Strona Główna Chleby na zakwasie Chleb z ziarnami i suszonymi śliwkami
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Chleb z ziarnami i suszonymi śliwkami Drukuj Email
wtorek, 16 października 2012 07:55

Chleb z ziarnami i suszonymi śliwkami

Smaczny chleb na zakwasie z dodatkiem ziaren sezamu, słonecznika, siemienia lnianego i pestek dyni. Chleb ma zwarty miąższ, chrupiącą skórkę i delikatnie słodkawy smak, dzięki dodatkowi suszonych śliwek.

Ten chleb upiekłam z okazji Światowego Dnia Chleba 2012, który prowadzony jest jak co roku przez Zorrę. 

Składniki:

  • 500g mąki pszenno- żytniej (lub pszennej- chlebowej typ 750)
  • ½ płaskiej łyżeczki cukru
  • niepełna łyżeczka soli
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1,5 łyżki sezamu
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka pestek z dyni
  • ½ szklanki otrębów pszennych lub żytnich
  • 100g suszonych śliwek bez pestek
  • ⅓ szklanki zakwasu żytniego
  • 375ml letniej wody

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki pokroić drobno.
  2. Mąkę wsypać do miski. Dodać cukier, sól, wszystkie ziarna, otręby, śliwki i zakwas.
  3. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto, aż będzie odstawać od ręki i miski. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (optymalnie w temperaturze 25°C).
  4. Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej olejem. Przykryć ściereczką i pozostawić, aż podrośnie. (Zostawiłam na godzinę).
  5. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
  6. Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10min. Po 10min. zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec dalej 50min.
  7. Po upieczeniu chleb można pozostawić na parę minut w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:
1 szklanka= 250ml

Przepis z książki: „Upiecz swój chleb” Barbary Jakimowicz- Klein.

Chleb z ziarnami i suszonymi śliwkami

Chleb z ziarnami i śliwkami

WORLD BREAD DAY 2012

World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #8 Joanna 2014-02-23 20:25
julsą aż ciasto podwoi swoją objętość.
Cytować
 
 
0 #7 julsą 2014-02-22 08:27
ile powinien wyrastać ten chleb za pierwszym razem ?
Cytować
 
 
+2 #6 Justyna 2014-01-25 22:03
Mam troszkę inny przepis ale chleb jest genialny!
Cytować
 
 
+1 #5 zorra 2012-10-23 08:32
Perfect loaf, love it!

Dziekuje za udzial w Word Bread Day. Mam nadzieje, ze za rok ponownie wezmiesz udzial w akcji.
Cytować
 
 
+2 #4 gin 2012-10-19 19:47
Ja zakwasu nie mam, ale dla takiego chlebka warto by było wyhodować :) Piękny Ci wyszedł :)
Cytować
 
 
0 #3 Joanna 2012-10-16 21:38
Beciaku śliwki są wyczuwalne, nie bardzo, ale jednak. Przez to chleb jest delikatnie słodki. Nie ma ich dużo. Kawałki śliwek występują sporadycznie w chlebie.
Cytować
 
 
0 #2 Beciak 2012-10-16 19:22
Dzień chleba.Nawet nie wiedziałem o czymś takim. A ten smak śliwek to czuć w tym chlebie, bo nie lubię ich smaku a chce ten chlebek zrobić.
Cytować
 
 
0 #1 Majana 2012-10-16 09:54
Przepiękny, pyszny chlebek.
:)
Wspaniały ten Dzień Chleba.
Pozdrowienia
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+