Bagietki na maślance

Pszenne, drożdżowe bagietki przygotowane na maślance. Smaczne i bardzo łatwe do przygotowania.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej (300g)
  • 2/3 szklanki maślanki (temperatura pokojowa)
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka roztopionego masła

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • ewentualnie mak do posypania bagietek

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki przesiać do miski. Dodać  sól, roztopione masło, maślankę, na końcu wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ręcznie lub mikserem ok. 8 minut, używając haka do zagniatania ciasta. Ciasto powinno się lekko lepić. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części. Z każdej uformować bagietkę, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.

02

  1. Kolejno posmarować bagietki rozkłóconym jajkiem, posypać makiem. Bagietki można naciąć delikatnie żyletką.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do zarumienienia w temperaturze 180°C.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Przepis pochodzi ze strony: mojeekspresjekulinarne.blox.pl

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

1 godz. 40 min.
porcje

Liczba sztuk:

2
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Bagietki na maślance

Bagietki na maślance

Powiązane przepisy