Strona Główna Biszkoptowe Biszkopt uniwersalny
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Biszkopt uniwersalny Drukuj Email
czwartek, 28 lipca 2011 22:14

Biszkopt

Oto uniwersalny przepis na biszkopt, stanowiący podstawę do tortów lub innych ciast z kremem. Poniżej przedstawiam 2 warianty. Pierwszy to biszkopt z czterech jaj, który idealnie nadaje się do tortów lub ciast biszkoptowych składających się z dwóch blatów. Drugi wariant to ten sam biszkopt tylko ze zwiększoną proporcją (z 6-ciu jaj). Ten biszkopt nadaje się do klasycznych tortów składających się z trzech blatów. Z podanego przepisu można przygotować zarówno jasny, jak i ciemny biszkopt. W tym drugim przypadku należy tylko część mąki pszennej zastąpić kakao.

Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku. Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika (co najmniej na początku pieczenia). Inaczej może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić wykałaczką, czy biszkopt jest gotowy. Wykałaczka powinna pozostać sucha.

Biszkopty pieczone są bez dodatku proszku do pieczenia. Wyrastają ładnie i proszek jest tutaj zbędny. Jeśli ktoś obawia się, że mu ciasto nie wyrośnie to może dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

1 szklanka= 250ml

Biszkopt uniwersalny z 4 jaj

 

Składniki na jasny biszkopt z 4 jaj:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać ze skrobią (i kakao, jeśli będzie to biszkopt ciemny) w miseczce i następnie przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  3. Przesiane mąki (i ewentualnie kakao)  dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
  4. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. (Formę można również wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką).
  5. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na parę minut w piekarniku.
  6. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go z piekarnika, oddzielić nożem od formy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu.

Biszkopt

Biszkopt

 

Składniki na ciemny biszkopt z 4 jaj:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 kopiata łyżka kakao
  • ok. ¼ szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ½ szklanki)
  • ½ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania jak powyżej.

 
Biszkopt na tort

 

Składniki na jasny biszkopt z 6 jaj:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania jak powyżej.

Składniki na ciemny biszkopt z 6 jaj:

  • 6 jajek
  • lekko ponad ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 kopiata łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
  • 3/4 szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania jak powyżej.

Smacznego Smile.

Biszkopt

Biszkopt

Biszkopt

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #198 Joanna 2015-05-30 07:49
Aniu napisałam o tym we wstępie.
Cytować
 
 
+1 #197 Ania 2015-05-29 20:37
Czy w przepisie celowo nie ma wzmianki o proszku do pieczenia? Troszkę sie boje zrobić bez proszku..
Cytować
 
 
0 #196 Marcin 2015-05-29 11:51
Biszkopt rewelacyjny :D Polecam
Cytować
 
 
0 #195 Agnieszka 2015-05-10 12:07
Świetny przepis. Biszkopt jak marzenie.
Cytować
 
 
+2 #194 Jarek 2015-05-02 20:12
pierwsze ciasto upieczone przeze mnie dołożyłem grysik i dziewczyna myśli ze kupny pozdrawiam i dziękuje za przepisik :lol:
Cytować
 
 
0 #193 Ewa 2015-04-10 20:27
Bardzo dziękuję za wspaniały przepis. Jest dokładnie taki jak na zdięciu . Bardzo delikatny , po prostu rozpływa się w ustach. Szczerze polecam!!! ;-)
Cytować
 
 
0 #192 ANGELA 2015-02-22 20:16
własnie robiłam wyszedł idealny :P To moje drugie ciasto w życiu pierwsze sernik robiłam 4 dni temu mąż zachwalał :lol: dzis biszkopcik....nastepny bedzie jabłecznik macie jakies proste sprawdzone przepisy?
Cytować
 
 
0 #191 wladzia 2014-09-24 11:21
probowalam ten przepis 1 raz i wyszedl mi jest prosty i dobry pozdrawiam
Cytować
 
 
+13 #190 Anna 2014-08-27 16:23
Ja znam sposób żeby nie opadał. Po upieczeniu trzeba go od razu wyjąć i upuscić z wysokości ok 50cm-zawsze działa
Cytować
 
 
+2 #189 Laura 2014-08-16 15:00
Już siedzi w piekarniku. Zobaczymy co wyjdzie :)
Cytować
 
 
+4 #188 Angela 2014-08-12 16:18
Ten przepis jest swietny zawsze wychodzi idealny :-)
Cytować
 
 
0 #187 Klaudia 2014-08-08 17:15
Moniczka, ciasto zostawiasz w piekarniku do wystygnięcia? Jeśli nie to może być właśnie powodem, dlaczego Ci opada.
Cytować
 
 
+1 #186 Moniczka 2014-07-23 19:48
A ja robię i robię i jakoś mi super rośnie i potem nagle opada. Piekę w piekarniku z termoobiegiem. Może mi ktoś doradzi jak piec ciasta w termoobiegu?
Cytować
 
 
-8 #185 Kinga 2014-07-11 13:17
Mam pytanko. Ile szklanek zajmuje ciasto?
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+