Strona Główna Biszkoptowe Ciasto balowe
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Ciasto balowe Drukuj Email
wtorek, 18 stycznia 2011 22:39

ciasto balowe

Ciasto jest delikatne i lekkie, proste w przygotowaniu. Jest bogate w różnego rodzaju warstwy: biszkopt, masa budyniowa, herbatniki, masa krówkowa, krakersy, bita śmietana. Jest słodkie, sycące, pyszne, choć kaloryczne. Ciasto należy przygotować, co najmniej dzień wcześniej, aby herbatniki i krakersy zmiękły. Wtedy ciasto będzie rozpływać się dosłownie w ustach. Polecam.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jaja
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 4 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250g masła

Poncz:

  • ok. 1 ½ szklanki soku pomarańczowego

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • ok. 140g herbatników (20sztuk)
  • niecałe 100g krakersów (20 sztuk)
  • 400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie biała)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą).
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku 20- 25min w temperaturze 200°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  3. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  4. Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Nałożyć niegrubą warstwę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i go nasączyć. Nałożyć resztę masy. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, na masie ułożyć krakersy, na krakersach ubitą śmietanę ze śmietan-fix. Z góry posypać startą czekoladą.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20- 25min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

ciasto balowe

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #74 Joanna 2014-06-14 14:42
Justyno tak.
Cytować
 
 
0 #73 Justyna 2014-06-14 14:36
czy zamiast krakersów można użyć herbatników? :-)
Cytować
 
 
0 #72 Joanna 2014-04-17 08:23 Cytować
 
 
+1 #71 kornelia 2014-04-16 23:56
to ciato to chyba 3 bit.. ale i tak smacznie wyglada
Cytować
 
 
0 #70 Kasia 2014-03-15 00:01
Upiekłam to ciasto, jest fantastyczne ;)
Cytować
 
 
0 #69 ata 2014-02-22 13:27
Ciasto bardzo dobre, jedyna zmiana to dałam pół puszki masy krówkowej, polecam
Cytować
 
 
0 #68 Joanna 2014-01-20 09:45
Aneto za długo ubijałaś śmietanę.
Cytować
 
 
-1 #67 aneta 2014-01-19 22:24
smietanka ubila sie dodalam pod koniec fiksu i wyszlo maslo!!:(
Cytować
 
 
0 #66 whiteada 2013-09-17 22:17
Kapitalne ciasto, sprawdziło się w 100%, w różnych środowiskach z różnymi gustami. Na pewno będzie stałym bywalcem na rodzinnym stole. Super przepis!
Cytować
 
 
0 #65 Justyna 2013-09-17 10:21
wiOla "na krakersach ubitą śmietanę (tą o którą pytasz) ze śmietan-fix." Ubijasz to razem. Czytajcie uważnie bo wszystko jest napisane. Możesz zamiast śmietan-fixów dodać trochę żelatyny do tej śmietany, ja tak wolę.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl