Pszenny chleb wiedeński

Chleb pszenny, puszysty z miękkim i sprężystym miąższem oraz chrupiącą sezamową skórką. Bardzo ładnie wyrasta. Z przepisu wychodzą dwa spore bochenki.

Składniki na dwa bochenki:

Zaczyn:

  • 240 g lekko ciepłej wody
  • 240 g lekko ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 326 g mąki pszennej (u mnie 405)

Ciasto chlebowe:

  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki masła, roztopionego
  • 450 g mąki pszennej (u mnie 405)

Glazura:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 3 łyżki sezamu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn: Do miski wlać mleko, wodę, dodać cukier i wkruszyć drożdże. Dosypać mąkę, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  2. Przygotować ciasto chlebowe: Do dużej miski wsypać mąkę. Dodać sól, wyrośnięty zaczyn i roztopione masło. Ciasto wyrobić ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania. Ciasto wyrabiać co najmniej 5 minut. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, utrzymywać nadany mu kształt i nie powinno się mocno kleić. W razie potrzeby można dosypać więcej mąki.
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół i uformować podłużne chlebki, długie na ok. 32 cm. W tym celu najłatwiej rozpłaszczyć ciasto rękami na prostokąt o długości ok. 32 cm (lub rozwałkować) i zwinąć je ściśle w rulon wzdłuż dłuższego boku. Złączenie i boki posklejać.
  5. Bochenki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć folią spożywczą, posmarowaną olejem i pozostawić na ok. 45 minut.
  6. Przed pieczeniem ściągnąć folię i chleby naciąć. (Polecam żyletkę, ale może być też ostry nóż). Posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypać sezamem.
  7. Między bochenki chleba polecam włożyć kawałek papieru do pieczenia, wtedy mamy pewność, że podczas pieczenia nie posklejają się.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku przez pierwsze 10 minut w temperaturze 220°C (grzałka góra- dół), następnie zmniejszyć temperaturę do 190°C (grzałka góra- dół) i piec kolejne 25 minut.

02

Źródło: Na podstawie przepisu z nieistniejącego już niestety bloga: mojeekspresjekulinarne

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość:

2 bochenki

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Pszenny chleb wiedeński Pszenny chleb wiedeński Pszenny chleb wiedeński