Czekoladowa Pavlova

Czekoladowa Pavlova to duża, czekoladowa beza, chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku, ozdobiona bitą śmietaną i świeżymi owocami.

Składniki:

Beza:

  • 4 białka
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • 500 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • dowolne owoce sezonowe

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180°C (najlepiej z termoobiegiem).
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać ocet i 2 łyżki kakao i jeszcze przez chwilę ubijać. (Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić).
  3. Masę bezową przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować okrągły placek mniej więcej o 3 cm grubości. Wyrównać z wierzchu.
  4. Bezę wstawić do piekarnika i od razu zredukować temperaturę do 100°C. Piec ok. 1 godziny i 20 minut. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. Ważne, aby beza było chrupiąca z zewnątrz, a mięciutka w środku.

2

  1. Gdy beza ostygnie wyłożyć ją np. na paterę. (Najłatwiej jest odwrócić ją górą do dołu, wtedy nam się nie pokruszy i delikatnie ściągnąć z góry papier do pieczenia).
  2. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Śmietanę podzielić na pół. Do jednej połowy wmieszać łyżkę kakao. Białą i kakaową bitą śmietaną udekorować bezę.
  3. Na wierzchu ułożyć umyte i osuszone owoce.
  4. Można serwować od razu. Przechowywać w lodówce.

Kuchnia:

Australijska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Czekoladowa Pavlova Czekoladowa Pavlova Czekoladowa Pavlova