Strona Główna Biszkoptowe Tort z masą cukrową
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Tort z masą cukrową Drukuj Email
piątek, 18 marca 2011 10:14

tort z masą cukrową

Tort jest zrobiony z biszkoptu kakaowego i przełożony masą serową z bananami. Cały tort obłożony jest masą czekoladową i cukrową. W masie serowej nie ma dużo cukru, aby w połączeniu z masą cukrową i masą czekoladową, tort nie był za słodki. Masa cukrowa została wykonana według przepisu: „Masa cukrowa”, a sposób wykonania róż z masy cukrowej znajdziecie tutaj: „Róże z masy cukrowej”.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 140g cukru
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 4 banany
  • 500g twarożku śmietankowego lub twarogu zmielonego z wiaderka
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 śmietan- fix
  • 1- 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

Masa czekoladowa:

  • 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 150g masła

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na niskich obrotach). Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 25min. w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić.
  2. Biszkopt przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki.
  3. Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixami. Śmietanę wmieszać delikatnie do sera.
  4. Dolny krążek biszkoptu ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu (lub przełożyć do tortownicy).
  5. Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na biszkopcie. Na banany wyłożyć masę serową i przykryć drugim krążkiem. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
  6. Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodać stopniowo czekoladę. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
  7. Przygotować masę cukrową. Obłożyć nią tort, a z reszty masy zrobić dekorację.

Smacznego Smile.

tort z masą cukrową

tort z masą cukrową

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! a.xmas Campaign 750x200
 

Komentarze  

 
0 #105 Joanna 2014-12-07 23:24
Aniu wielkość formy zawsze jest podana w opisie.
Cytować
 
 
0 #104 Ania 2014-12-07 22:55
Witam!
Chciałam się dowiedzieć na jaką wielkość tortownicy jest to przepis?
Cytować
 
 
0 #103 Asia 2014-11-10 12:44
Pani Joanna jak się człowiek nie zna na pieczeniu to tak już jest, że popełnia sporo gaf i zadaje masę pyatń :) w związku z tym czy zamiast śmietan fix mogę dodać żelatyne (teraz dopiro zrozumiałam, że kupiłam zamiast śmietan fix, zwykłą bitą śmietane śnieżke... eh).
Cytować
 
 
0 #102 Joanna 2014-11-10 11:07
Asiu a co pisze u ciebie na opakowaniu? Ja znam tylko, aby ubić lekko śmietane i dodać fix i ubić, aż śmietana będzie sztywna. Ewentualnie można dodać cukier waniliowy, ale niekoniecznie.
Cytować
 
 
0 #101 Asia 2014-11-09 22:48
Witam, czy fix smietan przygotowac wg przepisu na opakowaniu czy po prostu połączyc je ze słodką śmietaną 30%?
Cytować
 
 
0 #100 Joanna 2014-10-20 12:43
Iwono opłatek możesz położyć bezpośrednio na masę czekoladową. Zrobiłabym wówczas masę czekoladową z dodatkiem białej czekolady. Możesz również z niej zrezygnować i dać bita śmietanę. (Opłatek może się trochę pozwijać, ale jak nabierze wilgoci, to powinien się wyprostować). Poza tym tego typu informacja powinna być dołączona do opłatka, według zaleceń producenta.
Cytować
 
 
0 #99 Iwona 2014-10-20 12:19
Witam,
Chciałabym ten tort udekorowac opłatkiem z nadrukiem. Czy na masę czekoladową mogę zamiast masy cukrowej dać samą bitą śmietanę lub tę masę serową ze środka tortu a na to opłatek + dekoracje? Czy śmietana nie spłynie z czekolady? Ewentualnie pominąć masę czekoladową? pozdrawiam.
Cytować
 
 
0 #98 Joanna 2014-09-21 20:21
Aniu tego nie mogę podać, bo i tak najczęściej piekę na niemieckich produktach.
Cytować
 
 
0 #97 ania 2014-09-20 22:39
Pani ASiu jaki ser kupić na ten wyśmienicie wyglądający tort?prosze o dokładna nazwę,pozdr.
Cytować
 
 
0 #96 Joanna 2014-08-23 18:59
Gosiu tak, możesz użyć tej masy do dekoracji. Możesz dodać białą czekoladę. Możesz dać jej trochę więcej np. 150g. Gotową masę możesz zabarwić, tylko stopniowo dodawaj barwnik, aby za bardzo jej nie rozrzedzić. A smak ma maślano- czekoladowy.
Gdyby masa zrobiła się za rzadka, włóż ją na chwilę do lodówki.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+