Strona Główna Bułki i bagietki Bułki pszenno- żytnie
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Bułki pszenno- żytnie Drukuj Email
sobota, 10 kwietnia 2010 23:10

Bułki pszenno- żytnie

Idealne, proste do przygotowania bułeczki o chrupiącej skórce z mąki pszennej i żytniej.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki żytniej *
  • 20g świeżych drożdży
  • niecała szklanka ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i 3- 4 łyżkami mąki pszennej. Przykryć ściereczką i odstawić na około 10- 15 min. do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do miski. Dodać  sól, oliwę i wyrośnięty zaczyn.
  3. Ciasto wyrabiać 4 minuty ręcznie lub 2 minuty mikserem lub robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto powinno być jednolite, elastyczne i lekko się lepić. Miskę przykryć i odstawić na 1godz i 15 min. w ciepłe miejsce.
  4. Z ciasta uformować 6 bułeczek.
  5. Bułeczki ułożyć na natłuszczonej blasze lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 35 min.
  6. Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym jajkiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem lub żyletką.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 20 min. lub dłużej w temperaturze 190°C.

Smacznego Smile.

Uwaga:

Mąka żytnia może być dowolnego typu. Bułeczki piekłam na mące żytniej typu 720,a innym razem na mące żytniej typu 997.

1 szklanka= 250ml.

Przepis pochodzi ze strony: mojeekspresjekulinarne.blox.pl.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

1 godz. 50 min.
porcje

Liczba sztuk:

6
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Bułki pszenno- żytnie

Bułki pszenno- żytnie

Bułki pszenno- żytnie

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #10 alicja 2014-10-14 18:56
Cytuję lutfinia:
a moje to totalna porażka - rozlały się na blaszce i wyszły takie smutne płaszczki. ktoś ma na to radę? i chyba za dużo soli jest w tym przepisie, ale to już moja subiektywna opinia.


Musialas dac za malo mąki, dlatego ciasto Ci sie rozlalo.
Cytować
 
 
0 #9 lutfinia 2014-08-17 12:45
a moje to totalna porażka - rozlały się na blaszce i wyszły takie smutne płaszczki. ktoś ma na to radę? i chyba za dużo soli jest w tym przepisie, ale to już moja subiektywna opinia.
Cytować
 
 
0 #8 Kasia 2014-08-04 20:57
Serdecznie dziękuję zaczekam do jutra, następnym razem faktyczne zmniejszę temperaturę.
Cytować
 
 
0 #7 Joanna 2014-08-04 20:04
Kasiu mogą być drożdże intant. Wtedy nie trzeba robić zaczynu, tylko miesza się je z mąką.
Kasiu hmm, ja lubię świeże bułki, bo mają chrupiącą skórkę. Na drugi dzień już będzie miększa. Skoro jednak uważasz, że skórka jest za twarda, to zmniejszyłabym następnym razem trochę temperaturę pieczenia.
Cytować
 
 
-1 #6 Kasia 2014-08-04 18:57
Nie piekę za dużo ani za często, na te bułeczki ochotę wielką miałam i upiekłam. Wyszły przepyszne z tym, że ze strasznie twardą skorupką. Z tego względu, że jak wspomniałam doświadczona w tej dziedzinie nie jestem chciałam zapytać czy po prostu trzymałam za długo te bułki w piekarniku( na spieczone jednak nie wyglądały) czy mogła by być inna przyczyna tej bardzo twardej skorupki?
Cytować
 
 
0 #5 Kasia 2014-08-04 18:08
Witam, przepis wyglada na swietny, czy zamiast swiezych drozdzy mozna wykorzystac drozdze instant ?
Cytować
 
 
0 #4 Jola 2014-04-24 15:53
Dużo roboty a raczej czekania ale opłacało się, bułeczki wyszły przepyszne, posypałam dodatkowo słonecznikiem :)
Cytować
 
 
0 #3 m_tusia 2013-09-27 14:12
Wspaniałe wyszły! dodałam troszkę otrębów jeszcze i bałam się, że ciasto zbyt zwięzłe będzie, ale efekt genialny! O dziwo, jak zwykle mi się udaje, nie ma zakalca :)
Cytować
 
 
0 #2 Malgorzata 2012-08-13 18:11
bułeczki wyszły super
dzięki ;-}
Cytować
 
 
0 #1 gosiaa99 2010-04-20 17:54
Ojej jakie śliczne ci wyszły! :) Bardzo sie ciesze że to już kolejny mój przepis który zrobiłaś i się udały ! :) Pozdrawiam cię ciepło
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+