Pyszne, miękkie drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi. Zamiast powideł można zrobić je z innym, ulubionym, słodkim dodatkiem np. kremem czekoladowo- orzechowym lub dżemem.
Składniki na 12 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
250 ml mleka
70 g cukru
20 g świeżych drożdży
1 jajko, temperatura pokojowa
500 g mąki pszennej
60 g masła, temperatura pokojowa
szczypta soli
Polewa:
50 ml mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka masła
Dodatkowo:
powidła, dżem lub krem czekoladowo- orzechowy
Sposób przygotowania:
Przygotować zaczyn: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować 3 minuty).
Z ciasta uformować 12 kulek, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia, zlepić i uformować okrągłą bułeczkę.
Bułeczki układać w formie żaroodpornej (u mnie prostokątna o wymiarach 19x 28cm), posmarowanej masłem (lub margaryną), zlepieniem do dołu. Formę przykryć ściereczką i pozostawić bułeczki na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Przygotować polewę: Mleko, masło i cukier podgrzać, mieszając, aż cukier się rozpuści.
Wyrośnięte bułeczki polać ciepłą polewą i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 25 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić bułeczki na 5 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.
Wariant Thermomix:
Składniki na 12 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
250 g mleka
70 g cukru
20 g świeżych drożdży
1 jajko, temperatura pokojowa
500 g mąki pszennej
60 g masła pokrojonego na kawałki, temperatura pokojowa
szczypta soli
Polewa:
50 g mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka masła
Dodatkowo:
powidła, dżem lub krem czekoladowo- orzechowy
Sposób przygotowania:
Mleko, cukier, pokruszone drożdże i jajko włożyć do naczynia miksującego i wymieszać 2 ½ minuty/37°C/obr.2.
Dodać pozostałe składniki na ciasto drożdżowe i zagnieść ciasto 2 ½ minuty/pozycja interwał.
Z ciasta uformować 12 kulek, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia, zlepić i uformować okrągłą bułeczkę.
Bułeczki układać w formie żaroodpornej (u mnie prostokątna o wymiarach 19x 28cm), posmarowanej masłem (lub margaryną), zlepieniem do dołu. Formę przykryć ściereczką i pozostawić bułeczki na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Składniki na polewę włożyć do naczynia miksującego i podgrzać 1 minutę/60°C/obr.2.
Wyrośnięte bułeczki polać ciepłą polewą i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 25 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić bułeczki na 5 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.
Źródło: Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z książki z przepisami do Thermomix: "Mahlzeit. Schnelle Mittagsgerichte".
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jola Pierzchała·
3 lat temu
Przepis jest Super łatwy do zrobienia a myślałam że mi nie wyjdzie a tu proszę 👌🏼 pulchne smaczne bułeczki,dodałam też kruszonkę. Dziękuję i polecam ten przepis innym.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
4 lat temu
Pyszne! Zniknęły w parę minut 😀
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ela·
5 lat temu
pyszne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
6 lat temu
Bułeczki przepyszne ! Nawet na drugi dzien sa bardzo dobre ! Super przepis !;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basia·
8 lat temu
Buleczki przepyszne.Na poczatku troszke sie zmartwilam bo ciasto wyszlo dosc rzadkie jednak wszystko pieknie uroslo.Dziekuje za przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
9 lat temu
Witam czy te ciasto po wyrobieniu trzeba zostawić do wyrośnięcia i ile czasu?pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Do wyrośnięcia pozostawiamy już uformowane bułeczki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika8507·
9 lat temu
Buchty są przepyszne, naprawdę gorąco polecam ten przepis :)robię je zawsze z podwójnej porcji, do środka każdej bułeczki daje kostkę czekolady ;) próbowałam je z różnymi nadzieniami ale szczerze to i bez nadzienia są idealne. Joanno jak myślisz czy to ciasto nadawało by się aby wyrobić je wieczorem, przechowac przez noc w lodówce a rano ma śniadanie upiec bułeczki? Gorąco pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Moniko myślę, że warto spróbować.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
9 lat temu
Witam. Czy zamiast drożdży świeżych można dać instant?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Berna·
10 lat temu
Dzień dobry . Właśnie bułeczki wyszły 15 min. temu z pieca , a juz nie ma połowy . Zjedliśmy ciepłe , są przepyszne . Dziękuje za przepis i pozdrawiam :)))
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krysia·
10 lat temu
Pyszne i co najważniejsze dla mnie idealnie dobrane proporcje ciasta
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mag·
11 lat temu
Fantastyczne te buły. Upieczone i zjedzony a przepis dodany do ulubionych
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lilka·
11 lat temu
Czym można zastąpić naczynie żaroodporne ? Można użyć zwykłej blachy ? (niestety moje uległo rozbiciu ;p)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Lilko tak, można. Możesz dno formy wyłożyć dodatkowo papierem do pieczenia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joasia·
11 lat temu
Przepis rewelacyjny! buchty wyszly tak jak u Pani na zdjeciu, polecam ten przepis!:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ewel·
12 lat temu
Buchty wyszly wyśmienite! Nawet moja mama - specjalistka od ciasta drożdżowego jest zachwycona. Mniam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
12 lat temu
Witam, mam pytanie czy ten przepis można zrobić z mąką pełnoziarnistą? Ze zwykłą są pyszne, a z pełnoziarnistą byłyby zdrowsze;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Agnieszko połowę lub mniej niż połowę mąki pszennej możesz zastąpić pełnoziarnistą. Ciasto może potrzebywać trochę dłuższego czasu wyrastania i będzie mniej puszyste, ale tak jak piszesz będzie zdrowsze :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
JacekP·
12 lat temu
No ja jeszcze nie jadłem ale pachną rewelacyjnie. Ta polewa daje taki zapach :))
Przypominają mi się bułeczki babci z dzieciństwa, rewelacja. Co do długości wypieku, to moje miały już kolor ze zdjęcia po 10min. - przetrzymałem do 20 min. są bardzo brązowe ale następnym razem wyciągnę po 15min. Smakowity przepis, będę je robił dla ekstra gości. Pzdr.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
M.C.·
12 lat temu
Przepis super, a bułeczki pychotka:D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tomasz·
12 lat temu
Są świetne...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
12 lat temu
Czy według tego przepisu można upiec placek?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Tak, to jest zwykłe ciasto drożdżowe.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ela·
12 lat temu
Przepis świetny. Moje buchty były już wypieczone po 20min.