Strona Główna Babki Babka piaskowa
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Babka piaskowa Drukuj Email
piątek, 31 sierpnia 2012 22:10

Babka piaskowa

Przepis na klasyczną babkę piaskową, prostą, nieskomplikowaną, lekką i puszystą. Cała tajemnica jej sypkości polega na dodaniu mąki ziemniaczanej. Im więcej tej mąki, tym babka jest bardziej piaskowa i sypka. Poniższy przepis traktuję jako bazę. Wychodzi z niego naprawdę smaczna babka. Jeśli ktoś stwierdzi, że babka jest za mało sucha i sypka to wystarczy tylko zwiększyć ilość mąki ziemniaczanej, zmniejszając jednocześnie o tyle samo ilość mąki pszennej.

Najbardziej sypką babkę otrzymamy, gdy całą mąkę pszenną zastąpimy ziemniaczaną (a więc użyjemy 300g mąki ziemniaczanej). Będzie to wtedy babka piaskowa w wersji bezglutenowej. Pamiętajmy tylko, aby formę posypać również mąką ziemniaczaną.

Babka stanowi doskonałą parę z filiżanką kawy, czy herbaty. Można jeść ją samą, chociaż lepiej mieć coś do popicia ;).

Przed przystąpieniem do pieczenia, należy pamiętać, aby tłuszcz i jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki powinny mieć bowiem temperaturę pokojową.

Babka pieczona jest bez proszku do pieczenia. Pomimo to ładnie wyrasta.

Składniki:

  • 250g masła lub margaryny
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 150g mąki pszennej *
  • 150g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.
  3. Osobno wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną. Dodać stopniowo do utartej masy. Nie mieszać za długo, tylko do połączenia składników. (Można miksować na najniższych obrotach).
  4. Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką.
  5. Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Jeśli macie małe lub średniej wielkości jajka to powinna wystarczyć forma o długości 25cm, przy większych jajkach należy użyć dłuższej formy).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60min. (do suchego patyczka) w temperaturze 160°C.
  7. Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Uwaga:
* W wersji bezglutenowej należy pominąć mąkę pszenną i dać łącznie 300g mąki ziemniaczenej.

Na podstawie przepisu ze strony: www.backrezepte-bb.de

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 12 (forma o dł. 25cm) lub ok. 17 (forma o dł. 30cm)
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Babka piaskowaBabka piaskowa

 

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #82 Krysia 2014-06-30 08:30
Cześć. :)
Babeczka jest wyśmienita!!!
Moja córka ją zrobiła i wyszła jej celująco
Pozdrawiam Kryśka :lol:
Cytować
 
 
+1 #81 Joanna 2014-05-10 19:36
Marleno z tego co piszesz to babka została za szybko wyciągnięta z piekarnika. Należało piec do suchego patyczka. Ciasto zawsze szybkiej się przypieka po bokach, a wyznacznikiem tego, czy jest upieczone jest sprawdzenia ciasta właśnie w środku.
Cytować
 
 
0 #80 marlena 2014-05-10 08:13
nie wyrosla ,po bokach wyrosla a w srodku surowa.
Cytować
 
 
+2 #79 Wiola 2014-04-18 13:23
Rewelacja :) To moja pierwsza babka w życiu i obawiałam się, że nie wyjdzie ale zrobiłam aż 3 (duża rodzina ;)) i każda wyszła idealnie. Dodałam jeszcze rodzynki i zrobiłam ją dwukolorową dodając do części kakao a i tak wyszła duża i kruchutka. GORĄCO POLECAM TEN PRZEPIS! Smacznych Świąt :)
Cytować
 
 
+2 #78 Natalia 2014-04-16 15:35
bardzo pyszna babka polecam :)
Cytować
 
 
0 #77 aga 2014-04-09 15:09
witam!warto zrobić.pycha.
Cytować
 
 
0 #76 Joanna 2014-04-06 19:08
Angeliko można.
Cytować
 
 
+3 #75 angelika 2014-04-05 13:00
Czy można upiec ją w podstawowej formie do babki z kominem? :-|
Cytować
 
 
+5 #74 Ola 2014-02-22 21:31
Babka wyszła idealna, a robiłam ją (tzn. piaskową) pierwszy raz, bo jestem początkującą kucharką :) Na pewno będę wracać do tego przepisu.
Cytować
 
 
0 #73 Atlanta 2014-02-04 15:58
Babka wyszła pyszna. Na drugi dzień była jeszcze lepsza. Dziękuję.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl