Tort lew

Tort z głową lwa to moja kolejna propozycja na tort urodzinowy dla dziecka. Jest łatwy do wykonania i nie wymaga tak dużo pracy, jak inne torty dekoracyjne. Forma nie jest skomplikowana. Możemy upiec dowolny, o ulubionym smaku tort i obłożyć go masą i tą samą masą go pomalować.

W mojej wersji jest to tort zrobiony z biszkoptu kakaowego, przełożonego lekką, waniliową masą budyniową. Całość pokryta masą budyniową i tą samą masą udekorowana. Dodatkowo tort ozdabia korona i uszy zrobione z marcepanu oraz wąsy z czekoladowych paluszków.

Składniki:
Biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek
  • lekko ponad ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 kopiata łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru (200g)
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lekka masa budyniowa (do środka tortu):

  • 1 budyń waniliowy (może być również koloru czerwonego lub czekoladowy)
  • 500ml mleka
  • 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Masa budyniowa (do obłożenia i dekoracji tortu):

  • 3 żółtka
  • 375g masła
  • 1,5 szklanki mleka (375ml)
  • ¾ szklanki cukru (150g)
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 kopiatej łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 30g)

Dodatkowo:

  • masa marcepanowa
  • kakao
  • paluszki w czekoladzie

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
  3. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
  4. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
  5. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody.
  6. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
  8. Ciasto przełożyć masą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  9. Przygotować masę budyniową. Szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  10. Do masy dodać troszkę kakao. (Delikatnie zafarbowałam masę, aby lew nie wyszedł blady ;) Chodzi o tą środkową część i boki). Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort można wstawić na chwilę do lodówki, aby masa lekko stwardniała.
  11. Przy pomocy wykałaczki namalować głowę lwa.

02

  1. Do pozostałej masy dodać sporo kakao, aby masa wyszła ciemno- brązowa. (Ja mniejszą część masy zrobiłam lekko jaśniejszą, a resztę mocno brązową. Jeśli przyjrzycie się dokładnie zdjęciom, to zauważycie dwa odcienie brązu na grzywie).
  2. Masę przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać pasek koło paska, tworząc grzywę. Kolejno zmienić końcówkę na małą okrągłą i zrobić oczy oraz gruby, wypukły nos. (Nos musi być wypukły, aby dało się w niego wbić po 3 paluszki z obu stron).
  3. Tort wstawić do lodówki i w tym czasie przygotować dekoracje z marcepanu.
  4. Z marcepanu zrobić źrenice, koronę i uszy. (Ucho to dwa kółka,większe- jasne i mniejsze- kakaowe, nałożone jedno na drugie i ściśnięte z jednej strony). Czekoladowe paluszki wbić w nos.
Smacznego. 

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Tort lew

04

tort lew