Strona Główna Babki Zebra
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Zebra Drukuj Email
niedziela, 07 lutego 2010 20:23

zebra

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1,5 szkl. cukru
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. wody
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo 2,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dalej ubijając dodawać na przemian olej i wodę.
  3. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki.
  4. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Wlewać na środek tortownicy ciasto ciemne na przemian z jasnym (lub nakładać, na przemian, po parę łyżek ciemnego i jasnego ciasta). Piec w nagrzanym piekarniku około 60min w temperaturze 180°C.

Smacznego Smile.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

zebra

zebra 3

zebra

Tagi:
follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #56 Ania 2014-07-31 12:36
pyszny placek dziękuję za przepis :)
Cytować
 
 
+1 #55 Jacek 2014-07-14 17:47
Polecam nawet mniej zaawansowanym, takim jak ja. Bardzo smaczne i wilgotne.
Pani Joanno podziwiam profesjonalne zdjęcia na Pani stronie. :)
Cytować
 
 
-1 #54 Ola 2014-06-30 22:01
Robiłam 2 razy, i za każdym razem wychodził zakalec, mimo że piekłam w 180 stopniach ponad 60 min z góry i z dołu, ale ciasto i tak pyszne, nawet niedopieczone :)
Cytować
 
 
+3 #53 Joanna 2014-06-17 20:53
Ewo trzymam na blacie przykryte ściereczką.
Cytować
 
 
+2 #52 Ewa 2014-06-17 20:07
Wygląda świetnie! W jaki sposób można przechowywać ciasto aby zachowało świeżość? W lodówce czy nie jest to konieczne? Pozdrawiam
Cytować
 
 
+3 #51 Kasia 2014-04-29 11:01
Super przepis , ciasto przepyszne , moja rodzinka je uwielbia. Pozdrawiam
Cytować
 
 
+1 #50 tania 2014-03-03 16:18
To ciasto jest dobre i wspaniałe.To by było moje 158 upieczone pyszne ciasto! :) :D :P :roll:
Cytować
 
 
0 #49 Joanna 2014-02-21 22:50
Agato wygląda mi to na źle ubite jajka. Ciasto musi się dać rozlać.
Cytować
 
 
+3 #48 Agata 2014-02-21 18:55
Zaczęłam robić ciasto niestety wyszła mi totalna klucha, w ogóle nie lała się i bardzo się kleiła.Co mogłam zrobić źle?
Cytować
 
 
+4 #47 Atlanta 2014-02-21 14:32
Zebra wyszła idealnie. Dziękuję.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl