Strona Główna Biszkoptowe Tort biedronka
de

Domowe-Gotowanie.pl

Sałatka śledziowa (31 Mar 2015)
Chipsy z selera (12 Feb 2015)

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Tort biedronka Drukuj Email
piątek, 04 lutego 2011 19:06

Tort biedronka

Biedronkę upiekłam dla córci na 2 urodziny. Najważniejszy dla dzieci to wygląd tortu Wink dlatego musiał być dziecinny. Tort składa się z biszkoptu wypełnionego lekką masą budyniową. Dekoracja zrobiona jest z masy marcepanowej.

Składniki:
Biszkopt:

  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao

Masa budyniowa:

  • 6 listków żelatyny (= 4,5 łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (na 1/2 litra mleka)
  • ½ litra mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%

Masa maślana:

  • 180g masła
  • 50g cukru
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • ok. 100g dżemu (u mnie truskawkowy)
  • 400g masy marcepanowej
  • trochę cukru pudru
  • barwniki spożywcze: czerwony, zielony i żółty
  • kakao
  • ewentualnie: paluszki, krokant orzechowy
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Kolejno dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia i przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
  2. Pierwszy krążek pokroić na 8 trójkątów. Drugi pokroić na paski o szerokości 3cm. 3 krążek odłożyć na bok.
  3. Miskę o średnicy ok. 22cm wyłożyć folią spożywczą.
  4. Przygotować masę maślaną. Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkiem na gładką, jasną masę. Masę rozsmarować na folii.

2

  1. Na masie ułożyć trójkąty biszkoptu. (Wychodzi ok. 6 lub 6 i pół trójkątów).

3

  1. Górny brzeg miski wyłożyć paskami z biszkopta.

4

  1. Przygotować masę budyniową. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Zagotować ok. 1 ½ szklanki mleka. Budyń wymieszać z cukrem i resztą mleka. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
  2. Masę budyniową wyłożyć do miski, na biszkopt. (Masę przedzieliłam w dwóch miejscach krokantem orzechowym). Przykryć 3 krążkiem biszkoptu.
  3. Całość wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  4. Po tym czasie odwrócić ciasto tak, aby 3 krążek znajdował się na dole. Zdjąć miskę, delikatnie ściągnąć folię spożywczą i obciąć wystającą część z 3ciego biszkoptu.
  5. Ciasto posmarować z góry dżemem.
  6. 200g masy marcepanowej zagnieść z czerwonym barwnikiem na posypanym cukrem pudrem blacie. Marcepan włożyć między dwa duże kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować bardzo cienko. Marcepan ułożyć na torcie.
  7. Z pozostałego marcepana zrobić głowę, kropki i trawkę. (Ciemny marcepan np. na kropki otrzymamy zagniatając marcepan z kakao. Czułki zrobiłam z 2 wykałaczek owiniętych w marcepan. Można owinąć również dwa kawałki paluszków. Trawę zrobić z zabarwionego na zielono marcepana, przeciśniętego przez prasę do czosnku).

5

Smacznego Smile.

Uwaga: W wersji prostszej, można zrezygnować z masy maślanej. Wówczas biszkopt ułożyć bezpośrednio na folię wyłożoną w misce. Dalej postępować jak w przepisie.

 Tort biedronka

Tort biedronka

Tort biedronka

Tort biedronka

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #28 Joanna 2015-03-19 22:00
Justyno ten do środka możesz nasączyć np. posłodzoną wodą z cytryną, herbatą lub np. sokiem pomarańczowym.
Cytować
 
 
0 #27 Justyna 2015-03-19 09:08
Dziękuję za odpowiedz :)zastanawiam się teraz, czy w takim razie powinnam ten biszkopt czymś nasączyć?
Cytować
 
 
0 #26 Joanna 2015-03-19 07:19
Justyno można.
Cytować
 
 
0 #25 Justya 2015-03-18 14:44
Witam, chciałam się spytać czy do środka miedzy masą budyniową można coś dać np pokruszony biszkopt lub w całości.
Cytować
 
 
0 #24 Joanna 2015-03-05 21:50
Asiu nie, lepiej go nie nasączać będzie stabilniejszy. Ciasto nie jest suche. Jest dużo delikatnej masy, a tylko trochę biszkoptu.
Cytować
 
 
0 #23 Asia 2015-03-05 21:33
Dziękuję. I jeszcze mi się przypomniało - czy biszkopt powinien być czymś nasączony?
Cytować
 
 
0 #22 Joanna 2015-03-05 21:27
Asiu wziełabym 500g.
Cytować
 
 
0 #21 Asia 2015-03-05 14:01
Witam,

świetny pomysł na tort, chcę go zrobić na drugie urodziny synka. Mam w związku z tym pytanie - chcę kupić gotowy lukier plastyczny do tortów w różnych kolorach, zwłaszcza że jeszcze coś zrobię na Wielkanoc. Ile gdzieś powinnam mieć masy czerwonej? 250 g wystarczy, czy potrzebuję dużą porcję na 500 g?
pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #20 Joanna 2014-05-18 16:55
Beciałko w 5 łyżkach zimnej wody.
Cytować
 
 
0 #19 Beciałka 2014-05-17 16:17
W jakiej ilości wody namoczyć żelatynę w proszku??
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+