Strona Główna Chleby na zakwasie Chleb wiejski
de

Domowe-Gotowanie.pl

Bulion warzywny (20 May 2016)
Zupa ogórkowa (12 May 2016)

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Chleb wiejski Drukuj Email
poniedziałek, 03 czerwca 2013 21:46

chleb wiejski

Wspaniały chleb, najsmaczniejszy chleb na zakwasie, jaki do tej pory upiekłam. Jest pracochłonny, ale warto poświęcić mu czas. Ma chrupiącą skórkę i „soczysty”, miękki miąższ. Po prostu idealny. Z podanego przepisu otrzymamy dwa średnie bochenki chleba lub jeden olbrzymi. (Polecam zrobić dwa. Wychodzą dość spore).

Przepis pochodzi z blogu Zorry.

Składniki:
Biga:

  • 85g mąki pszennej typu 550
  • 20g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 60g wody
  • 0,2g świeżych drożdży*
  • 0,2g soli

Poolish:

  • 105g mąki pszennej typu 550
  • 115g wody
  • 0,2g świeżych drożdży
  • 0,2g soli

Zaczyn:

  • 170g mąki pszennej typu 550
  • 40g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 115g wody
  • 105g aktywnego, gęstego zakwasu żytniego**

Ciasto chlebowe:

  • 540g mąki pszennej typu 550
  • 40g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 320g wody
  • 5g świeżych drożdży
  • 22g soli
  • Biga, Poolish i zaczyn (podane powyżej)

Sposób przygotowania:

  1. Wieczorem przed pieczeniem przygotować Bigę, Poolish i zaczyn. (W 3 miskach wymieszać i ewentualnie zagnieść składniki na wszystkie 3 zaczyny). Wszystkie 3 miski przykryć ściereczką i pozostawić na 10- 12 godz. w temperaturze ok. 25°C.
  2. Następnego dnia należy przygotować ciasto chlebowe. Drożdże rozpuścić w 20g wody. Mąki, rozpuszczone drożdże, 230g wody i Poolish umieścić w misie miksera i używając haka do zagniatania ciasta wyrobić jednolite ciasto. (Wyrabiać 3- 4 minuty). Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min.
  3. Następnie dodać Bigę, zaczyn, sól, resztę wody i zagniatać przez 5 min. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godz, przy czym po 20 i 40min. ciasto zagnieść (odgazować).
  4. 2 koszyki do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto podzielić na 2 części i uformować 2 bochenki. Przełożyć do koszyków złączeniem do góry, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5godz. w temperaturze ok. 25°C.
  5. Piekarnik (razem z blachą) rozgrzać do temperatury 240°C.
  6. Chleb przełożyć ostrożnie z koszyka na blachę, naciąć i szybko wsunąć do piekarnika. (Ja piekłam jeden chleb po drugim. Na czas pieczenia pierwszego chleba, drugi razem z koszykiem włożyłam do lodówki).
  7. Piec 20 min. Po tym czasie zredukować temperaturę do 200°C, uchylić na parę sekund drzwiczki piekarnika, aby wypuścić parę i piec kolejne 10min.
  8. Chleb wyciągnąć z piekarnika. Temperaturę zwiększyć do 230°C. Po ok. 5min., gdy piekarnik osiągnie temperaturę 230°C, włożyć chleb ponownie do piekarnika i piec (obserwując go) ok. 10min. (Piekłam 5 min.). Chleb wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Uwagi:
* Aby otrzymać 0,2g drożdży najłatwiej jest odważyć 1g i podzielić go na 5 części.
** Potrzebujemy gęsty zakwas o 60% hydracji. Hydracja to procentowa ilość  wody w cieście w stosunku do ilości mąki. Aby uzyskać taki zakwas należy podczas odświeżania zakwasu wziąć 3 łyżki starego zakwasu i dodać 60g wody i 100g mąki.
Wodę do przygotowania chleba daję lekko ciepłą.

chleb wiejski

chleb wiejski

chleb wiejski

chleb wiejski

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #25 Joanna 2016-04-25 13:56
Cancer wszystko jest dobrze. Proszę przeczytać dokładnie opis. Punkt 3: dodajemy 20g wody do drożdży i 230g, a w następnym punkcie jest napisane: "resztę wody". Zużywamy łącznie 320g wody, ale nie całą naraz tylko tak, jak jest podane w przepisie.
Cytować
 
 
0 #24 Cancer 2016-04-25 13:25
Ile ma być tej wody w cieście 230g czy 320g?
W spisie co innego i w opisie co innego.
Cytować
 
 
0 #23 Jarek 2016-02-23 17:14
Zrobiłem go kiedyś i był pyszny, ale wytrzymał kilkanaście minut od ostygnięcia, bo został zjedzony. Pracy mnóstwo, ale rzeczywiście chleb świetny.
Cytować
 
 
0 #22 Sylwia 2016-02-07 16:35
Wlasnie wyciagnelam chlebki z piekarnika jak na pierwszy raz uwazam, ze wyszly super, a smak coz jednego juz nie ma rozkrojony w locie! PYSZNE! Po prostu delicje!
Cytować
 
 
0 #21 Joanna 2016-02-01 18:15
Sylwio w lnianym woreczku lub owinięty ściereczką w chlebaku lub owinięty ściereczką w woreczku foliowym.
Cytować
 
 
-1 #20 Sylwia 2016-02-01 17:25
Witam, mam pytanie jak prawidlowo przechowywac taki cudnie upieczony chlebek.
Cytować
 
 
+1 #19 Joanna 2015-01-26 23:32
Conradzie zakwas i zaczyn należy przygotować samodzielnie. Zakwas należy najpierw wyhodować. To nie takie proste zrobić taki chleb. Artykuł na temat zakwasu znajdziesz tutaj: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-chleby-na-zakwasie/431-przepis-na-zakwas-chlebowy. Zaczyn należy przygotować według powyższego przepisu.Biga i poolish to również zaczyny. Zaczyny przegotowujesz mieszając ze sobą podane składniki, a następnie pozostawiasz je na 10- 12godz.
Cytować
 
 
-1 #18 Conrad 2015-01-26 19:42
Joanno, chcialbym upiec ten chleb ale poza granicami Polski takich rzeczy jak zakwasy czy zaczyny sie nie dostanie; jak je przygotowac, drugie pytanie odnosnie jezyka bo wyswietla mi slowo Poolish i Biga. Jestem angielsko jezyczny ale takich slow nie znam. Prosze o odpowiedz.
Serdecznie pozdrawiam, Conrad.
Cytować
 
 
0 #17 Iza 2014-12-01 13:16
Witam,
czy musi być to mąka pszenna 550 czy moze być 650?
Pozdrawiam
Cytować
 
 
-1 #16 Forrest Gump 2014-10-15 19:36
Garnek i pokrywkę (jeśli jest) moczymy do połowy w wodzie przez 20 min . Ta woda wyparuje podczas pieczenia. I nie trzeba zaparowywać piekarnika bo to zrobi garnek. Ostatnie wyrastanie ciasta może odbyć się w garnku. Pieczemy całe ciasto 80 minut. 60 m pod przykryciem, 20 m bez przykrycia. Temperatura może być 240°C. Ostatnie 20m zmniejszamy temp do 220. Uchylamy na chwilkę drzwiczki piekarnika aby wyszła reszta pary.
Cytuję Magda:
Witam serdecznie,
Przepis jest super. Piekę ten chlebek od pół roku - 3 razy w tygodniu - za każdym razem wychodzi bardzo smaczny (ja piekę jeden duży). Dostałam teraz gliniane naczynie po mojej babci (bez pokrywy). Chciałabym w nim upec ten chlebek ale zupełnie nie wiem jak długo powinien się piec (bo rozumiem że należy takie naczynie wstawić do zimnego piekarnika) i czy tutaj również stosować zmniejszanie temperatury a potem ponowne zwiększanie. Bardzo proszę o podpowiedź.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+