Strona Główna Biszkoptowe Tort Zygzak McQueen
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Tort Zygzak McQueen Drukuj Email
piątek, 07 stycznia 2011 01:37

Tort Zygzak McQueen

Tort zrobiłam na 4- te urodziny synka, wielkiego fana bajki „Cars”. Jaki on był z tego powody szczęśliwy! Zapowiedział, że zje cały tort sam Laughing Tort jest biszkoptowy, przełożony i udekorowany masą budyniową. Jest bardzo pracochłonny, ale widząc szczęście dziecka z pewnością warto Smile 

W zeszłym roku przepis podsunęłam przyjaciółce, która upiekła ten tort na 1 urodziny synka. Zdjęcie możecie obejrzeć w galerii zdjęć. W tym roku przyszła kolej na mnie Wink

Składniki:
Biszkopt:

  • 10 jajek
  • 1 ½ szklanki cukru (lub 300g)
  • 2 szklanki mąki pszennej (lub 300g)
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (lub ok. 15g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 1 ¼ szklanki cukru (lub ok. 250g)
  • 3 szklanki mleka (750ml)
  • 6 żółtek
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 750g masła

Poncz:

  • ok. 1 ½ szklanki soku pomarańczowego (ok. 375ml)

Dodatkowo:

  • kakao
  • barwniki spożywcze: czerwony, niebieski, żółty
  • 5 małych wykałaczek
  • ewentualnie: lentilki, czekolada lub inne dodatki do masy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
  2. Formę prostokątną o wymiarach około 30x40cm wysmarować margaryną i posypać mąką.
  3. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30min w temperaturze 180°C (Sprawdzić patyczkiem). Biszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Przygotować budyń. Ok. 2 ¼ szklanki mleka i cukier zagotować. Resztę mleka wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Biszkopt przekroić na pół w poprzek dłuższego boku.

02

  1. Połówki przekroić na dwa blaty.

03

  1. Trzy blaty pozostawić na podstawę auta (u mnie wykorzystałam tylko 2 blaty, bo autko byłoby za wysokie. Zależy jak wysoki wyrośnie biszkopt. Najlepiej poskładać powycinane wszystkie części biszkoptu i zdecydować, czy użyć 2 czy 3 blaty).
  2. Z czwartego blatu odciąć pasek o szerokości 3cm (Będzie to spoiler). Z pozostałej części wyciąć większy i mniejszy prostokąt. W prostokątach pościnać delikatnie brzegi, aby uzyskać ładny kształt auta. Z resztek wyciąć 2 małe prostokąty na nadkola.

04

044

  1. 750g miękkiego masła utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Do części masy dodałam garść posiekanych lentilek.
  2. Na desce (lub innej płaskiej powierzchni) ułożyć pierwszy blat biszkoptu i nasączyć częścią ponczu. Nałożyć niegrubą warstwę masy budyniowej (u mnie masa z lentilkami). Ułożyć małe prostokąty na nadkola.

05

  1. Przykryć je i przestrzeń między nimi masą tak, aby w środku pozostało wgłębienie.

06

  1. Nałożyć drugi blat. Docisnąć go z przodu, pośrodku, aby powstało wgłębienie. Nasączyć częścią ponczu. Nałożyć cienką warstwę masy. Kolejno ułożyć większy prostokąt, nasączyć ponczem, przełożyć masą. Przykryć mniejszym prostokątem i go nasączyć. Zaokrąglić brzegi auta, obcinając je nożem.
  2. Pasek przeznaczony na spoiler przyciąć na szerokość auta i przymocować go za pomocą 4 wykałaczek.
  3. Całe auto posmarować cienką warstwą masy. Można wstawić tort do lodówki, na co najmniej 30min., aby całość lekko stężała.

07

  1. Przy pomocy wykałaczki na aucie namalować wszystkie elementy.

08

  1. Część masy (niedużo, około 1- 2 kopiatych łyżek masy) wymieszać z kakao. Masę przełożyć do szprycy z małą okrągłą końcówką i namalować kontury. Resztę masy podzielić, wymieszać z barwnikami i udekorować auto. Na jeden kolor potrzeba nie więcej niż 2- 3 łyżki masy. Najwięcej pozostawić na czerwony kolor. Masę można rozsmarować na gładko lub wyciskać ze szprycy małe kleksy.

Smacznego Smile.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml
Sposób wycięcia auta znalazłam na stronie: www.wielkiezarcie.com, „Tort Zygzak”, autor: Aniula27.

Tort Zygzak McQueen

Tort Zygzak McQueen

Tort Zygzak McQueen

Tort Zygzak McQueen

Tort Zygzak McQueen

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #60 Joanna 2014-07-22 08:46
Olu pieczesz jeden duży, prostokątny biszkopt, który po ostudzeniu należy przekroić najpierw na pół (zdj. pod pkt. 5) a następnie te dwie grube połówki należy przekroić poziomo (tak jak np. tort). W ten sposób otrzymasz 4 kawałki ciasta. 3 kawałki układasz jeden na drugim, przekładając je masą (to jest podstawa tortu) a z 4tego kawałka wycinasz pozostałe części.
Barwniki najłatwiej jest zamówić w necie np. na allegro.
Do zrobienia "kuleczek" użyłam małej, okrągłej tylki.
Cytować
 
 
0 #59 Ola 2014-07-22 06:45
Witam,
Pani Joanno bardzo prosze jeszcze raz wytlumaczyc w jaki sposob ukladac poszczegolne prostokaty aby stworzyc samochodzik. Czytyam i czytam i jakos tego nie ogarniam :( Jesli chodzi o barwniki... nigdy nie mialam z nimi do czynienia. Czy ma Pani jakies uwagi dla amatora? :) Czy orientuje sie Pani jakie i gdzie mozna kupic w Polsce? No i ostatnie pytanie: jak uzyskac efekt takich "kuleczek" na "karoserii"? Pozdrawiam serdecznie i z gory dziekuje za odp :)
Cytować
 
 
0 #58 ANITA 2014-07-22 00:01
ALE MACIE SUPER PORADY DOTYCZACE WUPIEKOWa TORTY.UWIEBIAM JE PIEC CIAGLE SZUKAM NOWYCH INSPIRACJI.TERAZ juz znalazłam na waszj stornie slicznie dziekuje;)
Cytować
 
 
0 #57 Dorota 2014-07-06 18:17
Mój synek będzie miał za trzy dni 3 urodziny, a jest ogromnym fanem zygzaka, więc ten tort będzie dla niego najlepszym prezentem, już stwierdził, że zje go sam. To jest najlepszy przepis jaki znalazłam na tort w kształcie zygzaka!
Cytować
 
 
0 #56 Joanna 2014-06-30 12:45
Gosiu mieszkam w Niemczech i piekę tylko na niemieckich produktach. Myślę, że prawdziwe masło powinno być każde dobre.
Cytować
 
 
0 #55 Gosia 2014-06-30 09:27
Asiu a podała byś mi dokładnie nazwę masło którego ty używasz do tortu bardzo cie o to proszę . Miłego Dnia Życzę
Cytować
 
 
0 #54 Joanna 2014-06-30 07:03
Gosiu do wszystkich ciast i mas tylko i wyłącznie prawdziwego masła o co najmniej 82% zawartości tłuszczu. Miękkie masło to wyciągnięte odpowiednio wcześniej z lodówki, aby ociepliło się do temperatury pokojowej.
Cytować
 
 
0 #53 Gosia 2014-06-30 06:27
Hej Asiu a mam pytanko jakiego ty używasz masła miękkiego.Pozdrawiam
Cytować
 
 
+1 #52 Joanna 2014-06-02 18:21
Domi możesz ale tylko troszeczkę, z łyżkę/ dwie, aby za bardzo nie rozrzedzić masy. Jeśli chcesz dodać dużo owoców to lepiej je pokroić na kawałki, ułożyć na biszkopcie i pokryć masą budyniową. Jeszcze jedna możliwość jest taka, aby ugotować budyń na zmiksowanych owocach(zamiast mleka lub częściowo go zastępując).
Cytować
 
 
0 #51 Domi 2014-06-01 11:25
WITAM a czy mogę do tą masę budyniową wymieszać z zmiksowanymi truskawkami czy borówkami?? Chciałabym żeby był w środku trochę kolorowy:)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl