Strona Główna Babki Babka piaskowa
de

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Babka piaskowa Drukuj Email
piątek, 31 sierpnia 2012 22:10

Babka piaskowa

Przepis na klasyczną babkę piaskową, prostą, nieskomplikowaną, lekką i puszystą. Cała tajemnica jej sypkości polega na dodaniu mąki ziemniaczanej. Im więcej tej mąki, tym babka jest bardziej piaskowa i sypka. Poniższy przepis traktuję jako bazę. Wychodzi z niego naprawdę smaczna babka. Jeśli ktoś stwierdzi, że babka jest za mało sucha i sypka to wystarczy tylko zwiększyć ilość mąki ziemniaczanej, zmniejszając jednocześnie o tyle samo ilość mąki pszennej.

Najbardziej sypką babkę otrzymamy, gdy całą mąkę pszenną zastąpimy ziemniaczaną (a więc użyjemy 300g mąki ziemniaczanej). Będzie to wtedy babka piaskowa w wersji bezglutenowej. Pamiętajmy tylko, aby formę posypać również mąką ziemniaczaną.

Babka stanowi doskonałą parę z filiżanką kawy, czy herbaty. Można jeść ją samą, chociaż lepiej mieć coś do popicia ;).

Przed przystąpieniem do pieczenia, należy pamiętać, aby tłuszcz i jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki powinny mieć bowiem temperaturę pokojową.

Babka pieczona jest bez proszku do pieczenia. Pomimo to ładnie wyrasta.

Składniki:

  • 250g masła lub margaryny
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 150g mąki pszennej *
  • 150g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.
  3. Osobno wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną. Dodać stopniowo do utartej masy. Nie mieszać za długo, tylko do połączenia składników. (Można miksować na najniższych obrotach).
  4. Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką.
  5. Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Jeśli macie małe lub średniej wielkości jajka to powinna wystarczyć forma o długości 25cm, przy większych jajkach należy użyć dłuższej formy).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60min. (do suchego patyczka) w temperaturze 160°C.
  7. Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Uwaga:
* W wersji bezglutenowej należy pominąć mąkę pszenną i dać łącznie 300g mąki ziemniaczenej.

Na podstawie przepisu ze strony: www.backrezepte-bb.de

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 12 (forma o dł. 25cm) lub ok. 17 (forma o dł. 30cm)
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Babka piaskowa

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #143 Krzysiek 2016-07-18 21:41
Przepis jest genialny, babka nie wyszła ani za tłusta ani za słodka po prostu ideał :D przede-wszystkim trzeba bardzo dobrze rozrobić masło z cukrem a później to już nie może się nie udać :D zrobiłem od razu na dwie babki jednej już nie ma :D Polecam nie może się nie udać, nie czytajcie komentarzy o zakalcu jestem totalnym amatorem ale tak prostego przepisu nie da się schrzanić. Pozdrawiam panią Joannę i bardzo dziękuję za przepis :D:D:D:D:D:D:D:D
Cytować
 
 
0 #142 Ewa 2016-07-09 19:57
Hej.babke zrobiłam dwa razy i polecam każdej poczatkujacej.dlugo nie mogłam znaleźć przepisu z którego by mi wyszła.Ten przepis jest rewelacyjny.
Cytować
 
 
0 #141 Patrycja 2016-06-29 19:06
Babka przepyszna !!! Wreszcie przepis na tradycyjną, pyszną babkę bez tego okropnego proszku do pieczenia!!! Nie jest to żaden zakalec. Ludzie nie ma nic gorszego od
- słodziku zamiast cukru (pewnie lepszy jest ksylitol)
-margaryny od masła
-proszku do pieczenia(którego najmniejszą ilość osoba z dobrym smakiem wyczuje, poza tym nie jeden się po nim źle czuje i domniema dlaczego)
Cytować
 
 
-2 #140 rob 2016-06-26 18:47
Robię ciasta wiele lat i z ciekawosci chciałem sprawdzić ten przepis. Wyszło tak jak myślałem czyli zakalec. Nie marnujcie czasu i składników na ten przepis.
Cytować
 
 
-2 #139 Wiolka 2016-06-11 18:01
Zakalec......jednym słowem.
Cytować
 
 
-5 #138 Mila 2016-04-29 21:04
Zakalec ociekajacy tluszczem. Na mala foremke kostka masla?
Cytować
 
 
0 #137 Natalia 2016-04-12 09:35
Zrobiłam ją na Wielkanoc, wyszła pyszna :) Dodałam składniki tak jak w przepisie, pół na pół mąki ziemniaczanej i pszennej i wg mnie była idealna :)
Cytować
 
 
-2 #136 ewik 2016-04-09 17:17
Super przepis. Robiłam 3 razy, za każdym razem dałam radę, mimo że nie jestem mistrzynią wypieków :-) Do ciasta dodałam łyżeczkę proszku do pieczenia, otartą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok.
Cytować
 
 
+1 #135 Beata 2016-04-08 16:38
Witam. Zrobiłam babkę 2 razy niestety jest zakalcowata nie rozumiem dlaczego, w smaku pyszna, co robię źle? Proporcje jak w przepisie jajka i masło wyjęłam wcześniej z lodówki...pomocy
Cytować
 
 
+2 #134 http://mamazmotylem.blogspot.com/ 2016-03-30 11:47
Zrobiłam, wyszło pysznie! Smakowało wszystkim, chociaż zrobiłam wersję bezglutenową z mieszanką mąk gryczanej, ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej. Przepis ląduje w moim notesie kuchennym a na blogu zdjęcia efektów :) Pozdrawiam!
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+