Chleb z cukinią

Bardzo smaczny chleb z cukinią. Dodatek cukinii sprawia, że jest bardzo wilgotny, a orzechy włoskie nadają mu dodatkowo smaku i aromatu. Raczej nie zamieniałabym orzechów włoskich na inne. Te doskonale pasują do tego chleba. Na drugi dzień chleb jest również smaczny.

Składniki na keksówkę 30 cm:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej + trochę do podsypywania
  • 30 g świeżych drożdży*
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml lekko ciepłej wody
  • 250 g młodej cukinii (ok. 1 sztuka małej cukinii)
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 jajko (rozmiar M)

Dodatkowo:

  • olej do posmarowania formy
  • żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania chleba

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do dużej miski. W środku mąki zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać cukier i trochę lekko ciepłej wody. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia.
  2. W międzyczasie umyć cukinię i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Orzechy posiekać nie za drobno.
  4. Do miski z mąką i wyrośniętym zaczynem dodać resztę lekko ciepłej wody, jajko i sól. Zagnieść ciasto.
  5. Cukinię dobrze odcisnąć z soku rękami. Odciśniętą cukinię i 75 g orzechów dodać do ciasta. Ciasto ponownie zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie na 45 minut.
  6. Formę keksową o długości 30 cm wysmarować olejem.
  7. Gdy ciasto wyrośnie, zagnieść je jeszcze raz na posypanym mąką blacie. Ciasto i ręce posypać dobrze mąką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Formę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.
  8. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C (grzałka góra- dół) lub 180°C (termoobieg). Ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem z mlekiem i posypać resztą posiekanych orzechów (25g).
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, na dolnej szynie piekarnika.
  10. Po upieczeniu chleb pozostawić na chwilę w formie. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwagi:

* W oryginale jest 40 g, ale 30 gramów jest wystarczające.

Ciasto na początku wyrabiania jest dość gęste, ale po dodaniu cukinii zrobi się wilgotne. (Dlatego proszę nie dolewać wody, ani nie dosypywać mąki).

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Brot und Kleingebäck" Die GU Küchenbibliothek.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Chleb z cukinią Chleb z cukinią