Lekkie i orzeźwiające ciasto, mocno cytrynowe. Intensywnie cytrynowa masa budyniowa na delikatnym biszkopcie, przykryta delikatną cytrynową pianką. Całość przykryta cytrynowymi herbatnikami. Ciasto jest kwaskowe i nie za słodkie. Dominującym smakiem jest oczywiście ... cytrynowy ;-) .
Zmodyfikowałam przepis nadesłany przez Asię. Asiu bardzo dziękuję za inspirację :)
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
60g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
100g cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wody
Poncz:
½ szklanki wody
trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny)
1 łyżeczka cukru
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe bez cukru
½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba ok. 2,5- 3 cytryny)
1 ½ szklanki wody
1 szklanka cukru (200g)
200g masła
Cytrynowa pianka:
1 galaretka cytrynowa
500ml słodkiej śmietany 30- 36%
2 łyżki cukru pudru
Lukier:
sok z połowy cytryny
cukier puder
Dodatkowo:
ok. 140g herbatników (20 sztuk)
Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę budyniową. Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować. ½ szklanki wody wymieszać dokładnie z budyniami. Dodać do gotującej się wody, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Biszkopt nasączyć ponczem.
Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Ciasto wstawić do lodówki.
Przygotować cytrynową piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę budyniową.
Na górę ułożyć herbatniki.
Przygotować lukier. Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. (Dodać taką ilość cukru pudru, aby masa była gęsta, ale można ją było rozsmarować). Lukrem posmarować herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki, aż herbatniki zmiękną. (Najlepiej na noc).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
1 miesięcy temu
Zarówno przepis jak i ciasto PETARDA!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
1 lat temu
Witam a można zrobić na spodzie z biszkopcikow ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Tak,można.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
1 lat temu
to ciasto to petarda, mocno cytrynow, wyrożniające się a najlepszy jest krem, pychota!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marlena·
1 lat temu
Można zastąpić cytrynę pomarańczą?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ja·
2 lat temu
Na jaką wielkość blachy jest przepis?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Na formę ok. 35x24cm. (Zawsze jest podane w opisie 😉 )
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sandra ·
3 lat temu
Ciasto przepychota :) zapomnialam o ponczu na biszkopcie i wylozylam odrazu mase budyniowa wlozylam do lodowki i juz nie dalo sie tego sciagnac.. Ale to nic :) podziurawilam to widelcem i podlalam calosc tym ponczem i wyszlo tez dobre. Smietanki tez mialam 100 ml mniej ale mimo to wyszlo super, ciutke bardziej cienka warstwa ale mi to nie przeszkadza. Ciasto efektowne i pyszne orzezwiające :) dziekuje za przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wiktoria ·
3 lat temu
Witam, ile łyżek to jest 60g maki ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Oool·
4 lat temu
Czy mogę zastąpić mąkę ziemniaczaną skrobia ziemniaczana ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
4 lat temu
Chciałabym zrobić biszkopt z samą pianką cytrynową i na nią po stężeniu wyłożyć galaretkę cytrynową. Czy ta pianka udźwignie galaretkę i ewentualnie plasterki brzoskwiń ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Możliwe, ale jednak warstwa samej galaretki jest cięższa niż piankowa więc ja zrobiłabym najpierw galaretkę z brzoswkiniami i na to warstwę piankową. Wierzch możesz udekorować bitą śmietaną lub startą czekoladą, żeby wyglądało ładnie i nie goło ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
4 lat temu
Co do budyniu ja margarynę gotuje z wodą cukrem i sokiem z cytryny
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Rafał·
4 lat temu
margaryna największy syf
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tomasz·
4 lat temu
Z początku miałem ochotę na babkę cytrynową, aaaale pomyślałem o czymś bardziej ambitnym i mniej suchym aż trafiłem na ten przepis. Od dzisiaj to jedno z moich ulubionych ciast. Przepis konkretny, ciasto bardzo smaczne. Polecam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
5 lat temu
Dzień dobry, a gdyby zamiast masła dać mascarpone do masy budyniowej? Wyjdzie czy nie wyjdzie? Marta
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
5 lat temu
Witam, zwarzyla mi się pianka cytrynową, podczas dodawania galaretki. Nie wiem gdzie popełniłam błąd. Proszę o pomoc
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudia·
4 lat temu
Galaretka mogła być jeszcze delikatnie ciepła, bądź śmietana zbyt zimna. Składniki muszą mieć mniej więcej tą samą temperaturę
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dominika·
5 lat temu
Czy można spod zrobić równiez z herbatników?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ala Wojciechowska·
5 lat temu
Dlaczego biszkopt wychodzi mi suchy?Nawet jak go zwilze? :/
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Biszkopt taki jest. Jeśli chcesz bardziej wilgotny to zrób biszkopt genueński (przepis znajdziesz w kategorii biszkoptowe).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
5 lat temu
Czy mogę użyć tortownicy? Jeśli tak to jaka duża powinna byc?