-21 22:01
Magdo jeśli piankę rozłożyć tak w formie, że będzie przylegać do ścianek formy to wylej chłodną. Jeśli będą luki między pianką a formą musisz poczekać, aż zacznie tężeć, bo inaczej spłynie bokami.
Cytować
 
 
-1 #42 Magda 2015-07-21 21:31
czy galaretka,ktora wyleje na pianke ma być tylko chlodna,czy lekko twarda?
Cytować
 
 
0 #41 Joanna 2015-06-07 20:16
Agato musi być słodka śmietana. Jogurtu nie da się ubić na puch i to już nie będzie pianka.
Cytować
 
 
-4 #40 Agata 2015-06-05 18:34
Czy zamiast śmietany można dodać jogurt naturalny, czy to już nie będzie to, o co chodzi? :)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+