Strona Główna Biszkoptowe Ciasto krówkowo- kakaowe
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Ciasto krówkowo- kakaowe Drukuj Email
czwartek, 27 września 2012 20:25

ciasto krówkowo-kakaowe

Pyszne ciasto, lekkie, słodkie i delikatne. Gdy herbatniki zmiękną od masy, ciasto będzie rozpływać się w ustach. Biszkopt kakaowy nasączony jest kawą, dzięki czemu ciasto jest wilgotne. W środku znajduje się największa słodycz tego ciasta, dwie warstwy herbatników sklejone pyszną masą krówkową wymieszaną z nutellą. Dla zrównoważenia smaku dodałam jeszcze kwaskowaty dżem z czarnych porzeczek.

Składniki:
Biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka
  • ok. ⅓ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ½ szklanki)
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 4 żółtka
  • ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250g masła

Poncz:

  • 1- 1 ½ szklanka kawy posłodzonej według uznania (dałam 1 łyżeczkę)

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • ok. 350- 400g dżemu z czarnych porzeczek
  • ok. 280g herbatników (40 sztuk)
  • 100g nutelli (lub innego kremu orzechowo- czekoladowego)
  • kakao

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Po ugotowaniu pozostawić puszkę do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
  3. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  4. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo 100g masy krówkowej. Nie przerywając miksowania, dodawać stopniowo zimny budyń.
  5. Osobno wymieszać resztę masy krówkowej z nutellą.
  6. Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Rozsmarować dżem, a na dżemie ok. ⅓ masy budyniowej. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową z nutellą i przykryć kolejną warstwą herbatników. Kolejno rozsmarować ⅓ masy budyniowej i nałożyć drugi blat biszkoptu. Biszkopt nasączyć resztą ponczu, posmarować resztą masy budyniowej i posypać kakao.

02

03

  1. Ciasto włożyć na noc do lodówki.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

ciasto krówkowo-kakaowe

Ciasto krówkowo-kakaowe

Ciasto krówkowo-kakaowe

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
 
Prawdziwa_przygoda Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot!
GRATIS dostawa i zwrot!
 

Komentarze  

 
0 #69 monia 2014-04-18 17:02
rewelacja :-)
Cytować
 
 
+1 #68 Joanna 2014-04-17 20:06
Moniu tak.
Elo tak, tylko będziesz musiała połamać herbatniki.
Cytować
 
 
0 #67 Ela 2014-04-17 19:27
witaj :) czy ten placek da się zrobić w okrągłym kształcie? (niestety tylko taką mam blaszke)
Cytować
 
 
0 #66 monia 2014-04-17 18:11
Czy mogą być powidła śliwkowe zamiast dżemu porzeczkowego?
Cytować
 
 
0 #65 Joanna 2014-03-24 10:18
Ewelo tak, można.
Cytować
 
 
0 #64 Ewela 2014-03-24 09:36
A czy można by było zamiast herbatników dać np. krakersy? Wtedy ciasto nie byłoby takie słodkie...
Cytować
 
 
0 #63 agnieszka 2014-02-26 00:55
Ciasto pyszne, ale dosyć słodkie. Kolejnym razem dam trochę mniej cukru do budyniu. No i z rozpędu posmarowalam obie części biszkopta porzeczkami. Ciężko było przenieść, ale fajnie wyszło.
Cytować
 
 
0 #62 Joanna 2014-02-21 22:52
Iwono użyłam maślanych.
Cytować
 
 
0 #61 Iwona 2014-02-21 20:57
Herbatniki zwykłe czy maślane??
Cytować
 
 
0 #60 ivet 2014-02-10 08:48
Ciasto jest naprawde jedno z lepszych jakie jadlam,mialam tylko problem z rosmarowaniem masy z Nuteli ale byla to chyba moja wina bo dodalam wiecej masy z nuteli jak z karmelu. do konfitury z pozeczki dodalam swoje wisnie z nalewki ,po 2 dniach ciaasto jak dla mnie bylo jeszcze smaczniejsze
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
Statyczny_300x250
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 
Top_secret Image Banner 300 x 250
Buty_kozaki Image Banner 300 x 250
 

 

Shopping_bizuteria_torebki Image Banner 300 x 250

 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl