Strona Główna Biszkoptowe Tort z masą cukrową
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Tort z masą cukrową Drukuj Email
piątek, 18 marca 2011 10:14

tort z masą cukrową

Tort jest zrobiony z biszkoptu kakaowego i przełożony masą serową z bananami. Cały tort obłożony jest masą czekoladową i cukrową. W masie serowej nie ma dużo cukru, aby w połączeniu z masą cukrową i masą czekoladową, tort nie był za słodki. Masa cukrowa została wykonana według przepisu: „Masa cukrowa”, a sposób wykonania róż z masy cukrowej znajdziecie tutaj: „Róże z masy cukrowej”.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 140g cukru
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 4 banany
  • 500g twarożku śmietankowego lub twarogu zmielonego z wiaderka
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 śmietan- fix
  • 1- 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

Masa czekoladowa:

  • 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 150g masła

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na niskich obrotach). Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 25min. w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić.
  2. Biszkopt przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki.
  3. Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixami. Śmietanę wmieszać delikatnie do sera.
  4. Dolny krążek biszkoptu ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu (lub przełożyć do tortownicy).
  5. Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na biszkopcie. Na banany wyłożyć masę serową i przykryć drugim krążkiem. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
  6. Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodać stopniowo czekoladę. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
  7. Przygotować masę cukrową. Obłożyć nią tort, a z reszty masy zrobić dekorację.

Smacznego Smile.

tort z masą cukrową

tort z masą cukrową

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #94 Joanna 2014-06-30 06:20
Beciu tort klasyczny jest bardzo stabilny, jeśli postoi przez noc w lodówce. Masa będzie twarda i myślę, że możesz w dzień podania nałożyć na niego ten drugi tort i będzie dobrze nawet bez użycia jakichkolwiek patyczków.
Cytować
 
 
0 #93 Becia 2014-06-29 20:44
Aha no to taki ser kupie dziekuje :)
A co do tortu. Pod ten chcialam zrobic ten tort klasyczny z masa maslana z Pani przepisu i na niego nalozyc wlasnie ten ale w mniejszych rozmiarach. Nigdy jeszcze nie robilam pietrowego tortu i wlasnie nie wiem jak to zrobic
Cytować
 
 
0 #92 Joanna 2014-06-29 18:53
Beciu kup Speisequark (Magerstufe, 20% lub 40% tłuszczu, obojętne). Nie jestem specjalistą od tortów piętrowych, ale najbezpieczniej jest robić taki tort używając stojaka lub używając separatorów i podkładek pod tort. Wtedy masz pewność, że dolny tort się nie zapadnie/ ugnie pod ciężarem górnego.
Chyba, że na dół zrobisz naprawdę stabilny tort na masie maślanej to wówczas ten lekki z serkiem o mniejszej średnicy możesz położyć ewentualnie na górę bez żadnych podpórek i to najlepiej napóźniej jak się da.
Cytować
 
 
0 #91 Becia 2014-06-29 16:42
Pani Joanno chce ten tort zrobic czy ja go moge polozyc na wierzch innego tortu juz oblozonego masa czy lepiej nalozyc go na drugi dzien. Chce zrobic pietrowy tort. I jaki ser mam kupic w niemieckich sklepach bo nie zbyt sie znam :)
Cytować
 
 
0 #90 Joanna 2014-06-17 11:24
Aniu najlepiej dzień wcześniej. Masa zrobi się stabilna, a ciasto przejdzie smakiem ;-)
Cytować
 
 
0 #89 Ania 2014-06-17 11:05
Mam jeszcze jedno pytanie :)
Jak długo można przechowywać gotowy tort, czy mogę go zrobić dzień wczesniej, czy muszę w dniu imprezy (masa się nie wysuszy)?
Cytować
 
 
0 #88 Ania 2014-06-17 09:49
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Przejżałam jeszcze inne przepisy i jest tu ogromna kopalnia wiedzy :)Na pewno będę tu często zaglądać :)
Cytować
 
 
0 #87 admin 2014-06-17 09:32
Aniu dokładnie tak. Pod masą cukrową powinna być chociażby cienka warstwa masy maślanej. Możesz użyć również np. nutelli jak w tym przepisie: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-czekoladowe-i-kakaowe/501-przepis-na-tort-pirat
Cytować
 
 
0 #86 Ania 2014-06-17 00:20
Witam, czy pkt. 6 jest po to by masa cukrowa się nie rozpłynęła? Czytałam, że jeżeli krem jest na bazie śmietany tak się właśnie dzieje. Planuje zrobić na 1 urodziny syna tort ale nie lubię kremów maślanych, byłaby to dla mnie iskierka nadziei :)
Cytować
 
 
0 #85 Joanna 2014-06-14 14:45
Tereso brzmi ciekawie. Mnie taka kombinacja raczej by pasowała.
Tak, spokojnie możesz zacząć piec w czwartek.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl