Strona Główna Bułki i bagietki Bajgle
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Bajgle Drukuj Email
poniedziałek, 22 listopada 2010 15:37

Bajgle

To charakterystyczne drożdżowe bułeczki kuchni żydowskiej. Najczęściej spotykane są z sezamem, makiem lub bez posypki. Skórkę mają twardą, chrupiącą, a w środku są mięciutkie. Ciasto jest sprężyste i bardzo fajnie formułuje się z niego krążki.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 40g drożdży
  • ¼ litra lekko ciepłej wody
  • 50g masła
  • 1 łyżeczka soli (może być troszkę więcej)

Dodatkowo:

  • trochę oleju
  • 1 jajko
  • sezam

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do dużej miski.
  2. Drożdże rozpuścić w 1/8 litra lekko ciepłej wody.
  3. W mące zrobić wgłębienie. Wlać rozpuszczone drożdże. Zasypać lekko mąką i pozostawić na ok. 10min., aż drożdże wyrosną.
  4. W tym czasie rozpuścić masło i pozostawić do ostygnięcia.
  5. Do mąki z wyrośniętymi drożdżami dodać sól, rozpuszczone masło i 1/8 litra lekko ciepłej wody. Ciasto miksować mikserem, używając mieszadeł hakowych do wyrabiania ciasta, 8- 10min. Ręce posmarować olejem i ciasto jeszcze raz zagnieść ręcznie. Ciasto  przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godz. aż podwoi swoją objętość.
  6. Dwie blachy posmarować olejem, margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia. (Posmarowałam margaryną, ale jednak polecam papier do pieczenia.)
  7. Ciasto jeszcze raz zagnieść. Podzielić na 8 części. Z każdej część uformować wałek o długości ok. 30- 35cm. Końce dobrze razem skleić, tworząc krążki.

02

  1. Przygotować miskę z ciepłą wodą. Uformowane bajgle zanurzać na chwilę, jeden po drugim, w misce z wodą (Bajgiel trzymać dwoma rękami). Osączyć z wody i ułożyć po 4 na blasze.
  2. Bajgle posmarować z góry rozkłóconym jajkiem i posypać grubo sezamem.
  3. Pozostawić na 10min.

03

  1. Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku około 25min. w temperaturze 225°C (termoobieg: 200°C).

Smacznego Smile. 

Przepis pochodzi z książki: „Brot und Kleingebäck”. GU

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3
 

Czas pieczenia jednej blachy:

około 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 1 godz. 20 min.
porcje

Liczba sztuk:

8
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski
kcal Wartości odżywcze (porcja):

354 kcal/ 1481kJ

Białko: 15g, Tłuszcz: 14g, Węglowodany: 49g

Bajgle

Bajgle

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #11 sylwetka 2013-11-07 20:52
sprawdzone, świetne
Cytować
 
 
0 #10 Joanna 2010-11-22 22:54
Nette7 wiem o jaką skórkę Ci chodzi. Taką jak mają precle. Tylko, że sceptycznie podchodzę do dodawania zwykłej sody. Jak dla mnie to ona dużo nie daje (ale o tym już pisałam na forum ;-) ). Może kolejny przepis na bajgle zrobię właśnie z sodą, to się przekonam ;-) . Dzięki za typ.
Cytować
 
 
0 #9 Nette7 2010-11-22 22:46
Cytuję Joanna:
Nette7 tak tylko w samej wodzie. Świecące są, ale dlatego, że posmarowałam je jajkiem. Moczenie we wodzie ma sprawić, że skórka będzie chrupiąca, ale nie sądzę, że nada jej połysku.


A dzięki sodzie ładnie się błyszczą, spróbuj kiedyś dodać do wody trochę sody i krótko obgotować surowe bajgle. Mają wtedy charakterystyczną skórkę.
Cytować
 
 
0 #8 Majana 2010-11-22 22:30
One są wspaniałe! Po prostu :)
Cytować
 
 
0 #7 tjaryma 2010-11-22 22:10
A do tego ser śmietankowy wymieszany z wędzonym łososiem i koperkiem. Świetne bajgle. Nie wiem, czemu w Polsce trudno kupić.
Cytować
 
 
0 #6 eve 2010-11-22 20:55
przepysznie wyglądają!
a ten sezam jakby delikatnie ukrywal rumieńce na preclach ;)
Cytować
 
 
+1 #5 Joanna 2010-11-22 20:40
Nette7 tak tylko w samej wodzie. Świecące są, ale dlatego, że posmarowałam je jajkiem. Moczenie we wodzie ma sprawić, że skórka będzie chrupiąca, ale nie sądzę, że nada jej połysku.
Cytować
 
 
+2 #4 Nette7 2010-11-22 19:00
O, moczyłaś je w samej wodzie, bez sody? A skórka była charakterystycznie śliska? (choć domyślam się, że ciężko sprawdzić przez sezam ;)).
Wyglądają cudnie :). I są idealnie rumiane! ;)
Cytować
 
 
0 #3 krokodyl 2010-11-22 17:26
Tak, przepiękne.
Cytować
 
 
0 #2 Anna 2010-11-22 17:25
Palce lizać:)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+