Strona Główna Babki Keks
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Keks Drukuj Email
środa, 10 października 2012 09:23

Keks

Jest to przepis na klasyczny keks z mnóstwem kolorowych bakalii. Keks pieczemy na święta, ale nie tylko wtedy. Jest szybki do przygotowania i możemy go zrobić, gdy tylko najdzie nas ochota. Jest smaczny, aromatyczny, miękki, a jego dużą zaletą jest to, że długo utrzymuje swoją świeżość. Możecie go jeść od razu lub po ostygnięciu zawinąć w ściereczkę, włożyć do woreczka i odstawić najlepiej w chłodne miejsce (chociaż niekoniecznie). Po 2- 3 dniach zyska pełnię smaku, a po tygodniu będzie równie pyszny.

Przed przystąpieniem do pracy, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 180g cukru
  • 5 jajek
  • 250g margaryny lub masła
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mleka
  • ok. 300g bakalii (*) + trochę do dekoracji (**)

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać.
  2. Przygotować bakalie. Jeśli mamy gotową mieszankę keksową, należy pokroić bakalie na mniejsze kawałki, ale nie za drobno. Jeśli przygotowujemy mieszankę sami to migdały należy sparzyć wrzątkiem, gdy przestygną obrać ze skórki i posiekać. Kandyzowane skórki i figi pokroić.
  3. Bakalie wymieszać z 1- 2 łyżkami mąki i odstawić na bok.
  4. Oddzielić żółtka od białek.
  5. Sodę wymieszać z mlekiem.
  6. Miękką margarynę (masło) utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po jednym żółtku. (Każde żółtko miksować co najmniej 1min.)
  7. Mąkę dodać stopniowo do ubitej masy. (Można miksować mikserem na najniższych obrotach, miksując krótko, tylko do połączenia się składników).
  8. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy szpatułką lub łyżką drewnianą.
  9. Na końcu wmieszać delikatnie sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie.
  10. Ciasto przełożyć do keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Ciasta nie powinno być więcej niż max. do ¾ wysokości formy. Ciasto będzie rosło podczas pieczenia).
  11. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60min. w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. (Po ok. 30 min. pieczenia można na chwilę uchylić drzwiczki piekarnika i szybkim ruchem naciąć ciasto wzdłuż na głębokość ok. 1cm, aby zapobiec nierównemu pękaniu ciasta. Gdyby ciasto za szybko się przyrumieniło z góry, można przykryć je folią aluminiową).
  12. Po upieczeniu pozostawić w formie, aż lekko przestygnie. Następnie wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  13. Keks po ostygnięciu można polukrować (cukrem pudrem dobrze wymieszanym z małą ilością gorącej wody lub z sokiem z cytryny) i udekorować bakaliami.
Smacznego.

Uwaga:

* Można użyć gotowej mieszanki keksowej lub samemu pomieszać ulubione bakalie. Mogą to być rodzynki, żurawina, owoce kandyzowane, suszone figi, morele, daktyle, orzechy i migdały. Przykładowa kombinacja to: 50g migdałów lub orzechów, 50g suszonych fig, 50g rodzynek, 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 30g kandyzowanej skórki cytrynowej.
** Do dekoracji użyłam ananasów kandyzowanych.

Na podstawie przepisu z książki: “Pieczenie ciast i ciasteczek” wyd. 1974. Irena Głowacka.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 17
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Keks

Keks

Keks

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #25 nowa 2014-04-06 17:34
Keks wyszedł doskonały!
Uwagi: trzeba naciąć go nieco wcześniej, bo mi zdążył pęknąć.
Muszę też dodać, że ja zamiast cukru użyłam cukru pudru i piekłam 10 min dłużej.
Poza tym - świetny!
Cytować
 
 
+4 #24 Gosia 2014-01-28 11:27
Keks wyszedł idealny (a to był pierwszy raz, gdy robiłam keks), puszysty, pachnący, wkrótce znów będę go robić. Zamiast lukru, którego nie lubię, polałam keks białą czekoladą. Dziękuję za przepis!
Cytować
 
 
+3 #23 Atlanta 2014-01-28 01:34
Rewelacyjny przepis. Keks wyszedł idealnie. Dziękuje.
Cytować
 
 
+1 #22 Hujek 2013-12-30 08:52
Cytuję ANGELA:
keks-rewelka,robilam rok temu pierwszy raz z tego przepisu i zachwycil-w tym roku tez bede go piec,bo jest wspanialy :)

Zgadzam się z tobą
Cytować
 
 
+3 #21 Gośka 2013-12-22 22:47
Keks zrobiłam wczoraj, dzisiaj już go prawie nie ma :) To chyba najlepsza reklama. Pyszny :)dziękuje!
Cytować
 
 
+2 #20 ANGELA 2013-12-19 08:36
keks-rewelka,robilam rok temu pierwszy raz z tego przepisu i zachwycil-w tym roku tez bede go piec,bo jest wspanialy :)
Cytować
 
 
+2 #19 Asia 2013-07-29 18:49
Pokroiłam na mniejsze. Co do mąki to wydaję mi się, że były obtoczone wystarczająco ale następnym razem skupię się bardziej i na krojeniu i na obtaczaniu. Nie wszystko musi wychodzić za pierwszym razem. Dziękuję!
Cytować
 
 
+2 #18 Joanna 2013-07-29 10:17
Asiu bakalie muszą być dobrze obtoczone w mące. Pokroiłaś je na mniejsze kawałki? Jeśli dalej będzie z tym problem, to polecam spróbować posypać ciasto bakaliami z góry, zamiast wmieszać je do ciasta.
Cytować
 
 
+2 #17 Asia 2013-07-29 09:09
Witam, ciasto mi nawet wyszło chociaż jest dużo ciemniejszego koloru niż powinno. Jest tylko jeden problem, wszystkie bakalie opadły na samo dno! Tylko kilka pojedynczych utrzymało się w cieście. Czym to może być spowodowane?
Cytować
 
 
+2 #16 Małgosia 2013-05-31 07:12
Keks wyszedł pyszny :-)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl