Strona Główna Biszkoptowe Biszkopt uniwersalny
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Biszkopt uniwersalny Drukuj Email
czwartek, 28 lipca 2011 22:14

biszkopt

Oto uniwersalny przepis na biszkopt, stanowiący podstawę do tortów lub innych ciast z kremem. Poniżej przedstawiam 2 warianty. Pierwszy to biszkopt z czterech jaj, który idealnie nadaje się do tortów lub ciast biszkoptowych składających się z dwóch blatów. Drugi wariant to ten sam biszkopt tylko ze zwiększoną proporcją (z 6-ciu jaj). Ten biszkopt nadaje się do klasycznych tortów składających się z trzech blatów. Z podanego przepisu można przygotować zarówno jasny, jak i ciemny biszkopt. W tym drugim przypadku należy tylko część mąki pszennej zastąpić kakao.

Biszkopt uniwersalny z 4 jaj

Składniki:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. (Najlepiej, jeśli mąkę przesiejemy, wtedy będzie pulchna i unikniemy grudek). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
  3. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
  4. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku). Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika (co najmniej na początku pieczenia). Inaczej może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić wykałaczką, czy biszkopt jest gotowy. Wykałaczka powinna pozostać sucha.
  5. Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go, odciąć ciasto od tortownicy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu.

biszkopt

Biszkopt

 
Biszkopt na tort

 

Składniki na jasny biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania jak powyżej.

Składniki na ciemny biszkopt:

  • 6 jajek
  • lekko ponad ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 kopiata łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania jak powyżej.

Smacznego Smile.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

Biszkopt

biszkopt

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #186 Moniczka 2014-07-23 19:48
A ja robię i robię i jakoś mi super rośnie i potem nagle opada. Piekę w piekarniku z termoobiegiem. Może mi ktoś doradzi jak piec ciasta w termoobiegu?
Cytować
 
 
0 #185 Kinga 2014-07-11 13:17
Mam pytanko. Ile szklanek zajmuje ciasto?
Cytować
 
 
+1 #184 Piotr 2014-06-23 17:52
Pierwszy mój biszkopt :) jest po prostu przepyszny ;D
Cytować
 
 
0 #183 Ela 2014-06-23 10:58
Biszkopt przepyszny, robiłam z 4 jajek i nigdy nie upiekłam lepszego:) Od dzisiaj jedyny przepis na biszkopta. Polecam gorąco!
Cytować
 
 
0 #182 Martyna 2014-06-11 13:33
Ja pieke go już 7 raz i jest pyszny. :)
Cytować
 
 
0 #181 Joanna 2014-05-20 08:26
Kasiu możesz. Owiń go najlepiej w folię spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej.
Cytować
 
 
0 #180 kasia 2014-05-19 19:03
mam pytanko czy moge wykonac biszkopt wieczor przed? nie wyschnie?
Cytować
 
 
0 #179 Gośka 2014-05-09 23:37
Przepis rewelacyjny. Robiłam biszkopt jasny i ciemny,zawsze jest idealny :D polecam.
Ps/ biszkopt jest delikatnym ciastem i trzeba dokładnie trzymać się jego wykonania bo można przedobrzyć
Cytować
 
 
0 #178 Madzia 2014-04-22 16:59
Rewelacja robie go 3 raz i zawsze wychodzi
Cytować
 
 
0 #177 Klaudia 2014-04-19 15:37
Może użyłaś proszku do pieczenia który był otwarty kilka dni wcześniej.
Cytować
 
 
+2 #176 Joanna 2014-04-11 08:36
Aga a dlaczego nie robisz według mojego przepisu? Ja nie ucieram żółtek z cukrem i nie łączę później z białkami, tylko najpierw miksuję białka na sztywno i dalej miksując dodaję powoli cukier, a następnie po jednym żółtku. Masa ma być dobrze ubita (mikserem na najwyższych obrotach) na puch.
A i tortownicę użyj mniejszą o średnicy 26cm.
Cytować
 
 
+1 #175 Aga 2014-04-11 07:30
próbowałam i mi nie wyszło:( Co moge robić nie tak? Białka ubiłam, żółtka utarłam z cukrem, potem dodałam do sztywnej piany, na koniec mąkę. Piekłam 30 min w 180 stopniach i wyszedł mi jeden placek cienki:/ użyłam tortownicy o średnicy 28 cm, Chciałam upiec totr na urodziny narzeczonego a chyba kupie gotowe spody bo biszkopta nie umiem upiec:D
Cytować
 
 
+2 #174 joanna 2014-04-01 19:18
przepis na biszkopt uniwersalny rewelacja nie dosc ze tani oszczędny to jeszce prosty jak drut że nawet taki antytalent cukierniczy jak ja upiekł i wyszło :)) dziekuje :)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl