Strona Główna Bułki i bagietki Bułki pszenno- żytnie
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Bułki pszenno- żytnie Drukuj Email
sobota, 10 kwietnia 2010 23:10

Bułki pszenno- żytnie

Idealne, proste do przygotowania bułeczki o chrupiącej skórce z mąki pszennej i żytniej.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki żytniej *
  • 20g świeżych drożdży
  • niecała szklanka ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i 3- 4 łyżkami mąki pszennej. Przykryć ściereczką i odstawić na około 10- 15 min. do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do miski. Dodać  sól, oliwę i wyrośnięty zaczyn.
  3. Ciasto wyrabiać 4 minuty ręcznie lub 2 minuty mikserem lub robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto powinno być jednolite, elastyczne i lekko się lepić. Miskę przykryć i odstawić na 1godz i 15 min. w ciepłe miejsce.
  4. Z ciasta uformować 6 bułeczek.
  5. Bułeczki ułożyć na natłuszczonej blasze lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 35 min.
  6. Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym jajkiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem lub żyletką.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 20 min. lub dłużej w temperaturze 190°C.

Smacznego Smile.

Uwaga:

Mąka żytnia może być dowolnego typu. Bułeczki piekłam na mące żytniej typu 720,a innym razem na mące żytniej typu 997.

1 szklanka= 250ml.

Przepis pochodzi ze strony: mojeekspresjekulinarne.blox.pl.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

1 godz. 50 min.
porcje

Liczba sztuk:

6
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Bułki pszenno- żytnie

Bułki pszenno- żytnie

Bułki pszenno- żytnie

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #17 Mariola 2015-06-03 11:35
Rzeczywiście dużo za dużo soli, za to mąki stanowczo za mało - i dlatego się kleją.
Cytować
 
 
0 #16 Kamil 2015-05-23 14:25
Cytuję Agnieszka:
Wszystko fajnie, ale mam drobny problem formowaniem bułeczek. Ciasto strasznie się klei. Czy jest jakaś tajemna, magiczna technika by robic to prawidłowo?


Jeśli nie jest to wina zbyt rzadkiego ciasta to spróbuj polać dłonie kilkoma kroplami oleju/oliwy, rozetrzeć i dopiero wtedy formować bułeczki
Cytować
 
 
0 #15 Ilona 2015-05-22 12:07
Serdecznie polecam - zrobiłam wczoraj od razu z podwójnej porcji i już wszystkie bułeczki zniknęły! Pyszne i proste w przygotowaniu. :D Ciasto szybko rosło i było przyjemne w obróbce. Bułeczki posypałam jeszcze słonecznikiem i siemieniem lnianym. Wszystkim smakowały! :lol:
Cytować
 
 
0 #14 Agnieszka 2015-03-08 15:57
Wszystko fajnie, ale mam drobny problem formowaniem bułeczek. Ciasto strasznie się klei. Czy jest jakaś tajemna, magiczna technika by robic to prawidłowo?
Cytować
 
 
0 #13 Monika 2015-02-10 18:08
Witam czy buleczki moga byc tylko z maki zytniej typu 1150?
Cytować
 
 
+1 #12 ola 2015-01-06 00:35
serdecznie dziękuje za przepis , wyszły super pyszne i dałam pół na pół mąki pszennej i pełnoziarnistej zwykłej z marketu . piekłam 23 minuty bo chyba słabo piekarnik nagrzałam :) ale to mój pierwszy raz :) i następnie lepiej wygniotę ciasto bo potem odstają takie widać przyklejone łaty :( . Trzeba się też plastycznie postarać haha polecam łatwo i pysznie każdy to zrobi wystarczy trzymać się dokładnie tego co jest napisane tutaj .
Pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #11 Madzia 2014-11-10 10:33
Bułeczki wyszły super z pełnoziarnistą mąką żytnią typu 2000 ;) Zrobiłam je razem z 3,5letnim siostrzeńcem, udekorowaliśmy je pestkami dyni, słonecznika, makiem i sezamem. Pysznie, zdrowo i jaka zabawa ;) Dziś robimy je ponownie, tym razem z podwójnej porcji ;D Serdecznie pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #10 alicja 2014-10-14 18:56
Cytuję lutfinia:
a moje to totalna porażka - rozlały się na blaszce i wyszły takie smutne płaszczki. ktoś ma na to radę? i chyba za dużo soli jest w tym przepisie, ale to już moja subiektywna opinia.


Musialas dac za malo mąki, dlatego ciasto Ci sie rozlalo.
Cytować
 
 
+1 #9 lutfinia 2014-08-17 12:45
a moje to totalna porażka - rozlały się na blaszce i wyszły takie smutne płaszczki. ktoś ma na to radę? i chyba za dużo soli jest w tym przepisie, ale to już moja subiektywna opinia.
Cytować
 
 
0 #8 Kasia 2014-08-04 20:57
Serdecznie dziękuję zaczekam do jutra, następnym razem faktyczne zmniejszę temperaturę.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+