Strona Główna Babki Zebra
de

Domowe-Gotowanie.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Zebra Drukuj Email
niedziela, 07 lutego 2010 20:23

Zebra

Pyszna, wilgotna, lekka i puszysta babka dwukolorowa w paski.

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1,5 szkl. cukru
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. wody lub wody gazowanej lub innego napoju gazowanego jak np. fanta
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo 2,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dalej ubijając dodawać na przemian olej i wodę.
  3. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki.
  4. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Wlewać na środek tortownicy ciasto ciemne na przemian z jasnym (lub nakładać, na przemian, po parę łyżek ciemnego i jasnego ciasta). Piec w nagrzanym piekarniku około 60min. w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.

Smacznego Smile.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Zebra

Zebra

Zebra

Tagi:
follow_bird-b
 

Komentarze  

 
-1 #85 Malina 2016-04-14 19:58
Cytuję Lena:
Mam pytanie czy z maki bez glutenu taka zebra tez wyjdzie?


Robię z tego przepisu wersję bezglutenową z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej w proporcjach pół na pół ( sumie obu mąk mam 2.5 szkl.) lub z gotowej uniwersalnej mieszanki mąk bezglutegowych z firmy bezgluten.pl.
Cytować
 
 
-1 #84 Lena 2016-04-09 12:17
Mam pytanie czy z maki bez glutenu taka zebra tez wyjdzie?
Cytować
 
 
+2 #83 Karolina 2016-03-23 16:32
Właśnie wyjęłam pierwszą porcję babeczek zrobionych z Twojego przepisu i wyszły pyszne!! Takie puszyste i delikatne:) Mam swój sprawdzony przepis na zebrę, ale już mi się znudził:) A Twój jest super:) Pozdrawiam.
Cytować
 
 
+3 #82 Justyna 2016-02-15 14:53
:) Wyszedł wysoki i piękny :)
Cytować
 
 
+1 #81 kasia 2015-11-11 12:14
Niestety zakalec. Robiłam ze zwykłą wodą.
Cytować
 
 
+1 #80 Magdalena 2015-06-12 19:19
Ten przepis był moim debiutem w pieczeniu i muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona. Zeberka wyszła idealnie, pozwoliłam sobie dodać (po za Fantą i olejem oczywiście), aromat rumowy i myślę, że był to strzał w dziesiątkę. Ciasto dobre w smaku, mokre i doskonałe do kawy. Polecam! ;)
Cytować
 
 
+1 #79 Joanna 2015-03-28 17:19
Agato na pewno. Pewnie ok. 20min. jak większość muffinek. Piecz do suchego patyczka.
Cytować
 
 
+1 #78 Agata 2015-03-28 14:41
Cytuję Joanna:
Agato tak.

A czy piekąc małe babeczki trzeba skrócić czas pieczenie, jeśli tak to o ile? :)
Cytować
 
 
0 #77 Joanna 2015-03-28 08:56
Agato tak.
Cytować
 
 
0 #76 Agata 2015-03-27 12:53
A czy to ciasto można zrobić jako babkę lub mniejsze babeczki -muffinki??
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+