Strona Główna Biszkoptowe Tort tiramisu
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Tort tiramisu Drukuj Email
sobota, 24 września 2011 18:20

Tort tiramisu

Pyszny, zawijany tort tiramisu z kremem z serka mascarpone. Biszkopt nasączony jest kawą i likierem amaretto, dzięki czemu jest bardzo wilgotny. Każdy kęs rozpływa się dosłownie w ustach. Tort nie jest za słodki. Dla mnie idealny. Ilość cukru możecie oczywiście według uznania zwiększyć. Gorąco polecam.

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 75g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 140g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 250g serka mascarpone
  • 500g twarogu zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego
  • 80g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka likieru amaretto
  • 250g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 opakowanie śmietan-fix
  • 100g gorzkiej czekolady

Poncz:

  • 100ml mocnej kawy, posłodzonej (dałam 1,5 łyżeczki)
  • 2 łyżki likieru amaretto

Dodatkowo:

  • 250g słodkiej śmietany 30- 36%
  • kakao
  • ok. 30g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i 3 łyżkami wody na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na niskich obrotach). Ciasto rozsmarować na dużej blasze z piekarnika (ok. 40x 30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku około 10 min. w temperaturze 175°C (termoobieg: 150°C). Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt, przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Ściągnąć papier do pieczenia. Z góry przykryć drugą ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować krem. Czekoladę posiekać na malutkie kawałki. Odstawić na bok. Serek mascarpone i twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać likier. Osobno ubić śmietanę ze śmietan-fix na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy z serkami.
  3. Składniki na poncz wymieszać i nasączyć nim biszkopt. (Kawa powinna być zimna).

02

  1. Krem rozłożyć na biszkopcie. Posypać posiekaną czekoladą.
  2. Biszkopt pokroić wzdłuż na równe paski o szerokości ok. 5cm.

03

  1. Pierwszy pasek zwinąć w roladę i postawić go na środku patery.
  2. Kolejne paski zawijać wokół ustawionej na paterze roladki. (Zacząć zawijać tam, gdzie się skończył poprzedni pasek).

04

  1. Cały tort owinąć dodatkowo paskiem zrobionym ze zwiniętej kilkakrotnie folii aluminiowej lub zacisnąć obręczą do tortu.
  2. Tort wstawić na kilka godz. do lodówki.
  3. Ubić 250g śmietany i posmarować nią boki i wierzch tortu.
  4. Tort posypać z góry kakao i startą na tarce o dużych oczkach czekoladą.

Uwaga: Jeśli boicie się zwijania możecie zmniejszyć ilość ponczu. Im mniej ponczu, tym biszkopt stabilniejszy i łatwiej się go zwija.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 10 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

20 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Tort tiramisu

tort tiramisu

tort tiramisu

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #25 Joanna 2014-02-24 15:25
Justyno najlepiej zrób rozpuszczalną (nie będziesz musiała jej przecedzać). Kawy możesz dać ile uważasz. Powiedziałabym 1 łyżeczka lub niecała. Tak, masy wystarczy na klasyczny biszkopt z 6 jaj.
Cytować
 
 
0 #24 Justyna 2014-02-24 15:03
Mam pytanie odnośnie kawy, z jakiej ilości kawy i ją zaparzyć, czy kawa ma być mielona czy rozpuszczalna? Jeszcze jedno pytanie czy tej ilości kremu starczy aby zrobić tort z biszkoptu uniwersalnego z 6 jaj? - boję się tego zwijania.
Cytować
 
 
0 #23 Beata 2014-01-22 22:34
dziękuję Ci Joasiu za wspaniały przepis jest naprawdę rewelacyjny zrobiłam wygląda tak jak na zdjęciu w smaku również bardzo dobry nie za słodki ze zwijaniem też nie miałam problemu
Cytować
 
 
0 #22 Joanna 2013-06-27 19:59
Malwino masa nie powinna się zwarzyć. Może to wina śmietany :-?
Cytować
 
 
0 #21 malwina 2013-06-27 11:45
witam, dlaczego masa pod dodawaniu bitej śmietany zaczyna się tak jakby ważyć i pojawiają się małe grudki ??
Cytować
 
 
+1 #20 Barbara 2013-05-19 17:24
Torcik jest rewwelacyjny.Robilam z 2 biszkoptow poniewaz mam mniejszy rozmiar blaszki.Pokroilam w 10 cm paski.Wyszedl wysoki wygladal super i stal sie przebojem przyjecia.Goraco polecam 8)
Cytować
 
 
+1 #19 Joanna 2013-01-17 09:57
Krysiu możesz.
Cytować
 
 
+1 #18 Krysia 2013-01-16 20:27
Mam pytanie Joasiu, czy zamiast serka mascarpone mogę dodać "cream cheese", gdyż przebywam w USA, w dość małej miejscowości i nie mogę tu zdobyć serka mascarpone. Będę bardzo wdzięczna za wskazówkę. Pozdrawiam :)
Cytować
 
 
+1 #17 Karolina 2013-01-07 20:50
Zrobołam ten tort na święta jako odskocznię o reszty bardo słodkich ciast i muszę powiedziec że był on przebojem :)Dzięki za tak fantastyczny przepis. Smak był boski niestety wygląd nawet w połowie nie nak piękny jak na zdjęciu. Troszkę zmodyfikowałam tylko przepis bo przez przypadek kupiłam 500g serka mascarpone i tak zostało dodałam 250g twarogu:)
Mając też przykre doświadczenia z kremem (zrobiłem kiedyś lejące Tiramisu - ble) dodaję śmietanę 36% z piątnicy ona jest jak masło i jej nie ubijam.
Cytować
 
 
0 #16 Alicja 2012-12-26 19:38
jutro będę robić ten tort na urodziny :D
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl