Strona Główna Chleby na zakwasie Chleb wiejski
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Chleb wiejski Drukuj Email
poniedziałek, 03 czerwca 2013 21:46

chleb wiejski

Wspaniały chleb, najsmaczniejszy chleb na zakwasie, jaki do tej pory upiekłam. Jest pracochłonny, ale warto poświęcić mu czas. Ma chrupiącą skórkę i „soczysty”, miękki miąższ. Po prostu idealny. Z podanego przepisu otrzymamy dwa średnie bochenki chleba lub jeden olbrzymi. (Polecam zrobić dwa. Wychodzą dość spore).

Przepis pochodzi z blogu Zorry.

Składniki:
Biga:

  • 85g mąki pszennej typu 550
  • 20g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 60g wody
  • 0,2g świeżych drożdży*
  • 0,2g soli

Poolish:

  • 105g mąki pszennej typu 550
  • 115g wody
  • 0,2g świeżych drożdży
  • 0,2g soli

Zaczyn:

  • 170g mąki pszennej typu 550
  • 40g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 115g wody
  • 105g aktywnego, gęstego zakwasu żytniego**

Ciasto chlebowe:

  • 540g mąki pszennej typu 550
  • 40g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 320g wody
  • 5g świeżych drożdży
  • 22g soli
  • Biga, Poolish i zaczyn (podane powyżej)

Sposób przygotowania:

  1. Wieczorem przed pieczeniem przygotować Bigę, Poolish i zaczyn. (W 3 miskach wymieszać i ewentualnie zagnieść składniki na wszystkie 3 zaczyny). Wszystkie 3 miski przykryć ściereczką i pozostawić na 10- 12 godz. w temperaturze ok. 25°C.
  2. Następnego dnia należy przygotować ciasto chlebowe. Drożdże rozpuścić w 20g wody. Mąki, rozpuszczone drożdże, 230g wody i Poolish umieścić w misie miksera i używając haka do zagniatania ciasta wyrobić jednolite ciasto. (Wyrabiać 3- 4 minuty). Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min.
  3. Następnie dodać Bigę, zaczyn, sól, resztę wody i zagniatać przez 5 min. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godz, przy czym po 20 i 40min. ciasto zagnieść (odgazować).
  4. 2 koszyki do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto podzielić na 2 części i uformować 2 bochenki. Przełożyć do koszyków złączeniem do góry, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5godz. w temperaturze ok. 25°C.
  5. Piekarnik (razem z blachą) rozgrzać do temperatury 240°C.
  6. Chleb przełożyć ostrożnie z koszyka na blachę, naciąć i szybko wsunąć do piekarnika. (Ja piekłam jeden chleb po drugim. Na czas pieczenia pierwszego chleba, drugi razem z koszykiem włożyłam do lodówki).
  7. Piec 20 min. Po tym czasie zredukować temperaturę do 200°C, uchylić na parę sekund drzwiczki piekarnika, aby wypuścić parę i piec kolejne 10min.
  8. Chleb wyciągnąć z piekarnika. Temperaturę zwiększyć do 230°C. Po ok. 5min., gdy piekarnik osiągnie temperaturę 230°C, włożyć chleb ponownie do piekarnika i piec (obserwując go) ok. 10min. (Piekłam 5 min.). Chleb wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Uwagi:
* Aby otrzymać 0,2g drożdży najłatwiej jest odważyć 1g i podzielić go na 5 części.
** Potrzebujemy gęsty zakwas o 60% hydracji. Hydracja to procentowa ilość  wody w cieście w stosunku do ilości mąki. Aby uzyskać taki zakwas należy podczas odświeżania zakwasu wziąć 3 łyżki starego zakwasu i dodać 60g wody i 100g mąki.
Wodę do przygotowania chleba daję lekko ciepłą.

chleb wiejski

chleb wiejski

chleb wiejski

chleb wiejski

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #15 Joanna 2014-08-24 13:12
Magdo nie potrafię doradzić. Nie piekłam nigdy chleba w garnku.
Cytować
 
 
0 #14 Magda 2014-08-24 09:01
Witam serdecznie,
Przepis jest super. Piekę ten chlebek od pół roku - 3 razy w tygodniu - za każdym razem wychodzi bardzo smaczny (ja piekę jeden duży). Dostałam teraz gliniane naczynie po mojej babci (bez pokrywy). Chciałabym w nim upec ten chlebek ale zupełnie nie wiem jak długo powinien się piec (bo rozumiem że należy takie naczynie wstawić do zimnego piekarnika) i czy tutaj również stosować zmniejszanie temperatury a potem ponowne zwiększanie. Bardzo proszę o podpowiedź.
Cytować
 
 
0 #13 Maciej 2014-06-18 09:24
Witam.
Ile czasu piec ten chleb w garnku rzymskim wraz z tymi wszystkimi procedurami dotyczącymi garnka. Ja piekę 80 min wstawiając do zimnego piekarnika i bez zmian temperatury. Po 60 min zdejmuję pokrywę i wypuszczam parę.
Acha, i piekę jeden duży chleb.
Cytować
 
 
0 #12 Maciej 2014-06-18 09:18
Witam.
Ja stosuję zamiast mąki pszennej razowej zamiennie mąkę orkiszową 2000 lub graham 1850. A ciasto chlebowe to 400 g m.psz.550 i 180 g pozostałej i dodaję nie 320 wody a 400. Reszta tak samo. Pycha.
Cytować
 
 
0 #11 Joanna 2014-05-18 17:02
Joanno korzystam z tej proporcji: 7g drożdży instant = 25g drożdży świeżych.
Cytować
 
 
0 #10 joanna 2014-05-17 09:54
Witam czy mozna seize drozdze zastapic suchymi,jesli talk to czy mam zachowac the same proporcje
Pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #9 Joanna 2014-02-02 22:19
Beato trochę słonecznika lub siemienia nie zaszkodzi.
Cytować
 
 
0 #8 Beata 2014-02-01 10:07
Dzień dobry,
wróciłam do pieczenia na zakwasie po 1/2 roku( zakwas dostałam w piekarni, pierwszy robiłam sama, teraz na łatwizne poszłam :) )
Upiekłam ten chlebek - rewelacja, pomimo
2 gram drożdży w pierwszych fazach (bez okularów czytałam :lol: )
bez drożdży w cisście właściwym
i 3 - za mało wody w cieście właściwym, bo dałam tylko tyle ile opisane w punkcie 2, czyli 250g ( i niewiem ile powinno być - 320 czy 250 ?)
Jeden chleb upiekłam wieczorem, drugi wsadziłam do lodówki i właśnie kończy się piec - o 8 minut więcej,
ciekawa jestem różnicy w smaku
czy można dodać słonecznik lub siemię do środka ? nie będzie za ciężkie ?
pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #7 Joanna 2014-01-20 20:18
Mileno trudno powiedzieć. Może za mało wyrobione ciasto, albo za mało wyrośnięte. Przy chlebach to kwestia wprawy. Zauważysz, że im więcej chlebów upieczesz tym będziesz z ich struktury bardziej zadowolona ;) Duży chleb piecz według przepisu. Czas pieczenia w przepisie jest podany dla jednego bochenka, ale ja piekąc dwa postępowałam tak samo, jedynie ostatnie 5 min skróciłam.
Cytować
 
 
0 #6 Milena 2014-01-17 17:31
Witam serdecznie, upieklam chlebek z Pani przepisu, wyszedl swietny, zwlaszcza ze jest to 2 chleb w moim zyciu :) w niektorych miejscach w srodku jest jednak nieco bardziej zbity, od czego moze to zalezec? I jesli chcialabym upiec jeden bardzo duzy chleb z w/w. skladnikow to jle czasu powinnam go piec? Z gory dziekuje i zycze wiecej wspanialych wypiekow ;)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl