Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło (pokrojone na kawałki), startą skórkę cytrynową i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Ciasto będzie dość rzadkie, ale powinno odchodzić od ręki).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na blat posypany mąką i uformować wałek. Wałek podzielić na 16 części. (Dzielę wałek na pół i każdą część znowu na pół itd., aż uzyskam 16 kawałków).
Jagody oczyścić i wymieszać z cukrem pudrem.
Każdy kawałek ciasta uformować w kulę i rozpłaszczyć ją na ręce. Na środku nałożyć dużą łyżkę jagód i zlepić brzegi, jak pieroga. Uformować podłużną bułeczkę.
Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu, pozostawiając odstęp między nimi. (Bułeczki ułożyłam na dwóch blachach). Pozostawić do podrośnięcia na 10 minut.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180°C (grzałka góra- dół).
Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do zarumienienia, jedną blachę po drugiej. (Bułeczki lubią pękać, ponieważ pakujemy w nie maksymalną ilość nadzienia. Wypływa trochę soku, ale bułeczki pozostają kształtne i pełne nadzienia).
Przygotować lukier: Rozetrzeć cukier puder (najlepiej przesiany) z wrzątkiem na gładką masę. Lekko ciepłe lub zimne jagodzianki polukrować.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
1 miesięcy temu
Polecam. Robiłam już parę razy
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Olga·
4 miesięcy temu
Pyszne 🤤
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krzysiek·
9 miesięcy temu
Super przepis . A jeśli nie mam jagód no robię z jabłkami z cynamonem , pyszne i polecam !
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kaśka ·
1 lat temu
Mega przepyszne i prosty przepis .Znikają momentalnie 🙂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
1 lat temu
Jak zastąpić świeże drożdże suchymi w tym przepisie? Czy ciasto nie będzie suche?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Drożdży suchych używamy o połowę mniej niż świeżych. Ja często daję ich jeszcze mniej, stosując przelicznik: 25 g świeżych drożdży= 7 g drożdży instant. Drożdże instant mieszamy z mąką i dodajemy pozostałe składniki, bez konieczności robienia zaczynu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
maryna·
1 lat temu
Korzystam z mrożonych jagód, czy przed nadzieniem mam je rozmrozić ? Czy dodać zmrożone do nadzienia?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jola·
1 lat temu
bułeczki są rewelacyjne poleca wszyskim
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paskuda ·
2 lat temu
Super przepis ale ma jagodzianki mają jedną, bardzo poważną wadę - one znikają ....wydawało mi się że 16 szt to dużo, a ledwo się sama na 3 załapałam.... następnym razem robię podwójną porcję :) trochę popękały ale ja lubię mocno nadziane , i zamiast lukru , którego u mnie nikt nie lubi po prostu cukier puder
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
2 lat temu
Pyszne, następnym razem podwójna porcja.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika ·
2 lat temu
Robię właśnie dziś już 3 razy z tego przepisu i są zajeb......❤️❤️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Madzia ·
2 lat temu
Jagodzianki wyszły super, najlepsze ciasto jakie jadłam, mięciusienkie i smaczne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
2 lat temu
Bardzo smaczne, świetny przepis 👌👏
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anka ·
2 lat temu
Właśnie robię pierwszy raz i jestem ciekawa czy wyjdą 😱
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
2 lat temu
Naprawdę super przepis! Wyszły pyszne. Pierwszy raz piekłam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Julia Treichel·
2 lat temu
Robiłam pierwszy raz jagodzianki z moją mamą i wyszły przepyszne. Samo ciasto jest naprawdę smaczne i będziemy robić to ciasto z innymi owocami lub z twarogiem😋. Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
2 lat temu
A czy mogą być mrożone jagody?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja ·
2 lat temu
Hej robiłam jagodzianki z tego przepisu wyszły rewelacja i jagody były mrożone.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
2 lat temu
Pyszne drożdżówki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudia·
2 lat temu
Ciasto na jagodzianki przepycha!!! Pierwszy raz z kuzynką robiłyśmy i wyszły najlepsze jakie dotąd jadłyśmy. Dziękuje za przepis, wrócił smak dzieciństwa i poznały go nasze dzieci ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
2 lat temu
Super przepis...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Daniel Dominik·
2 lat temu
Mąż potwierdza ; -)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
2 lat temu
Bardzo polecam ten przepis, skórka cytrynowa to doskonały pomysł. Wyszło pysznie