Strona Główna Chleby na drożdżach Chleb z ziemniakami
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Chleb z ziemniakami Drukuj Email
sobota, 22 października 2011 21:25

Chleb z ziemniakami

Z przepisu wychodzi duży bochenek o bardzo delikatnym, puszystym miąższu i lekko chrupiącej skórce. Jest bardzo smaczny. Ziemniaki mają nadać mu wilgotności. Dzięki nim chleb ma również ładny, delikatny żółty kolor. Gdybym sama nie piekła tego chleba, nigdy nie domyśliłabym się, że w środku są ziemniaki. Z czego bardzo się cieszę, bo obawiałam się, że chleb będzie mocno ziemniaczany i ciężki. A tu niespodzianka Smile

Składniki:

  • 300g ziemniaków
  • sól (do ziemniaków)
  • 600g mąki pszennej typu 550
  • 42g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 175ml lekko ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Pozostawić na chwilę do ostygnięcia, obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
  2. Mąkę wsypać do dużej miski, zrobić w środku wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać cukier i lekko ciepłą wodę. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. do wyrośnięcia.
  3. Dodać jajko, olej, sól i ziemniaki. Zagnieść ciasto. (Ewentualnie dodać jeszcze trochę wody, jeśli ciasto będzie za suche i nie będzie się go dało zagnieść na jednolitą masę. Ja dodałam jeszcze 10ml). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45min.
  4. Ciasto zagnieść ponownie. Z ciasta uformować kulę, posypać mąką i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć parę razy widelcem. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na 30min.

02

Ciasto zaraz po uformowaniu.

03

Ciasto po 30min.

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, na środkowej szynie, ok. 30min. w temperaturze 200°C (lub termoobieg: 180°C) na złoty kolor.
  2. Upieczony chleb wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego Smile. 

Lekko zmieniony przepis z ksiąźki: „Brot und Kleingebäck” GU.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2 godz.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Chleb z ziemniakami

Chleb z ziemniakami

Chleb z ziemniakami

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #28 Wiolcia 2014-08-18 19:07
Dzis robilam ten chlebus choc przepis troszke zmodyfikowalam... Wyszedl pyszny... Taki mieciutki w srodku:) Dziekuje za przepis. Pozdrawiam:)
Cytować
 
 
0 #27 Iwona 2014-01-31 20:18
Chleb smakuje niebiańsko!!!! Prosty w wykonaniu a rezultat-przepyszny.Mąż poczęstował w pracy wspólników....efekt:mam upiec trzy sztuki :)
Cytować
 
 
0 #26 lidia 2013-11-04 21:41
naprawde dobry przepis chleb jest pyszny . zrobilam go bez problemu i wyszedl doskonaly
Cytować
 
 
0 #25 Ola 2013-09-01 20:42
Rewelacja. Dodalam jeszcze do ciasta orzechy włoskie. Niebo w gębie.
Cytować
 
 
0 #24 kuglarz 2013-08-29 06:01
Martynko, musisz dodać też drożdży...
Cytować
 
 
0 #23 Misiałke 2013-08-23 18:11
Mój Boże! W życiu nie jadłem tak dobrego chleba! :) Ziemniaki trochę źle rozdrobniłem,ale i tak jest pyszny :)! A i zużyłem trochę więcej mąki,bo strasznie mi się kleiło ciasto,i dolewałem wody :).
Cytować
 
 
0 #22 Teresa 2013-06-03 17:06
Upieklam , naprawde dobry i pachnacy. Co do zakalca Martynko ,mysle ze musisz poczytac wiecej o pieczeniu ciasta drozdzowego , bo tym ten chlebek jest. Troche pracowitosci , ciepla i wyszedl rewelacyjny. Pamietam jak kiedys na swieta zawsze pieklam paczki , tez to ciasto wyrabialam kilkakrotnie jak ten chlebek .Nie przejmuj sie jak pierwsze wypieki nie wychodza , z czasem nauczysz sie ze bialka ubija sie z jaj prosto z lodowki , zoltka zas lubia lyzeczke goracej wody , albo byc ubijane na parze, ciasto drozdzowe by urosnac musi miec ciepelko, aby drozdzaki fermentowaly, itd , itp...Sciskam . Dziekuje za te roznorakie przepisy.
Cytować
 
 
0 #21 Angelika 2013-05-06 08:12
W trakcie weekendu majowego przetestowalam trzy kolejne Pani przepisy: m. in. upiekliśmy z mężem ten wlaśnie chlebek, zrobiliśmy sernik krowkowy i tort zygzaka mcquina. Wszystko super, smaczne, boskie i gościom smakowalo, a tort (poki goscie nie przyszli) to syn co jakis czas podgladal w lodowce i nie mogl sie doczekac. Dziekuje i polecam wszystkim
Cytować
 
 
0 #20 Incendio 2013-03-29 13:40
Mniam! Wyszedł taki jak na zdjęciu, normalnie jak chleb ze sklepu, tylko o wiele lepszy :D Pycha, jutro chyba zrobię jeszcze jeden, to będzie na święta :)
Cytować
 
 
0 #19 azetka79 2013-03-26 08:33
Smaczny... nie spodziewaam się tak dobrego chlebka
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl