Strona Główna Biszkoptowe Cytrynowiec
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Cytrynowiec Drukuj Email
piątek, 04 maja 2012 06:14

Cytrynowiec

Lekkie i orzeźwiające ciasto, mocno cytrynowe. Intensywnie cytrynowa masa budyniowa na delikatnym biszkopcie, przykryta delikatną cytrynową pianką. Całość przykryta cytrynowymi herbatnikami. Ciasto jest kwaskowe i nie za słodkie. Dominującym smakiem jest oczywiście ... cytrynowy ;-) .

Zmodyfikowałam przepis nadesłany przez Asię. Asiu bardzo dziękuję za inspirację :)

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody

Poncz:

  • ½ szklanki wody
  • trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny)
  • 1 łyżeczka cukru

Masa budyniowa:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • ½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba ok. 2,5- 3 cytryny)
  • 1 ½ szklanki wody
  • 1 szklanka cukru (200g)
  • 200g masła

Cytrynowa pianka:

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Lukier:

  • sok z połowy cytryny
  • cukier puder

Dodatkowo:

  • ok. 140g herbatników (20 sztuk)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować masę budyniową. Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować. ½ szklanki wody wymieszać dokładnie z budyniami. Dodać do gotującej się wody, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Biszkopt nasączyć ponczem.
  4. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Ciasto wstawić do lodówki.
  5. Przygotować cytrynową piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę budyniową.
  6. Na górę ułożyć herbatniki.
  7. Przygotować lukier. Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. (Dodać taką ilość cukru pudru, aby masa była gęsta, ale można ją było rozsmarować). Lukrem posmarować herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki, aż herbatniki zmiękną. (Najlepiej na noc).
Smacznego. 

Uwaga: 1szklanka = 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1,5- 2 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Cytrynowiec

Cytrynowiec

Tagi:
follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #104 Ela 2014-07-24 17:57
Doskonałe, zawsze udające się, bardzo lubiane przez całą rodzinę ciasto.

Z powodu urodzaju malin zastąpiłam sok cytrynowy malinowym .Ciasto wyszło naprawdę pyszne o bardzo intensywnym malinowym smaku.
Cytować
 
 
0 #103 Lidia 2014-06-05 18:33
Tym osobom,, któte miały problem z masą budyniową mogę poradzić roztopienie masła w robdelku przed połączeniem go z gorącą masą budyniową.
Cytować
 
 
-3 #102 Karolina 2014-06-05 10:34
A ja jestem zla jak miksowalam mase budyniowa z maslem masa sie zwazyla masakra! do tego uwazam ze na tak mala ilosc masy budyniowej az 200 g masla? i to ma byc lekkie ciasto?
Cytować
 
 
0 #101 Ania 2014-05-27 11:19
Ciasto jest przepyszne, zagościło już w moim zeszycie z przepisami:)
wszystkim gosciom bardzo smakowało ze zwgledu na orzeźwiający smak. Polecam niezdecydowanym, tego ciasta nie da się zepsuc :)
Cytować
 
 
0 #100 Natalia 2014-04-22 22:47
Polecam przepis! Ciasto wyszło nawet mi :) (a jestem osobą niegotującą i nie piekąca praktycznie w ogóle, babki na święta i tyle z wypieków) Bardzo dobre w smaku i jest takie.... Inne :) Naprawdę bardzo fajna odmiana, jeśli u kogoś, tak jak u mnie, królują słodkie ciasta z przesłodzonymi masami. Wszystkim w domu smakowało :)
Dla mnie najtrudniej było zrobić biszkopt, bo nie wychodzą mi z zasady, ale ten się ładnie upiekł, bez zbędnych rewelacji. Masy potem już się same miksują :)
Cytować
 
 
0 #99 agnieszka 2014-04-18 18:28
To ciasto upiekłam wczoraj i całej mojej rodzinie bardzo smakowało!

:lol: :lol: :lol: :lol:
Cytować
 
 
-1 #98 Aneta 2014-03-08 08:50
Zrobiłam, wprowadzając lekkie modyfikacje :) Użyłam mniejszej ilości śmietanki a na górę dałam czekoladę zamiast lukru. Wyszło pysznie! Oto efekt:
http://planeta-smaku.blogspot.com/2014/03/cytrynowiec.html
Cytować
 
 
+1 #97 Sylwia 2014-02-02 14:45
Ciasto cytrynowe po prostu rewelacyjne!
Polecam ;)
Cytować
 
 
0 #96 Karola87 2014-01-20 10:24
nie lubie przepisów z internetu niedosc że kiepsko mi idzie z wypiekami to zazwyczaj te z sieci to w moim wykonaniu totalna porażka ALE JEST SUKCES postanowiłam ostatni raz zaryzykować i trafiłam właśnie na cytrynowiec z tej że stronki CIASTO NIE DOSC ZE BYŁO SMACZNE to jeszcze całkiem proste w wykonaniu polecam
Cytować
 
 
0 #95 ata 2013-12-26 12:12
Ciasto lekkie i pyszne. Napewno bede wracac do tego ciasta. Gosciom rowniez smakowalo. Pozdrawiam i polecam
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl