Strona Główna Biszkoptowe Rolada malinowa
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Rolada malinowa Drukuj Email
sobota, 09 lipca 2011 09:54

Rolada malinowa

Jest to przepis na biszkoptową roladę z pysznym, delikatnym kremem malinowym. Cała rolada jest bardzo delikatna i lekka. Ławo się ją przygotowuje. Krem jest lekki, orzeźwiający i nie za słodki. Biszkopt zrobiłam dla urozmaicenia w dwóch kolorach. Możecie również zrobić inne wzory np. kółka, zygzaki, kratkę lub dowolne esy floresy Wink. W szybszej wersji oczywiście można zrobić tylko jasny lub ciemny biszkopt. Rolada nadaje się od razu do spożycia.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Krem:

  • 200g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 śmietan-fix (opcjonalnie)
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Jeżeli używamy malin mrożonych należy je wcześniej rozmrozić.
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  3. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. (Dodając mąkę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
  4. Ok. 2/3 masy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Do pozostałej masy dodać kakao i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do woreczka do mrożenia i odciąć jeden koniec, tworząc nieduży otwór. Zrobić na białej masie dowolne wzory.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku około 12 min. w temperaturze 180°C.
  7. Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt, przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Ściągnąć papier do pieczenia i razem ze ścierką zwinąć w roladę. (Zwijać wzdłuż dłuższego boku). Pozostawić do ostygnięcia.
  8. Przygotować krem. Maliny zmiksować na puree. Śmietanę ubić na sztywno razem ze śmietan-fix, dodając na końcu cukier puder. Ubitą śmietanę delikatnie wmieszać do malin.
  9. Zwinięty biszkopt delikatnie rozwinąć. Rozłożyć na nim krem pozostawiając ok. 2cm odstępu wzdłuż dłuższego boku, aby krem nie wypłynął. Biszkopt zwinąć ponownie w roladę.
  10. Przechowywać w lodówce.

Smacznego Smile.

Uwaga: 1 szklanka = 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 12 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 14
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Rolada malinowa

Rolada malinowa

Rolada malinowa

Rolada malinowa

Rolada malinowa

Tagi:
follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
 
Prawdziwa_przygoda Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot!
GRATIS dostawa i zwrot!
 

Komentarze  

 
0 #25 Joanna 2014-02-11 17:11
Magdo krem nie puści soku i wytrzyma noc :)
Cytować
 
 
0 #24 Magda 2014-02-11 14:40
Szukam przepisu na delikatny owocowy krem do rolady. To jedyny przepis bez żelatyny jaki znalazłam. Czy sama ubita śmietana z cukrem i owocami będzie odpowiednia? Nie puści soku, albo się nie rozpłynie? Czy rolada wytrzyma noc? Chcę zrobić roladę na prezent i boję się, że wyjdzie mokra papka...
Cytować
 
 
0 #23 Joanna 2013-11-27 21:37
Ulciu w przepisie są maliny :lol: Borówki, jagody też będą się tutaj nadawać.
Cytować
 
 
0 #22 Ulcia 2013-11-27 21:02
Nie przepadam za truskawkami, czy zamiast nich mogę użyć borówek lub bananów?
Cytować
 
 
0 #21 Joanna 2013-11-15 16:15
Sylwetko nie, one się nie nadają na roladę.
Cytować
 
 
0 #20 sylwetka 2013-11-15 12:09
Mam pytanie czy można użyć gotowych spodów biszkoptowych do rolady?
Cytować
 
 
+1 #19 Joanna 2013-08-27 15:15
Aniu nie. Dobrze się kroi.
Cytować
 
 
+1 #18 Ania 2013-08-25 14:49
Czy ta rolada się nie rozwala podczas krojenia?
Cytować
 
 
+1 #17 Ania 2013-01-19 00:40
Dzisiaj zrobiłam. Byłam pewna obaw. Mam 18 lat i to może mój 5 wypiek. A takich rolad nigdy przenigdy nie robiłam. Do tego 1 biszkopt. Przyznam, że wyszedł mi prześlicznie, biszkopt pięknie się zwinął, krem wyszedł kawśny ( dałam więcej malin) ale super się komponuje z ciastem ktore jest słodkie. Na prawdę polecam:) zaskakuje gości formą i smakiem:)
Cytować
 
 
+1 #16 Joanna 2013-01-14 18:35
Niko za długo piekłaś.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
Statyczny_300x250
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 
Top_secret Image Banner 300 x 250
Buty_kozaki Image Banner 300 x 250
 

 

Shopping_bizuteria_torebki Image Banner 300 x 250

 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl