Strona Główna Biszkoptowe Ciasto Kubuś
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Ciasto Kubuś Drukuj Email
środa, 09 listopada 2011 10:54

Ciasto Kubuś

Delikatne ciasto na biszkopcie z masą budyniową przygotowaną na soczku „Kubuś”, pokrytą bitą śmietaną, herbatnikami i polewą czekoladową. Ciasto jest lekkie, delikatne, wystarczająco słodkie, a zarazem sycące. Jeden kawałek wystarczy spokojnie do kawy. Bardzo smaczne.  Spróbujcie, bo warto. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby herbatniki zmiękły. Za przepis bardzo dziękuję Ani.

Składniki:
Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody

Masa budyniowa:

  • 900ml soku Kubuś (= jedna duża, szklana butelka o dowolnym smaku, u mnie: marchewka, jabłko, banan)
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 200g masła

Bita śmietana:

  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ewentualnie 2 śmietan-fix (pominęłam)

Polewa czekoladowa:

  • 125g margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo:

  • ok. 140g herbatników (20 sztuk)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min w temperaturze 180°C.
  2. Przygotować masę budyniową. Większą część soku zagotować z cukrem. Pozostały sok wymieszać dokładnie z budyniami. Dodać do gotującego się soku, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową.
  4. Bitą śmietanę ubić. (Można dodać śmietan-fix). Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy. Ubitą śmietanę wyłożyć na masę budyniową.
  5. Kolejno ułożyć herbatniki.
  6. Przygotować polewę. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Margarynę, cukier i kakao przełożyć do garnka. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do połączenia składników. Gdy polewa lekko przestygnie (ale będzie jeszcze ciepła), dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Na koniec wmieszać śmietanę. Polewę wylać na górę ciasta.
  7. Ciasto wstawić do lodówki.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

ciasto kubuś

Ciasto kubuś

Tagi:
follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! a.xmas Campaign 750x200
 

Komentarze  

 
+1 #84 Joanna 2014-12-12 22:28
Klaudio do tej polewy należy dodać śmietanę. Jeśli chcesz polewę bez śmietany to poszukaj innego przepisu na polewę.
Cytować
 
 
+1 #83 Klaudia 2014-12-12 20:54
a jak nie dam śmietany do polewy to coś się stanie?
Cytować
 
 
+1 #82 Klaudia 2014-12-10 16:35
Witam, ciasto rewelacja :) polecam
Cytować
 
 
0 #81 Justyna 2014-10-20 10:38
Ciasto super :)) Zmodyfikowałam nieco przepis dodając zamiast herbatników drugą warstwę biszkoptu. Polewa rewelacja !!! Jeszcze nigdy nie wyszła mi tak super jak z tego przepisu, nie skleja się, dobrze się ją kroi, ma piękny połysk. Z pewnością jeszcze nie raz upiekę KUBUSIA :)Polecam
Cytować
 
 
0 #80 Ania 2014-10-01 08:18
Cytuję Joanna:
Eriko bita śmietana nie utrzyma galaretki chyba, że usztywnisz ją żelatyną, albo najpierw dasz galaretkę i ją ozdobisz bitą śmietaną.

Ja do śmietany zawsze dodaje śmietan fix -(uszczywniacz pod koniec ubijania). Z galaretko nie ma zadnego problemu. Oczywiście galaretke zawsze wykadam lekko stężalą na każde ciasto. poz :)
Cytować
 
 
0 #79 Joanna 2014-05-17 06:48
Eriko bita śmietana nie utrzyma galaretki chyba, że usztywnisz ją żelatyną, albo najpierw dasz galaretkę i ją ozdobisz bitą śmietaną.
Cytować
 
 
-1 #78 Erika 2014-05-16 09:55
witam a czy zamiast herbatników można wylać galaretkę?
Cytować
 
 
0 #77 Joanna 2014-03-26 07:17
Moniu powinno poleżeć chociażby przez noc.
Cytować
 
 
0 #76 monia 2014-03-25 15:48
ile czasu ciasto powinno spędzić w lodówce przed spożyciem???
Cytować
 
 
0 #75 stefania 2014-01-22 17:40
ciasto wyszło znakomicie,najbardziej smakowało moim wnuczkom (bo jest polewa czekoladowa),chociaż miałam kubusia banan malina jest bardziej różowy.Pychotka bardzo delikatne i nie za słodkie ,super ,,,,,mniam,,,,
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+