Strona Główna Biszkoptowe Biszkopt uniwersalny
de

Domowe-Gotowanie.pl

Żurek wielkanocny (17 Mar 2016)
Zakwas na żurek (16 Mar 2016)

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Biszkopt uniwersalny Drukuj Email
czwartek, 28 lipca 2011 22:14

Biszkopt

Oto uniwersalny przepis na biszkopt, stanowiący podstawę do tortów lub innych ciast z kremem. Poniżej przedstawiam 2 warianty. Pierwszy to biszkopt z czterech jaj, który idealnie nadaje się do tortów lub ciast biszkoptowych składających się z dwóch blatów. Drugi wariant to ten sam biszkopt tylko ze zwiększoną proporcją (z 6-ciu jaj). Ten biszkopt nadaje się do klasycznych tortów składających się z trzech blatów. Z podanego przepisu można przygotować zarówno jasny, jak i ciemny biszkopt. W tym drugim przypadku należy tylko część mąki pszennej zastąpić kakao.

Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku. Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika (co najmniej na początku pieczenia). Inaczej może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić wykałaczką, czy biszkopt jest gotowy. Wykałaczka powinna pozostać sucha.

Biszkopty pieczone są bez dodatku proszku do pieczenia. Wyrastają ładnie i proszek jest tutaj zbędny. Jeśli ktoś obawia się, że mu ciasto nie wyrośnie to może dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

1 szklanka= 250ml

Biszkopt uniwersalny z 4 jaj

 

Składniki na jasny biszkopt z 4 jaj:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać ze skrobią (i kakao, jeśli będzie to biszkopt ciemny) w miseczce i następnie przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  3. Przesiane mąki (i ewentualnie kakao)  dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
  4. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. (Formę można również wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką).
  5. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na parę minut w piekarniku.
  6. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go z piekarnika, oddzielić nożem od formy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu.

Biszkopt

Biszkopt

 

Składniki na ciemny biszkopt z 4 jaj:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 kopiata łyżka kakao
  • ok. ¼ szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ½ szklanki)
  • ½ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania jak powyżej.

 
Biszkopt na tort

 

Składniki na jasny biszkopt z 6 jaj:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania jak powyżej.

Składniki na ciemny biszkopt z 6 jaj:

  • 6 jajek
  • lekko ponad ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 kopiata łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
  • 3/4 szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania jak powyżej.

Smacznego Smile.

Biszkopt

Biszkopt

Biszkopt

follow_bird-b
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

Ostatnie komentarze