Strona Główna Biszkoptowe Tort z masą cukrową
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Tort z masą cukrową Drukuj Email
piątek, 18 marca 2011 10:14

tort z masą cukrową

Tort jest zrobiony z biszkoptu kakaowego i przełożony masą serową z bananami. Cały tort obłożony jest masą czekoladową i cukrową. W masie serowej nie ma dużo cukru, aby w połączeniu z masą cukrową i masą czekoladową, tort nie był za słodki. Masa cukrowa została wykonana według przepisu: „Masa cukrowa”, a sposób wykonania róż z masy cukrowej znajdziecie tutaj: „Róże z masy cukrowej”.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 140g cukru
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 4 banany
  • 500g twarożku śmietankowego lub twarogu zmielonego z wiaderka
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 śmietan- fix
  • 1- 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

Masa czekoladowa:

  • 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 150g masła

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na niskich obrotach). Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 25min. w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić.
  2. Biszkopt przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki.
  3. Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixami. Śmietanę wmieszać delikatnie do sera.
  4. Dolny krążek biszkoptu ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu (lub przełożyć do tortownicy).
  5. Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na biszkopcie. Na banany wyłożyć masę serową i przykryć drugim krążkiem. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
  6. Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodać stopniowo czekoladę. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
  7. Przygotować masę cukrową. Obłożyć nią tort, a z reszty masy zrobić dekorację.

Smacznego Smile.

tort z masą cukrową

tort z masą cukrową

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
 
Prawdziwa_przygoda Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot!
GRATIS dostawa i zwrot!
 

Komentarze  

 
0 #82 Joanna 2014-03-06 23:35
Tereso brzoskwinie też się nadają.
Cytować
 
 
0 #81 teresa 2014-03-06 22:31
;) doczytałam o brzoskwiniach :) a wiec dodam sobie do kremu. pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #80 teresa 2014-03-06 00:04
witam. mam zamiar przygotować ten tort w piątek na niedzielne przyjęcie. planuje 2 warstwy kremu,jedna z bananami, a druga z brzoskwiniami z puszki. zastanawiam się jednak czy te brzoskwinie to dobry pomysł. Jak Pani myśli utrzyma się to czy popłynie? pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #79 Joanna 2014-02-21 09:18
Magdo można. Tylko chyba nie zamierzasz oblać całego tortu czekoladą, bo nie wiem jaki miałby być sens pokrywania go masą cukrową? :-?
Cytować
 
 
0 #78 Magda 2014-02-20 13:29
hej :) czy ta mase cukrowa na torcie można oblać np. czekolada czy ona spłynie?
Cytować
 
 
0 #77 Joanna 2014-01-07 09:15
Ewo tak, może być biała w takiej samej ilości.
Cytować
 
 
0 #76 Ewa 2014-01-06 13:17
Witam czy moge zastapic czekolade mleczna biala bo nie daje masy cukrowej? Na bialej latwiej cos napisac lub narysowac.Czy proporcje masla i czekolady beda te same ??
Dziekuje
Cytować
 
 
0 #75 Joanna 2013-11-27 21:19
Emilio jeśli chcesz to możesz go delikatnie nasączyć. Masa serowa jest wilgotna, więc ja to pominęłam. Żrób jak wolisz.
Cytować
 
 
0 #74 Emilia 2013-11-27 15:11
Czy biszkoptu nie trzeba niczym nasączyć? Nie będzie suchy?
Pozdrawiam.
Cytować
 
 
0 #73 Joanna 2013-11-21 22:49
Moniko tort pokryty masą wstaw normalnie do lodówki jak każde inne ciasto. Nie trzeba go w niczym zamykać, bądź przykrywać. Najlepiej zrób go dzień, dwa wcześniej.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
Statyczny_300x250
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 
Top_secret Image Banner 300 x 250
Buty_kozaki Image Banner 300 x 250
 

 

Shopping_bizuteria_torebki Image Banner 300 x 250

 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl