Strona Główna Biszkoptowe Tort kawowy z wiśniami
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Tort kawowy z wiśniami Drukuj Email
piątek, 02 marca 2012 18:20

Tort kawowy z wiśniami

Delikatny tort dla wielbicieli kawy. Pyszna, aksamitna masa kawowa z delikatnym, kawowym biszkoptem nasączonym kawą. Do tortu dodałam dużo kawy. Tort miał być kawowy, to jest kawowy ;). Cały tort jest bardzo delikatny, poza cienkim, chrupiącym ciastem kruchym na samym dole. Dodatkowo dla przełamania smaku kawy dodawał smak wiśniowy. W torcie znajdziecie wiśnie z kompotu, dżem wiśniowy i kwaskową galaretkę przygotowaną na soku z wiśni. Całość pyszna, delikatna, nie za słodka i rozpływająca się w ustach.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 90g mąki pszennej
  • 30g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 60g masła

Biszkopt kawowy:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Poncz:

  • ok.1,5 szklanki posłodzonej kawy (na 1 szklankę wody dałam łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i 2 łyżeczki cukru)

Masa budyniowa:

  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • ½ litra mleka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4,5 łyżeczki żelatyny w proszku (= 6 listków żelatyny)
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • ok. 4 łyżek dżemu wiśniowego (lub np. leśnego)
  • okrągłe biszkopty (ok. 19 sztuk)
  • 1 słoik wiśni bez pestek (720ml)
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku (= 3 listki żelatyny)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę, cukier puder, żółtko i masło zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki, na co najmniej 30min.
  2. Ciasto wykleić w tortownicy o średnicy 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować biszkopt. Kawę rozpuścić dokładnie w 3 łyżkach gorącej wody. Ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku, a następnie po łyżeczce ostudzonej kawy. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej (delikatnie mieszając łyżką drewnianą lub miksując na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia składników).
  4. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
  5. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Po ostygnięciu przekroić na pół tak, aby powstały 2 krążki.
  6. Przygotować poncz. Ostudzić.
  7. Wiśnie ze słoika odsączyć na sitku. Odmierzyć ¼ litra soku z wiśni.
  8. Ciasto kruche ułożyć na paterze i zacisnąć obręcz do tortu lub włożyć do tortownicy. (Jeśli macie obręcz to tortu, to polecam jej użyć. Tort jest wysoki i obręcz tortownicy raczej będzie za niska, aby zmieściła galaretkę, która jest na górze. Jeśli nie macie obręczy do tortu, to można wydłużyć bok tortownicy kilkakrotnie zwiniętą folią aluminiową).
  9. Na cieście kruchym rozsmarować dżem.
  10. Część ponczu przelać do płaskiej miseczki. Biszkopty zanurzać na krótko w kawie i układać na dżemie.

02

  1. Przygotować masę budyniową. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Ok. 1 ½ szklanki mleka zagotować z 2 łyżeczkami kawy. (Dokładnie mieszać, aby kawa się rozpuściła). Budyń wymieszać z cukrem i resztą mleka. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. (Budyń powinien być zimny i lekko tężejący). Śmietanę ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
  2. Połowę masy wyłożyć na biszkopty. Przykryć jednym krążkiem biszkoptu kawowego. Biszkopt nasączyć ponczem. Wyłożyć połowę pozostałem masy, ułożyć parę odsączonych wiśni (dałam 30sztuk) i na nie resztę masy. Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Biszkopt nasączyć ponczem. Całość wstawić do lodówki.
  3. W tym czasie przygotować galaretkę wiśniową. W tym celu namoczyć 2 łyżeczki żelatyny w proszku w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5min. Odmierzone ¼ litra soku z wiśni mocno podgrzać. Wymieszać dokładnie z żelatyną, aż żelatyna się rozpuści. Ostudzić. Gdy zacznie lekko tężeć, rozprowadzić na górze tortu.
  4. Ciasto wstawić ponownie do lodówki na parę godzin (lub na noc).

Smacznego.

tort kawowy z wiśniami

tort kawowy z wiśniami

tort kawowy z wiśniami

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #15 Ania 2013-12-17 04:25
Zrobilam to ciasto i musze przyznac ze moj maz nie byl nim zachwycony;( w przeciwienstwie do innych ciast z masa maslana nie posiada ono wyrazistego smaku, byc moze zrobienie budyniu z maslem i oddzielnej warstwy ze smietana 35% daloby lepszy efekt.
Cytować
 
 
0 #14 Anna 2013-09-05 06:41
jeszcze dodam że ciasto musi postać całą noc aby ciasto kruche, które jest nas spodzie zmiękło pod wpływem dźemu i dobrze się kroiło:)
Cytować
 
 
0 #13 Anna 2013-09-05 06:39
Tort zrobiłam wyszedł jak na zdjęciu (móju pierwszy w życiu tort:)) oprócz galaretki ale to z mojej winy:)zle zrobiłam przedłużenie tortownicy i galaretka wyciekła:. Dekoracje zrobiłam z bitej śmietany i czekolady. Ludzie byli zachwyceni tortem, gdyż jest mało słodki i bardzo delikatny. Dziękuję za ten przepis!:)
Cytować
 
 
+1 #12 Marta 2013-08-14 12:08
Tort zrobiłam na urodziny męża i zamierzam wszystkich zaskoczyć bo mimo, że jestem niewprawioną jeszcze kucharką wygląda na to, że udał się świetnie :) Mąż uwielbia kawę więc mam nadzieję sprawie mu przyjemność. Dziękuję za możliwość zaskoczenia całej mojej rodziny :)
Cytować
 
 
0 #11 Joanna 2013-07-30 18:14
Aniu tort nie jest ani za słodki, ani mdły. Jest lekki i delikatny.
Cytować
 
 
0 #10 Anna 2013-07-30 14:15
Witam,

Chce ten tort zrobić na urodziny mojego małżonka? Czy tort nie jest za słodki ani mdły? Czy robiąc go powinnam jeszcze ograniczyc cukier?

pozdrawiam serdecznie
Cytować
 
 
0 #9 Gabi 2012-12-13 19:56
przepis świetny! oprócz tego, że masa budyniowa trochę mi nie wyszła, był naprawdę dobry :)
Cytować
 
 
0 #8 Joanna 2012-11-14 20:46
Gabi możesz.
Cytować
 
 
0 #7 Gabi 2012-11-14 20:35
mam pytanie... czy zamiast robionej przeze mnie galaretki na sam wierzch mogę zrobić galaretkę zwykłą?
Cytować
 
 
+2 #6 grazyna 2012-09-24 20:14
to wspanialy przepis ale szczerze bez tych biszkoptow dziekuje i pozdrawiam
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl