Strona Główna Babki Babka tulipan
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Babka tulipan Drukuj Email
niedziela, 07 lutego 2010 21:55

babka tulipan

Składniki:

  • ¾ szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 7 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • Kisiel wiśniowy bez cukru
  • 1/3 szklanki maku
  • Wiśnie z kompotu (około 15-20 sztuk)

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Kolejno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej.
  2. Ciasto podzielić na 4 części.
    • Do pierwszej części dodać 2 łyżki mąki i 3 żółtka. Wylać ciasto do formy keksowej (o długości 30cm, albo dłuższej) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą.
    • Do drugiej części dodać kakao i 2 żółtka. Ciasto wyłożyć na pierwszą warstwę.
    • Do trzeciej części dodać kisiel wiśniowy i 2 żółtka. Ciasto wyłożyć na drugą warstwę.
    • Do czwartej części dodać mak. Ciasto wyłożyć na trzecią warstwę.
  3. Wzdłuż ciasta, przez środek, ułożyć wiśnie jedna za drugą i wcisnąć je w ciasto. W przypadku braku wiśni można ciasto przekroić nożem wzdłuż formy.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 65 min w temperaturze 180°C.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 65 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

babka tulipan

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #17 Joanna 2014-01-31 21:05
Asiu tak. Myślę, że śliwki też mogą być.
Cytować
 
 
0 #16 Asia 2014-01-31 12:02
A czy mogą być to śliwki z kompoty? Czy rodzaj owoców robi różnice?
Cytować
 
 
0 #15 wiesia fff 2013-02-19 17:08
:-? piekłam jest wysmienita żeby była więcej czerwona w środku odałam barwnik to wydzie pięknykolor
Cytować
 
 
+1 #14 EMILIA 2012-10-22 08:04
wczoraj zrobiłam, wyszło przepięknie.GOŚCIE POD WRAŻENIEM!! Tylko ja dodałam barwniki i kolory były bardzo intensywne:) pozdrawiam wszystkich i dziękuję za przepis. Na pewno będę próbować inne przepisy ( to pierwszy:) )
Cytować
 
 
0 #13 Joanna 2012-09-01 09:07
Alex kolor zależy tylko od kisielu. Może spróbuj innej firmy, albo dodaj trochę czerwonego barwnika spożywczego.
Cytować
 
 
0 #12 Alex 2012-09-01 00:43
Babka pyszna :) ale co zrobić aby czerwona warstwa miała tak intensywny kolor? (u mnie wyszła bladziutko)
Cytować
 
 
0 #11 Joanna 2012-08-30 07:58
Sylwio tak
Cytować
 
 
+1 #10 Sylwia 2012-08-24 11:59
Mak ma być suchy?
Cytować
 
 
+2 #9 Karolina 2012-08-20 16:13
Hmmm...babka sama w sobie bardzo fajna,w smaku również (ja osobiście za nią nie przepadałam,ale to kwestia gustu-po prostu nie lubię połączenia tych smaków,mój chłopak natomiast wcinał aż mu się uszy trzęsły i to jest dla mnie najlepsza rekomendacja ;))..warstwy,niestety, nie wyszły mi takie jak na zdjęciu, wiśnie opadły prawie na samo dno..myślę,że błędem było to,że nie do końca je osączyłam i chyba były ciut za ciężkie..zrobię ją jednak jeszcze,bo smakowała Lubemu,tym razem z uwzględnieniem własnych wniosków ;)) Przepis bardzo fajny :)
Cytować
 
 
0 #8 azetka79 2012-07-26 09:32
świetna babka, polecam i zajadam...
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl