Strona Główna Biszkoptowe Tort z masą cukrową
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Tort z masą cukrową Drukuj Email
piątek, 18 marca 2011 10:14

tort z masą cukrową

Tort jest zrobiony z biszkoptu kakaowego i przełożony masą serową z bananami. Cały tort obłożony jest masą czekoladową i cukrową. W masie serowej nie ma dużo cukru, aby w połączeniu z masą cukrową i masą czekoladową, tort nie był za słodki. Masa cukrowa została wykonana według przepisu: „Masa cukrowa”, a sposób wykonania róż z masy cukrowej znajdziecie tutaj: „Róże z masy cukrowej”.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 140g cukru
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 4 banany
  • 500g twarożku śmietankowego lub twarogu zmielonego z wiaderka
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 śmietan- fix
  • 1- 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

Masa czekoladowa:

  • 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 150g masła

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na niskich obrotach). Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 25min. w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić.
  2. Biszkopt przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki.
  3. Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixami. Śmietanę wmieszać delikatnie do sera.
  4. Dolny krążek biszkoptu ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu (lub przełożyć do tortownicy).
  5. Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na biszkopcie. Na banany wyłożyć masę serową i przykryć drugim krążkiem. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
  6. Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodać stopniowo czekoladę. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
  7. Przygotować masę cukrową. Obłożyć nią tort, a z reszty masy zrobić dekorację.

Smacznego Smile.

tort z masą cukrową

tort z masą cukrową

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #124 Joanna 2015-06-19 22:45
Karolino możesz zrobić poncz, jeśli chcesz. Masa serowa jest wilgotna, więc ja poncz pominęłam, ale można oczywiście biszkopt dodatkowo nasączyć. (P.S. proszę przeglądać wcześniejsze komentarze. Już odpowiadałam na takie pytanie).
Cytować
 
 
0 #123 Karolina 2015-06-19 17:50
Witam serdecznie. Nie trzeba nasączać niczym biszkoptu? Tort nie jest za suchy bez namaczania? Dziękuję za odpowiedź :)
Cytować
 
 
0 #122 Ewelina 2015-05-15 14:57
Uwielbiam Pani przepis zrobiłam juz z tego przepisu z 10tortow i każdy konsument sie zachwycał ;) dziekuje
Cytować
 
 
0 #121 Joanna 2015-05-13 15:21
Marto nie będzie prześwitywać.
Cytować
 
 
0 #120 Marta Paron 2015-05-13 13:13
Witam ponownie,czy polewa czekoladowa zmiksowana z masłem nie bedzie prześwitywać(przebijać) się swoim ciemnym kolorem jeżeli bede chciala nałozyc na to biala mase cukrowa?
Cytować
 
 
0 #119 Lidka 2015-04-30 13:25
Dziekuje pieknie , wlasnie robie tort z okazji rocznicy slubu, i dalam jedo zoltko, w kazdm razie biszkopt sie przypalil, ale trudno dzialam od nowa :D
Cytować
 
 
0 #118 Joanna 2015-04-30 12:39
Lidka to drugie, czyli należy dodać wszystkie żółtka, po kolei po jednym 8)
Cytować
 
 
0 #117 Lidka 2015-04-30 11:24
Witam, mam pytanie, tam gdzie pani napisala Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. " to dac jedno zoltko czy wszystkie zoltka po jednym dodawac ?? dziekuje za odpowiedz
Cytować
 
 
0 #116 Joanna 2015-04-24 10:38
Marto kremówka z mascarpone nie nadaje się pod masę cukrową. Masa może się rozpuścić. Pod masę cukrową zaleca się masę na bazie masła. Może być również krem orzechowo- czekoladowy typu nutella. Polewa czekoladowa myślę, że też. Jak przyczepić ozdoby z masy cukrowej pisałam w artykule: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-dekoracje-z-masy/295-masa-cukrowa-lukier-plastyczny w punkcie 8. Jeśli po pokryciu tortu masą cukrową od razu chcesz ułożyć na nim świeżo przygotowane ozdoby to możesz je po prostu tylko na nim położyć i lekko je docisnąć. Masa ma wtedy konsystencję jak plastelina.
Cytować
 
 
0 #115 Marta 2015-04-23 09:10
Witam serdecznie.Chcę zrobić tort na bazie serków mascarpone z kremówką ale czy taka masa nadaje się na wierzch i na to chciałam przykleić mase cukrową? czy może tak być czy masa cukrowa się rozpuści i lepiej użyć polewy czekoladowej do przyklejenia się masy cukrowej?a drugie pytanie czy ozdoby cukrowe muszą być czymś przyklejane do masy cukrowej? czytałam coś o lukrze ale już sama nie wiem...proszę o pomoc!!!
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+