Strona Główna Chleby na zakwasie Chleb żytni z otrębami
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Chleb żytni z otrębami Drukuj Email
piątek, 06 lipca 2012 10:22

Chleb żytni z otrębami

Ciemny żytni chleb z dodatkiem otrębów. Z przepisu otrzymamy nieduży, ale konkretny bochenek chleba o wilgotnym, dość zwartym miąższu i twardej, chrupiącej skórce. Jest aromatyczny i ma lekko kwaśny smak. Jego jedyną wadą jest kilkugodzinny czas wyrastania. Chleb pozostaje dość długo świeży.

Składniki:

  • 300g mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 100g mąki pszennej (zwykłej)
  • 30g otrębów żytnich
  • 1 łyżeczka soli
  • ewentualnie szczypta kminku
  • 200g zakwasu żytniego
  • 200ml letniej wody

Sposób przygotowania:

  1. Mąki (żytnią i pszenną), otręby, sól i kminek wsypać do naczynia żaroodpornego, wymieszać i ogrzać przez 5 min. w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 100°C. (Można również włączyć piekarnik na grzanie góra- dół).
  2. Po wyciągnięciu z piekarnika, przesypać wszystko do miski, dodać zakwas i wodę. Wymieszać, chwilę wyrabiać. Ciasto powinno być dość luźne i lekko klejące. (W razie konieczności dodać trochę wody lub mąki do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Ciasto przełożyć na blat posypany mąką i wyrabiać przez 10min.
  3. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (np. do piekarnika z włączoną żarówką) do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i nacisnąć kilkakrotnie, aby pozbawić je gazu. Uformować bochenek.
  5. Koszyk do wyrastania chleba posypać dobrze mąką lub otrębami. Ciasto przełożyć do koszyka złączeniem do góry, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 3- 5 godz., aż ciasto ponownie podwoi swoją objętość. (U mnie rosło prawie 6 godz.)
  6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230°C.
  7. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i naciąć w paru miejscach. (Delikatnie naciąć np. żyletką, nie naciskając na ciasto). Przed włożeniem chleba, piekarnik spryskać wodą. Piec ok. 30- 35min., aż skórka zbrązowieje. Upieczony chleb wyłożyć na kratkę z piekarnika. Najlepiej rozkroić na następny dzień.

Smacznego.

Przepis z książki: „Upiecz swój chleb” Barbary Jakimowicz- Klein.

Chleb żytni z otrębami

Chleb żytni z otrębami

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
 
Prawdziwa_przygoda Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot!
GRATIS dostawa i zwrot!
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
Statyczny_300x250
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 
Top_secret Image Banner 300 x 250
Buty_kozaki Image Banner 300 x 250
 

 

Shopping_bizuteria_torebki Image Banner 300 x 250

 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

Ostatnie komentarze

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl