tort zajączek

Tort w kształcie wielkanocnego zajączka. Bardzo łatwy do zrobienia tort, który można przygotować z dowolnego ciasta i dowolnej masy. Tort jest bardzo duży. Tak naprawdę są to dwa połączone torty: jeden cały w środku i drugi podzielony na uszy i kokardę.

Ciasto można udekorować dowolnie. Zdecydowałam się tym razem zrezygnować z masy cukrowej i marcepanowej i zrobić tort bardzo delikatny, na bitej śmietanie. Do takiego tortu bardzo dobrze pasuje dekoracja z wiórków kokosowych. Nadzienia są lekkie, delikatne i bardzo smaczne. Polecam spróbować szczególnie karmelową bitą śmietanę. Jest pyszna.

Tort można przygotować również w wersji bezglutenowej zastępując mąkę pszenną, mąką kukurydzianą.

Składniki:
Biszkopt jasny:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ¾ szklanki mąki pszennej (lub 120 g)
  • ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
  • 1 szklanka cukru (lub 200 g)
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • lekko ponad ½ szklanki mąki pszennej (lub 100 g)
  • 1 kopiata łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ¾ szklanki) lub 20 g
  • ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
  • 1 szklanka cukru (lub 200 g)
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Karmelowa bita śmietana:

  • 100g cukru
  • 500ml płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%

Budyń jabłkowy:

  • 2 jabłka
  • 250ml soku jabłkowego
  • 100g cukru
  • sok z ½ cytryny
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

Krem z mascarpone:

  • 250g serka mascarpone
  • 250ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 100g migdałów w płatkach
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • ok. 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • ok. 2 łyżek cukru pudru

Do dekoracji:

  • wiórki kokosowe
  • barwniki spożywcze
  • czekolada
  • masa marcepanowa
  • kakao

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować karmelową bitą śmietanę. Cukier skarmelizować na patelni. W międzyczasie podgrzać mocno śmietanę. Śmietanę dodać do karmelu i mieszać tak długo, aż karmel rozpuści się w śmietanie. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić śmietanę do lodówki na co najmniej 6 godz, a najlepiej na całą noc.
  2. Przygotować jasny i ciemny biszkopt według przepisu: "Biszkopt uniwersalny”. Po ostygnięciu jasny biszkopt przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
  3. Ciemny biszkopt przeciąć tak, jak na poniższym zdjęciu.

2

  1. Przygotować budyń jabłkowy. Jabłka umyć, obrać i pokroić w małą kostkę. Odlać trochę soku jabłkowego i wymieszać go z budyniem (z proszkiem). W garnku wymieszać cukier, resztę soku jabłkowego i sokiem z połowy cytryny. Zagotować. Dodać wymieszany z sokiem budyń i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje. Zdjąć z pieca i dodać jabłka.
  2. Pierwszy krążek jasnego biszkoptu ułożyć na desce. Gotowy budyń z jabłkami wyłożyć na biszkopt. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Karmelową śmietanę ubić mikserem na sztywno. Połowę bitej śmietany wyłożyć na zimny budyń jabłkowy i przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Wyłożyć resztę bitej śmietany i przykryć trzecim krążkiem.
  4. Przygotować krem z mascarpone. Masło roztopić na patelni. Dodać cukier i płatki migdałowe. Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zarumienienia się migdałów. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Mascarpone i śmietanę zmiksować razem na puszystą masę. Wmieszać delikatnie zimne migdały.
  6. Biszkopt przeznaczony na uszy i kokardę przeciąć na dwie lub trzy części. (Uszy przecięłam na 3 części, a kokardę na pół). Biszkopt przełożyć kremem z mascarpone.

4

  1. 500ml śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do smaku trochę cukru pudru. Cały tort posmarować bitą śmietaną.
  2. Tort włożyć do lodówki i w tym czasie przygotować dekoracje. Do dekoracji użyłam głównie wiórków kokosowych. Część zafarbowałam czerwonym barwnikiem spożywczym. Oczy, nos, buzię i wąsy zrobiłam z marcepanu i kakao. Boki kokardy obsypałam płatkami czekoladowymi.

Smacznego.

tort zajączek

tort zajączek

tort zajączek

tort zajączek

tort zajączek