Strona Główna Biszkoptowe Tort z masą cukrową
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Tort z masą cukrową Drukuj Email
piątek, 18 marca 2011 10:14

tort z masą cukrową

Tort jest zrobiony z biszkoptu kakaowego i przełożony masą serową z bananami. Cały tort obłożony jest masą czekoladową i cukrową. W masie serowej nie ma dużo cukru, aby w połączeniu z masą cukrową i masą czekoladową, tort nie był za słodki. Masa cukrowa została wykonana według przepisu: „Masa cukrowa”, a sposób wykonania róż z masy cukrowej znajdziecie tutaj: „Róże z masy cukrowej”.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 140g cukru
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 4 banany
  • 500g twarożku śmietankowego lub twarogu zmielonego z wiaderka
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 śmietan- fix
  • 1- 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

Masa czekoladowa:

  • 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 150g masła

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na niskich obrotach). Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 25min. w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić.
  2. Biszkopt przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki.
  3. Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixami. Śmietanę wmieszać delikatnie do sera.
  4. Dolny krążek biszkoptu ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu (lub przełożyć do tortownicy).
  5. Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na biszkopcie. Na banany wyłożyć masę serową i przykryć drugim krążkiem. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
  6. Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodać stopniowo czekoladę. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
  7. Przygotować masę cukrową. Obłożyć nią tort, a z reszty masy zrobić dekorację.

Smacznego Smile.

tort z masą cukrową

tort z masą cukrową

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #114 Joanna 2015-03-03 23:43
Magdaleno właśnie nie bardzo rozumiem. Masa czekoladowa jest po to, aby masa cukrowa miała się do czego przykleić. A Ty pytasz czy jeszcze kolejną warstwę należy dać pod tą masę czekoladową? Wystarczy biszkopt posmarować jedną masą i na to lukier plastyczny.
Cytować
 
 
0 #113 Magdalena 2015-03-03 23:08
Witam serdecznie mam pytanie czy przed położeniem masy czekoladowej na tort trzeba to wysmarować jeszcze jakims kremem czy wystarczy na sam biszkopt hm....mam nadzieje ze zrozumiała Pani moje pytanie pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #112 Ola 2015-02-26 12:35
Dziękuję bardzo za odpowiedz :)
Pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #111 Joanna 2015-02-25 19:08
Olu 2 dni wcześniej. Ogólnie torty polecam przygotowac co najmniej dzień przed imprezą, aby zrobiły się stabilne i przeszły smakiem. Wyjątkiem są torty bezowe.
Cytować
 
 
0 #110 Ola 2015-02-25 13:16
Witam czy można tort zrobić 2 dni wcześniej czy lepiej zrobić dzień wczesniej biszkopt natomiast resztę zrobić w dniu imprezy wiadomo kilka godzin przed gośćmi ?
Cytować
 
 
+1 #109 Olga 2015-02-02 22:43
Dziękuję za odpowiedź, szukałam w internecie porad i różne znalazłam. Dam znać ile użyłam :) może komuś innemu się przyda ta wskazówka.
Cytować
 
 
+1 #108 Joanna 2015-02-02 22:22
Olgo nie kupuję gotowej masy, ale wydaje mi się, że 500g to może być mało. Wziełabym 1kg. Lepiej wziąć więcej i niech zostanie, niż miałoby zabraknąć. Jak Ci zostanie to możesz zrobić bogatszą dekorację, albo zostawić masę na następny raz.
Cytować
 
 
0 #107 Olga 2015-02-02 00:04
Witam, zastanawiam się ile masy potrzebne jest na obłożenie tortu i ozdoby? Czy myśli Pani że 500g wystarczy? Chcę użyć gotowej z racji braku czasu na próby i błędy z masą cukrową.
Pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #106 Justyna 2015-01-29 14:12
Zrobiłam ten tort jest PYSZNY!!! Dziękuję. Miałam problem z masą cukrową pierwszy raz ją robiłam wyszła mi trochę za sztywna. Nie wiem może powinnam rozpuścić żelatynę w troszeczkę większej ilości wody. Cukru pudru zużyłam nawet nie połowę :-/
Cytować
 
 
0 #105 Joanna 2014-12-07 23:24
Aniu wielkość formy zawsze jest podana w opisie.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+