Strona Główna Biszkoptowe Ciasto krówkowo- kakaowe
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Ciasto krówkowo- kakaowe Drukuj Email
czwartek, 27 września 2012 20:25

ciasto krówkowo-kakaowe

Pyszne ciasto, lekkie, słodkie i delikatne. Gdy herbatniki zmiękną od masy, ciasto będzie rozpływać się w ustach. Biszkopt kakaowy nasączony jest kawą, dzięki czemu ciasto jest wilgotne. W środku znajduje się największa słodycz tego ciasta, dwie warstwy herbatników sklejone pyszną masą krówkową wymieszaną z nutellą. Dla zrównoważenia smaku dodałam jeszcze kwaskowaty dżem z czarnych porzeczek.

Składniki:
Biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka
  • ok. ⅓ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ½ szklanki)
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 4 żółtka
  • ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250g masła

Poncz:

  • 1- 1 ½ szklanka kawy posłodzonej według uznania (dałam 1 łyżeczkę)

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • ok. 350- 400g dżemu z czarnych porzeczek
  • ok. 280g herbatników (40 sztuk)
  • 100g nutelli (lub innego kremu orzechowo- czekoladowego)
  • kakao

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Po ugotowaniu pozostawić puszkę do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
  3. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  4. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo 100g masy krówkowej. Nie przerywając miksowania, dodawać stopniowo zimny budyń.
  5. Osobno wymieszać resztę masy krówkowej z nutellą.
  6. Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Rozsmarować dżem, a na dżemie ok. ⅓ masy budyniowej. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową z nutellą i przykryć kolejną warstwą herbatników. Kolejno rozsmarować ⅓ masy budyniowej i nałożyć drugi blat biszkoptu. Biszkopt nasączyć resztą ponczu, posmarować resztą masy budyniowej i posypać kakao.

02

03

  1. Ciasto włożyć na noc do lodówki.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

ciasto krówkowo-kakaowe

Ciasto krówkowo-kakaowe

Ciasto krówkowo-kakaowe

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #76 Joanna 2014-08-07 18:17
Karolino nic się nie przejmuj. Będzie tak samo smaczne ;-)
Po ostygnięciu budyń powinien być gęstszy. A nie mieszałaś go za bardzo? Mieszanie budyniu może go rozrzedzić. Najlepiej ugotowany budyń przykryć z góry folią spożywczą tak, aby folia leżała na powierzchni budyniu i tak pozostawić do ostygnięcia. W ten sposób nie pojawi się kożuch na budyniu.
Cytować
 
 
0 #75 Karolina 2014-08-07 18:16
Muszę przyznać rację poprzedniczce, masa budyniowa była perfekcyjna po zagotowaniu, jednak po ostygnięciu zrobiła się rzadsza. Nie wiem w czym problem, czy komuś jeszcze przytrafiła się taka sytuacja ?
Cytować
 
 
0 #74 Karolina 2014-08-07 17:50
Pani Asiu, co zrobić, całą masę krówkową dodałam do nutelli, zapominając o budyniu. Czy ciasto będzie przez to gorsze?
Pozdrawiam
Cytować
 
 
+1 #73 Joanna 2014-06-13 21:01
Kaśka może być np. czarna herbata z dodatkiem rumu, czy wódki (lub bez alkoholu jeśli ciasto będzie jedzone przez dzieci).
Cytować
 
 
0 #72 Agata K. 2014-06-13 19:15
Polecam! Na pewno każdemu wyjdzie. Choć muszę przyznać, że jest dość pracochłonne, ale efekt warty zachodu. Do biszkoptu daje o połowę mniej cukru dzięki temu ciasto nie zamula. Zastanawiam się też czy zamiast dżemu porzeczkowego można dać domowy kisiel z czarnych porzeczek + odrobinę żelatyny. Mógłby dodać jeszcze więcej kwasowości.
Cytować
 
 
0 #71 Kaśka 2014-06-13 17:29
Mam pytanko, czym mogę zastąpić kawę do nasączenia? u mnie nie lubią... :(
Cytować
 
 
0 #70 amelia 2014-06-04 18:18
ciasto pyszniutkie, dawno tak dobrego nie jadłam. jak dla mnie dobre po paru dniach. polecam !!!!!
Cytować
 
 
0 #69 monia 2014-04-18 17:02
rewelacja :-)
Cytować
 
 
+1 #68 Joanna 2014-04-17 20:06
Moniu tak.
Elo tak, tylko będziesz musiała połamać herbatniki.
Cytować
 
 
0 #67 Ela 2014-04-17 19:27
witaj :) czy ten placek da się zrobić w okrągłym kształcie? (niestety tylko taką mam blaszke)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl