Strona Główna Biszkoptowe Ciasto balowe
de

Domowe-Gotowanie.pl

Sałatka śledziowa (31 Mar 2015)
Chipsy z selera (12 Feb 2015)

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Ciasto balowe Drukuj Email
wtorek, 18 stycznia 2011 22:39

Ciasto balowe

Ciasto jest delikatne i lekkie, proste w przygotowaniu. Jest bogate w różnego rodzaju warstwy: biszkopt, masa budyniowa, herbatniki, masa krówkowa, krakersy, bita śmietana. Jest słodkie, sycące, ale przede wszystkim pyszne. Ciasto należy przygotować co najmniej dzień wcześniej, aby herbatniki i krakersy zmiękły. Wtedy ciasto będzie rozpływać się dosłownie w ustach. Polecam.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jaja
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 4 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250g masła

Poncz:

  • ok. 1 ½ szklanki soku pomarańczowego

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • ok. 140g herbatników (20sztuk)
  • niecałe 100g krakersów (20 sztuk)
  • 400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie biała)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą).
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miskując, dodać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę prostokątną o wymiarach około 35x 24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą (lub dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25min. w temperaturze 200°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.

2

  1. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  2. Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Nałożyć niegrubą warstwę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i go nasączyć.

3

  1. Nałożyć resztę masy. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, na masie ułożyć krakersy, na krakersach ubitą śmietanę ze śmietan-fix.

4

5

  1. Z góry posypać startą czekoladą.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20- 25min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto balowe

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #85 Ewa 2015-04-02 22:55
Aby go przekroić to nie będzie problemu :)Już nie mogę się doczekać końcowego efektu. Dziękuję za odpowiedź !
Cytować
 
 
+2 #84 Joanna 2015-04-02 20:51
Ewo powinno się go dać przekroić wzdłuż na pół. Jeśli Ci tak nie wyrósł to nic nie szkodzi. Nie przekrawaj go, tylko nasącz i wyłóż na niego całą masę budyniową.
Cytować
 
 
0 #83 Ewa 2015-04-02 16:42
ciasto wygląda fantastycznie! Mam tylko pytanie, czy ten biszkopt wychodzi niski ? Zrobiłam tak jak w przepisie i nie wiem czy rąk powinno być czy to ja coś poknocilam :)
Cytować
 
 
0 #82 Agniecha 2015-03-10 07:25
Ciasto rewelacja, mam tylko małe zastrzeżenie co do ilości cukru dodawanego do budyniu - moim zdaniem powinno być mniej. Ciastko i tak jest bardzo słodkie. Zrobiłam nawet mały wywiad w rodzinie odnośnie masy budyniowej i nikt nie daje aż tyle cukru. Ale poza tym - naprawdę super przepis :)
Cytować
 
 
0 #81 Ewa 2015-03-02 15:43
Pani Joanno! Dla mnie jest Pani geniuszem! Pani przepisy są świetne. Ciasto balowe rewelacyjne! Wszystkie składniki wspòłgrają ze sobą idealnie ;) polecam z apetytem Ewa.
Cytować
 
 
0 #80 Aneta 2015-01-26 13:40
Ciasto rewelacyjne :D ! Każdy laik je zrobi, jeśli ściśle zastosuje się do przepisu. Ciasto Balowe zrobiło furorę wśród moich znajomych. Wszystko ze sobą współgra, więc niech nikt się nie martwi solonymi krakersami :-).
Cytować
 
 
0 #79 Joanna 2014-11-29 16:27
Anka zwykłe solone. Bardzo dobrze pasują do całości.
Cytować
 
 
0 #78 Anka 2014-11-29 16:09
Hej ;) Czy krakersy, które mam użyć, mają być takie " klasyczne " solone czy jakieś specjalne bez soli? Trochę obawiam się tego smaku ;)
Cytować
 
 
0 #77 Joanna 2014-10-02 21:13
Marzeno jeśli lubisz to tak. Ja nie używam.
Cytować
 
 
0 #76 Marzena 2014-10-02 18:29
czy kremówkę można zastąpić bitą śmietaną w proszku?
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+