Strona Główna Babki Babka piaskowa
de

Domowe-Gotowanie.pl

Chipsy z selera (12 Feb 2015)
Kluski na parze (12 Aug 2014)

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Babka piaskowa Drukuj Email
piątek, 31 sierpnia 2012 22:10

Babka piaskowa

Przepis na klasyczną babkę piaskową, prostą, nieskomplikowaną, lekką i puszystą. Cała tajemnica jej sypkości polega na dodaniu mąki ziemniaczanej. Im więcej tej mąki, tym babka jest bardziej piaskowa i sypka. Poniższy przepis traktuję jako bazę. Wychodzi z niego naprawdę smaczna babka. Jeśli ktoś stwierdzi, że babka jest za mało sucha i sypka to wystarczy tylko zwiększyć ilość mąki ziemniaczanej, zmniejszając jednocześnie o tyle samo ilość mąki pszennej.

Najbardziej sypką babkę otrzymamy, gdy całą mąkę pszenną zastąpimy ziemniaczaną (a więc użyjemy 300g mąki ziemniaczanej). Będzie to wtedy babka piaskowa w wersji bezglutenowej. Pamiętajmy tylko, aby formę posypać również mąką ziemniaczaną.

Babka stanowi doskonałą parę z filiżanką kawy, czy herbaty. Można jeść ją samą, chociaż lepiej mieć coś do popicia ;).

Przed przystąpieniem do pieczenia, należy pamiętać, aby tłuszcz i jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki powinny mieć bowiem temperaturę pokojową.

Babka pieczona jest bez proszku do pieczenia. Pomimo to ładnie wyrasta.

Składniki:

  • 250g masła lub margaryny
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 150g mąki pszennej *
  • 150g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.
  3. Osobno wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną. Dodać stopniowo do utartej masy. Nie mieszać za długo, tylko do połączenia składników. (Można miksować na najniższych obrotach).
  4. Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką.
  5. Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Jeśli macie małe lub średniej wielkości jajka to powinna wystarczyć forma o długości 25cm, przy większych jajkach należy użyć dłuższej formy).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60min. (do suchego patyczka) w temperaturze 160°C.
  7. Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Uwaga:
* W wersji bezglutenowej należy pominąć mąkę pszenną i dać łącznie 300g mąki ziemniaczenej.

Na podstawie przepisu ze strony: www.backrezepte-bb.de

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 12 (forma o dł. 25cm) lub ok. 17 (forma o dł. 30cm)
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Babka piaskowaBabka piaskowa

 

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! a.xmas Campaign 750x200
 

Komentarze  

 
0 #93 ewela 2015-01-12 15:30
babka fajna ale ja dodalam pare krowek pokrojonych do ciasta i tez bylo ok
Cytować
 
 
+1 #92 kade 2014-12-07 16:01
Wlasnie ja upieklam! Jest przepyszna! To byla moja pierwsza babka w zyciu! Teraz bede ja piekla czesto poniewaz jest prosta i przepyszna! Polecam! :)
Cytować
 
 
+2 #91 Ania 2014-12-02 11:53
no i zrobiłam pierwsze w moim życiu ciato. wyszło piękne i pyszne jak z cukierni wszyscy byli w szoku :D a co do przepisu to dodałam jedną łyżkę proszku do pieczenia. teraz zabieram się za coś nowego
Cytować
 
 
-2 #90 Ania 2014-12-01 17:06
pierwsze ciasto w moim życiu :D właśnie wkładam do piekarnika , pochwale się co mi wyszło ( mam nadzieję, że bedzie to babka ,a nie zakalec ) trzymać kciuki :D
Cytować
 
 
+4 #89 Sylwia 2014-10-31 12:15
Korzystam z telefonu i mam problem ze znalezieniem tego przelicznika.

Czy keksowke mogę zastąpić forma do pieczenia babek ? Czy to zmieni coś w cieście ?
Cytować
 
 
+5 #88 Monika 2014-10-26 20:13
Ponieważ miałam pomocnika w postaci małej dziewczynki, dodałyśmy kilka kropli różowego barwnika spozywczego...no i oczywiście babka była hitem :-)
Cytować
 
 
+2 #87 Anna 2014-10-14 12:34
UWAGA UWAGA Ja totalne beztalencie kulinarne, upieklam ta babka. Niemożliwe stało się możliwe. Super szybko, super bezproblemowo. Jedyne co zrobilam, to robilam dokladnie to, co napisane. Dzieki wielkie. Nareszcie i ja bede gotować, bo mam zamiar wypróbować wiecej przepisów z tej strony. Naprawde wielkie dzieki :)
Cytować
 
 
+1 #86 jenka 2014-10-04 21:50
Hura!hura!hura! Udało się - bez zakalca, delikatne i pyszne. Na samej dolnej grzałce, tylko ostatnie 10 min. góra/dół. Już wkrótce następna wersja cytrynowa :)
Pozdrawiam :D
Cytować
 
 
+1 #85 Joanna 2014-10-04 10:20
Jenko piekarnik powinien osiągnąć temperaturę 160st. i wtedy dopiero wkładasz ciasto.
Cytować
 
 
+2 #84 jenka 2014-10-03 13:06
A ja poproszę o sprecyzowanie co oznacza nagrzany piekarnik. Czy ciasto wkładać do piekarnika o temp. 160 stopni i piec, czy do niższej temp. i potem ustawić na 160. Biszkopt robiłam trzy razy zanim udało mi się znaleźć właściwą dla niego temperaturę i czas - teraz wychodzi idealnie. Dodam, że korzystam z piekarnika BEZ termoobiegu.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+