Strona Główna Chleby na zakwasie Chleb żytni z otrębami
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Chleb żytni z otrębami Drukuj Email
piątek, 06 lipca 2012 10:22

Chleb żytni z otrębami

Ciemny żytni chleb z dodatkiem otrębów. Z przepisu otrzymamy nieduży, ale konkretny bochenek chleba o wilgotnym, dość zwartym miąższu i twardej, chrupiącej skórce. Jest aromatyczny i ma lekko kwaśny smak. Jego jedyną wadą jest kilkugodzinny czas wyrastania. Chleb pozostaje dość długo świeży.

Składniki:

  • 300g mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 100g mąki pszennej (zwykłej)
  • 30g otrębów żytnich
  • 1 łyżeczka soli
  • ewentualnie szczypta kminku
  • 200g zakwasu żytniego
  • 200ml letniej wody

Sposób przygotowania:

  1. Mąki (żytnią i pszenną), otręby, sól i kminek wsypać do naczynia żaroodpornego, wymieszać i ogrzać przez 5 min. w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 100°C. (Można również włączyć piekarnik na grzanie góra- dół).
  2. Po wyciągnięciu z piekarnika, przesypać wszystko do miski, dodać zakwas i wodę. Wymieszać, chwilę wyrabiać. Ciasto powinno być dość luźne i lekko klejące. (W razie konieczności dodać trochę wody lub mąki do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Ciasto przełożyć na blat posypany mąką i wyrabiać przez 10min.
  3. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (np. do piekarnika z włączoną żarówką) do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i nacisnąć kilkakrotnie, aby pozbawić je gazu. Uformować bochenek.
  5. Koszyk do wyrastania chleba posypać dobrze mąką lub otrębami. Ciasto przełożyć do koszyka złączeniem do góry, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 3- 5 godz., aż ciasto ponownie podwoi swoją objętość. (U mnie rosło prawie 6 godz.)
  6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230°C.
  7. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i naciąć w paru miejscach. (Delikatnie naciąć np. żyletką, nie naciskając na ciasto). Przed włożeniem chleba, piekarnik spryskać wodą. Piec ok. 30- 35min., aż skórka zbrązowieje. Upieczony chleb wyłożyć na kratkę z piekarnika. Najlepiej rozkroić na następny dzień.

Smacznego.

Przepis z książki: „Upiecz swój chleb” Barbary Jakimowicz- Klein.

Chleb żytni z otrębami

Chleb żytni z otrębami

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
+1 #9 Joanna 2014-03-05 20:39
Kasiuten chleb nie wychodzi wysoki (widać na zdjęciach). Może ewentualnie spróbować zmniejszyć ilość wody. Mogę jeszcze doradzić, aby postępować szybko przy przekładaniu ciasta z koszyka na blachę i nacinaniu. Im krócej to trwa tym ciasto mniej zdąży się rozjechać.
Cytować
 
 
0 #8 Kasia 2014-03-02 09:01
Witam, robiłam chlebuś trzeci raz, jest pyszny, ale ani raz nie wyrósł mi za bardzo... Co robię źle?
Cytować
 
 
+1 #7 Joanna 2013-08-27 15:20
Dago zamiast koszyka możesz użyć miski lub durszlaka. Powinnaś ją/ go wyłożyć ściereczką i posypać obficie mąką.
Cytować
 
 
0 #6 Daga 2013-08-25 20:50
aleja nie mam koszyczka nie wiem o co chodzi...da się bez?? ;/
Cytować
 
 
0 #5 Julia 2012-12-30 18:36
Chlebek wychodzi super. Polecam ten przepis, bo sama sprawdziłam. Robiłam go na zakwasie,który zrobiłam z przepisu podanego na stronie. Zakwas robię na mące żytniej razowej i udał się bez problemu. Chlebki na zakwasie są o niebo smaczniejsze od tych na drożdżach, ale wymagają trochę więcej pracy i serca. Pozdrawiam :)
Cytować
 
 
+1 #4 Majana 2012-07-07 08:18
Cudownie wyglada ten chlebek :) Pełen profesjonalizm.
Pozdrawiam:)
Cytować
 
 
0 #3 Marta @ I love break 2012-07-06 16:33
Bardzo ciekawy przepis. Chleb to nie lada wyzwania. A zrobić taki ładny w środku, to chyba podwójne :)
Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
Cytować
 
 
0 #2 karmel-itka 2012-07-06 16:04
zawodowo!
perfekcyjny bochenek. wygląda... tak jak powinien wyglądać prawdziwy chleb żytni!
Cytować
 
 
0 #1 Bernadeta 2012-07-06 12:21
chleb jak z profesjonalnej piekarni a moze nawet lepszy.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+