Strona Główna Babki Zebra
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Zebra Drukuj Email
niedziela, 07 lutego 2010 20:23

zebra

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1,5 szkl. cukru
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. wody
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo 2,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dalej ubijając dodawać na przemian olej i wodę.
  3. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki.
  4. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Wlewać na środek tortownicy ciasto ciemne na przemian z jasnym (lub nakładać, na przemian, po parę łyżek ciemnego i jasnego ciasta). Piec w nagrzanym piekarniku około 60min w temperaturze 180°C.

Smacznego Smile.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

zebra

zebra 3

zebra

Tagi:
follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! a.xmas Campaign 750x200
 

Komentarze  

 
0 #71 Joanna 2015-01-22 20:24
Asiu zawsze piekę przy ustawieniach góra- dół, jeśli nie jest inaczej napisane.
Cytować
 
 
0 #70 Asia 2015-01-22 14:55
jak dla mnie za mało słodkie to ciasto... ale to rzecz gustu. A co do przepisu to pic trzeba na termoobiegu, góra-dół, sam dół? bo mi tego brak w przepisie
Cytować
 
 
0 #69 Kasia 2015-01-21 20:15
Przepis godny polecenia dałam oanżadę zamiast wody następnym razem dodam aromat.Ciasto wyszło mi bardzo dobrze
Cytować
 
 
-2 #68 Ilona 2015-01-11 19:35
Ciasto siedzi w piekarniku, ale nie wiem czy wyjdzie - dałam za mało mąki :( Kiedyś robiła to ciasto moja babcia, tylko zamiast wody dawała szklankę "Ptysia" lub oranżady. 3majcie kciuki żeby wyszło!!
Cytować
 
 
+1 #67 Anna 2015-01-10 16:21
Dziś zrobiłam ciasto z przepisu tutaj.Wyszło puszyste bez zakalca :)
Zamiast wody z kranu dodałam przegotowaną.
Pozdrawiam,
Cytować
 
 
-1 #66 Karolina 2015-01-08 18:18
Wyszedł zakalec :( smaczny, ale zakalec :(
Cytować
 
 
+3 #65 marta1231 2014-11-29 17:13
Wyjełam z piekarnika i super ! Tylko zastawiłam jeszcze na kilka minut , piekłam też trochę dłużej . Polecam trochę więcej piec w piekarniku . Szukam przepisów bo mam swoje , ale chcę zobaczyć czy innych też tak smakują . :lol: Polecam !
Cytować
 
 
+2 #64 marta1231 2014-11-29 15:56
Wstawiłam dopiero do piekarnika zobaczę co wyjdźe . Jestem dobrej myśli .
Cytować
 
 
-1 #63 Kasiak 2014-11-29 14:50
Mam 38 lat i nie jest to moje pierwsze ciasto,ale niestety pierwszy w życiu zakalec..Zebrę robiłam od zawsze,ale z innego przepisu,w wodą gazowaną bądź z oranżadą i wychodZiła idealna..Dziś pierwszy raz zrobiłam ze zwykłą wodą i masakra...Szkoda..
Cytować
 
 
0 #62 Izabela 2014-11-28 15:54
piecze się ;) łatwe wykonanie, składniki ciasta chyba każdy ma w domu wiec to wielki plus bo czasami robi się ciasto bez wcześniejszego planowania (tak jak ja teraz)i ciągle czegoś brakuje;)dam znać jak ocenią wypiek młodzi domownicy;)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+