Strona Główna Babki Babka piaskowa
de

Domowe-Gotowanie.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Babka piaskowa Drukuj Email
piątek, 31 sierpnia 2012 22:10

Babka piaskowa

Przepis na klasyczną babkę piaskową, prostą, nieskomplikowaną, lekką i puszystą. Cała tajemnica jej sypkości polega na dodaniu mąki ziemniaczanej. Im więcej tej mąki, tym babka jest bardziej piaskowa i sypka. Poniższy przepis traktuję jako bazę. Wychodzi z niego naprawdę smaczna babka. Jeśli ktoś stwierdzi, że babka jest za mało sucha i sypka to wystarczy tylko zwiększyć ilość mąki ziemniaczanej, zmniejszając jednocześnie o tyle samo ilość mąki pszennej.

Najbardziej sypką babkę otrzymamy, gdy całą mąkę pszenną zastąpimy ziemniaczaną (a więc użyjemy 300g mąki ziemniaczanej). Będzie to wtedy babka piaskowa w wersji bezglutenowej. Pamiętajmy tylko, aby formę posypać również mąką ziemniaczaną.

Babka stanowi doskonałą parę z filiżanką kawy, czy herbaty. Można jeść ją samą, chociaż lepiej mieć coś do popicia ;).

Przed przystąpieniem do pieczenia, należy pamiętać, aby tłuszcz i jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki powinny mieć bowiem temperaturę pokojową.

Babka pieczona jest bez proszku do pieczenia. Pomimo to ładnie wyrasta.

Składniki:

  • 250g masła lub margaryny
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 150g mąki pszennej *
  • 150g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.
  3. Osobno wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną. Dodać stopniowo do utartej masy. Nie mieszać za długo, tylko do połączenia składników. (Można miksować na najniższych obrotach).
  4. Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką.
  5. Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Jeśli macie małe lub średniej wielkości jajka to powinna wystarczyć forma o długości 25cm, przy większych jajkach należy użyć dłuższej formy).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60min. (do suchego patyczka) w temperaturze 160°C.
  7. Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Uwaga:
* W wersji bezglutenowej należy pominąć mąkę pszenną i dać łącznie 300g mąki ziemniaczenej.

Na podstawie przepisu ze strony: www.backrezepte-bb.de

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 12 (forma o dł. 25cm) lub ok. 17 (forma o dł. 30cm)
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Babka piaskowaBabka piaskowa

 

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
+1 #123 Eliza 2016-01-31 11:19
Potwierdzam :D Babka wychodzi identycznie jak na zdjęciu. Moja forma jest szersza, przez to ciasto jest niższe więc piekłam 55 minut (bez sprawdzania patyczkiem, bo nie mam). Tak sobie czytam o waszych zakalcach i wydaje mi się, że przyczyną może być zbyt krótkie ucieranie masła z cukrem. Ja w ten sposób zepsułam w życiu kilka ciast. A więc stanowczo zalecam wam najpierw utrzeć masło na kremową, spójną masę. Potem cukier dosypujemy porcjami, a całość ucieramy dłuuugo, aż cukier straci ziarnistą strukturę i znów stworzy kremową, spójną masę (w przeciwnym razie ciasto może się wam zważyć po dodaniu żółtek). Piekłam na grzaniu dolnym, z termoobiegiem (góry nie musiałam włączać). Żeby było zabawnie, ucierałam głównie ręcznie, bo mój mikser się przegrzewa ;)
Cytować
 
 
+1 #122 maria 2016-01-21 13:32
a moja babka sie juz godzine i 20 min piecze i jak sprawdzam patyczkiem to patyczek jest mokry :(
Cytować
 
 
0 #121 Luiza 2016-01-17 13:28
Cudowne :lol:
Cytować
 
 
+3 #120 Natka 2015-12-13 17:29
Cytuję Justyna:
W przepisie nie ma proszku do pieczenia. Nie trzeba go dawać ?

No i bardzo dobrze, że nie ma proszku !!!! Ludzie jedzcie zdrowo i tym bardziej jak coś robić to z naturalnych, dobrych i tradycyjnych przepisów. Nie pamiętam żeby nasze prababcie i pra pra dodawały takie świństwa jak proszek i sodę !!!!
Cytować
 
 
+5 #119 Agata 2015-12-06 18:53
Byłam bardzo zdziwiona brakiem jakiegokolwiek spulchniacza i przyznaję szczerze moje zaufanie do autorki zostało wystawione na próbę - byłam bardzo bliska dosypania proszku do pieczenia. Jednak tego nie zrobiłam i ku mojemu zaskoczeniu babka jest naturalnie puszysta i pyszna! Dziękuję podwójnie, bo nie jestem mistrzynią babki. Pozdrawiam
Cytować
 
 
+4 #118 Agata 2015-11-30 09:10
Wczoraj tę babkę upiekł mój ośmioletni syn. Czytałam przepis a on krok po kroku wykonywał wszystkie procedury. Pomogłam mu tylko przy rozbijaniu jajek. Babka wyszła fenomenalna. Dziecinnie prosta ;)
Trzeba tylko dokładnie czytać przepis i przestrzegać kolejności.
Myślę że to będzie jego popisowy wypiek :)
Dziękujemy.
Cytować
 
 
+3 #117 Izabell 2015-11-22 14:55
Ciasto pyszne, robię je po raz kolejny :D :D :D
Cytować
 
 
-7 #116 Sylwia 2015-11-21 19:30
Zakalec mi wyszedł nie polecam tego przepisu !!!!
Cytować
 
 
+5 #115 inga 2015-10-30 20:43
Cytuję hania:
Zakalec... moznaby tą babką kogos zabic ;)

Jak nie umiesz gotować t ci wyszedł zakalec
Cytować
 
 
+6 #114 Kasia 2015-10-19 16:57
Zrobiłam tą babkę krok po kroku zgodnie z przepisem i wyszła idealna. Bardzo dziękuję za przepis!
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+