Strona Główna Babki Zebra
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Zebra Drukuj Email
niedziela, 07 lutego 2010 20:23

zebra

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1,5 szkl. cukru
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. wody
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo 2,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dalej ubijając dodawać na przemian olej i wodę.
  3. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki.
  4. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Wlewać na środek tortownicy ciasto ciemne na przemian z jasnym (lub nakładać, na przemian, po parę łyżek ciemnego i jasnego ciasta). Piec w nagrzanym piekarniku około 60min w temperaturze 180°C.

Smacznego Smile.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

zebra

zebra 3

zebra

Tagi:
follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #76 Agata 2015-03-27 12:53
A czy to ciasto można zrobić jako babkę lub mniejsze babeczki -muffinki??
Cytować
 
 
0 #75 Aleksandra 2015-03-25 11:12
Zamiast wody można dodać oranżadę ja zawsze dodaje oranżadę helene białą nie dużo 1 szklankę wtedy ciasto wychodzi bardziej puszyste .
Polecam
Cytować
 
 
0 #74 Joanna 2015-03-16 22:56
Justyno możliwe, że za długo miksujesz i do ciasta dostaje się za dużo powietrza, przez co pięknie wyrasta, a potem drastycznie opada. Od momentu dodawania mąki nalezy miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Dodatkowo spróbuj nie wyciągać ciasta z piekarnika, tylko studzić przy otwartych drzwiczkach. Radzę również spróbować zrobić zebrę zamiast na wodzie to na napoju gazowanych (woda gazowana, cola, fanta, patrz komentarze).
Cytować
 
 
0 #73 Justyna 2015-03-14 20:19
Witam, mam problem z ciastem zebra, a konkretnie chodzi o to ze po wyjeciu ciasto mi opada dopoki go pieke wygląda jak na zdjeciu a potem.... Ciasto robie dokladnie wg. Przepisu... W smaku jest super.. Co mogę robic źle albo na na zwrocic większą uwagę. Pozdrawiam
Cytować
 
 
+1 #72 Marta 2015-02-21 10:59
hmm... widzę że niektórym wychodzi wspaniale a u innych robi się zakalec... po wstawieniu ciasta do piekarnika skonsultowałam się z mamą. konkluzja jest taka że ciasto może być zakalcowe ze względu na szklankę oleju. mamuśka tą tradycyjną szklankę oleju co i raz zmniejszała gdy piekła zebry. choć stwierdziłyśmy że zakalec nie musi wyjść jeśli jaja są dobre, świeże, prosto ze wsi a białka dobrze ubite. ja czekam na koniec pieczenia a że jestem noga w robieniu ciast to po konsultacjach telefonicznych spodziewam się zakalca :)
Cytować
 
 
+1 #71 Joanna 2015-01-22 20:24
Asiu zawsze piekę przy ustawieniach góra- dół, jeśli nie jest inaczej napisane.
Cytować
 
 
0 #70 Asia 2015-01-22 14:55
jak dla mnie za mało słodkie to ciasto... ale to rzecz gustu. A co do przepisu to pic trzeba na termoobiegu, góra-dół, sam dół? bo mi tego brak w przepisie
Cytować
 
 
0 #69 Kasia 2015-01-21 20:15
Przepis godny polecenia dałam oanżadę zamiast wody następnym razem dodam aromat.Ciasto wyszło mi bardzo dobrze
Cytować
 
 
-2 #68 Ilona 2015-01-11 19:35
Ciasto siedzi w piekarniku, ale nie wiem czy wyjdzie - dałam za mało mąki :( Kiedyś robiła to ciasto moja babcia, tylko zamiast wody dawała szklankę "Ptysia" lub oranżady. 3majcie kciuki żeby wyszło!!
Cytować
 
 
+2 #67 Anna 2015-01-10 16:21
Dziś zrobiłam ciasto z przepisu tutaj.Wyszło puszyste bez zakalca :)
Zamiast wody z kranu dodałam przegotowaną.
Pozdrawiam,
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+