Strona Główna Biszkoptowe Tort z masą cukrową
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Tort z masą cukrową Drukuj Email
piątek, 18 marca 2011 10:14

tort z masą cukrową

Tort jest zrobiony z biszkoptu kakaowego i przełożony masą serową z bananami. Cały tort obłożony jest masą czekoladową i cukrową. W masie serowej nie ma dużo cukru, aby w połączeniu z masą cukrową i masą czekoladową, tort nie był za słodki. Masa cukrowa została wykonana według przepisu: „Masa cukrowa”, a sposób wykonania róż z masy cukrowej znajdziecie tutaj: „Róże z masy cukrowej”.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 140g cukru
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 4 banany
  • 500g twarożku śmietankowego lub twarogu zmielonego z wiaderka
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 śmietan- fix
  • 1- 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

Masa czekoladowa:

  • 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 150g masła

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na niskich obrotach). Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 25min. w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić.
  2. Biszkopt przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki.
  3. Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixami. Śmietanę wmieszać delikatnie do sera.
  4. Dolny krążek biszkoptu ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu (lub przełożyć do tortownicy).
  5. Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na biszkopcie. Na banany wyłożyć masę serową i przykryć drugim krążkiem. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
  6. Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodać stopniowo czekoladę. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
  7. Przygotować masę cukrową. Obłożyć nią tort, a z reszty masy zrobić dekorację.

Smacznego Smile.

tort z masą cukrową

tort z masą cukrową

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #96 Joanna 2014-08-23 18:59
Gosiu tak, możesz użyć tej masy do dekoracji. Możesz dodać białą czekoladę. Możesz dać jej trochę więcej np. 150g. Gotową masę możesz zabarwić, tylko stopniowo dodawaj barwnik, aby za bardzo jej nie rozrzedzić. A smak ma maślano- czekoladowy.
Gdyby masa zrobiła się za rzadka, włóż ją na chwilę do lodówki.
Cytować
 
 
0 #95 gosia 2014-08-20 19:34
Wspaniały tort :o)
mam pytanie do masy maslanej...czy można ją użyć jako masy ozdobnej-dekoracyjnej i wyciskać ją np.przez rękaw cukierniczy nadając różne kształty na górze i po bokach?czy nie rozpłynie się?i czy można zamienić czekoladę na białą i dodatkowo dodać barwnik (lub kilka po podzieleniu masy na partie).Czy masa ma czekoladowy czy bardziej maślany smak?Dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam :o)
Cytować
 
 
0 #94 Joanna 2014-06-30 06:20
Beciu tort klasyczny jest bardzo stabilny, jeśli postoi przez noc w lodówce. Masa będzie twarda i myślę, że możesz w dzień podania nałożyć na niego ten drugi tort i będzie dobrze nawet bez użycia jakichkolwiek patyczków.
Cytować
 
 
0 #93 Becia 2014-06-29 20:44
Aha no to taki ser kupie dziekuje :)
A co do tortu. Pod ten chcialam zrobic ten tort klasyczny z masa maslana z Pani przepisu i na niego nalozyc wlasnie ten ale w mniejszych rozmiarach. Nigdy jeszcze nie robilam pietrowego tortu i wlasnie nie wiem jak to zrobic
Cytować
 
 
0 #92 Joanna 2014-06-29 18:53
Beciu kup Speisequark (Magerstufe, 20% lub 40% tłuszczu, obojętne). Nie jestem specjalistą od tortów piętrowych, ale najbezpieczniej jest robić taki tort używając stojaka lub używając separatorów i podkładek pod tort. Wtedy masz pewność, że dolny tort się nie zapadnie/ ugnie pod ciężarem górnego.
Chyba, że na dół zrobisz naprawdę stabilny tort na masie maślanej to wówczas ten lekki z serkiem o mniejszej średnicy możesz położyć ewentualnie na górę bez żadnych podpórek i to najlepiej napóźniej jak się da.
Cytować
 
 
0 #91 Becia 2014-06-29 16:42
Pani Joanno chce ten tort zrobic czy ja go moge polozyc na wierzch innego tortu juz oblozonego masa czy lepiej nalozyc go na drugi dzien. Chce zrobic pietrowy tort. I jaki ser mam kupic w niemieckich sklepach bo nie zbyt sie znam :)
Cytować
 
 
0 #90 Joanna 2014-06-17 11:24
Aniu najlepiej dzień wcześniej. Masa zrobi się stabilna, a ciasto przejdzie smakiem ;-)
Cytować
 
 
0 #89 Ania 2014-06-17 11:05
Mam jeszcze jedno pytanie :)
Jak długo można przechowywać gotowy tort, czy mogę go zrobić dzień wczesniej, czy muszę w dniu imprezy (masa się nie wysuszy)?
Cytować
 
 
0 #88 Ania 2014-06-17 09:49
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Przejżałam jeszcze inne przepisy i jest tu ogromna kopalnia wiedzy :)Na pewno będę tu często zaglądać :)
Cytować
 
 
0 #87 admin 2014-06-17 09:32
Aniu dokładnie tak. Pod masą cukrową powinna być chociażby cienka warstwa masy maślanej. Możesz użyć również np. nutelli jak w tym przepisie: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-czekoladowe-i-kakaowe/501-przepis-na-tort-pirat
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl