Strona Główna Babki Babka piaskowa
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Babka piaskowa Drukuj Email
piątek, 31 sierpnia 2012 22:10

Babka piaskowa

Przepis na klasyczną babkę piaskową, prostą, nieskomplikowaną, lekką i puszystą. Cała tajemnica jej sypkości polega na dodaniu mąki ziemniaczanej. Im więcej tej mąki, tym babka jest bardziej piaskowa i sypka. Poniższy przepis traktuję jako bazę. Wychodzi z niego naprawdę smaczna babka. Jeśli ktoś stwierdzi, że babka jest za mało sucha i sypka to wystarczy tylko zwiększyć ilość mąki ziemniaczanej, zmniejszając jednocześnie o tyle samo ilość mąki pszennej.

Najbardziej sypką babkę otrzymamy, gdy całą mąkę pszenną zastąpimy ziemniaczaną (a więc użyjemy 300g mąki ziemniaczanej). Będzie to wtedy babka piaskowa w wersji bezglutenowej. Pamiętajmy tylko, aby formę posypać również mąką ziemniaczaną.

Babka stanowi doskonałą parę z filiżanką kawy, czy herbaty. Można jeść ją samą, chociaż lepiej mieć coś do popicia ;).

Przed przystąpieniem do pieczenia, należy pamiętać, aby tłuszcz i jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki powinny mieć bowiem temperaturę pokojową.

Babka pieczona jest bez proszku do pieczenia. Pomimo to ładnie wyrasta.

Składniki:

  • 250g masła lub margaryny
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 150g mąki pszennej *
  • 150g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.
  3. Osobno wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną. Dodać stopniowo do utartej masy. Nie mieszać za długo, tylko do połączenia składników. (Można miksować na najniższych obrotach).
  4. Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką.
  5. Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Jeśli macie małe lub średniej wielkości jajka to powinna wystarczyć forma o długości 25cm, przy większych jajkach należy użyć dłuższej formy).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60min. (do suchego patyczka) w temperaturze 160°C.
  7. Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Uwaga:
* W wersji bezglutenowej należy pominąć mąkę pszenną i dać łącznie 300g mąki ziemniaczenej.

Na podstawie przepisu ze strony: www.backrezepte-bb.de

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 12 (forma o dł. 25cm) lub ok. 17 (forma o dł. 30cm)
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Babka piaskowaBabka piaskowa

 

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
+1 #108 Artur 2015-05-17 12:58
Babka wyszła za pierwszym razem jest przepyszna, to moje pierwsze ciasto od chyba 10 lat z czego jestem dodatkowo dumny :-)
Cytować
 
 
0 #107 Anka 2015-05-02 07:17
Babka oczywiście nie wyrosła, i tak zastanawiał mnie przepis bez proszku, no cóż , zmarnowane składniki. Już w czasie robienia ciasta wiedziałam , ze coś jest nie tak, ciasto było bardzo gęste, wyszedł twardy zakalec, wszystko robiłam zgodnie z przepisem. Niestety , nie polecam. Trzeba było uwierzyć poprzednim komentarzom...
Cytować
 
 
+1 #106 edit 2015-04-26 18:11
Tak, jak myślałam, wyszedł koncertowy zakalec :( ten przepis nie dla mnie, ale piernik wilgotny z Pani przepisu mega pychotka :)
Cytować
 
 
+1 #105 edit 2015-04-26 13:26
Ciasto właśnie w piekarniku, ale już widzę, że raczej nie wyjdzie :( po przepisie na piernik, tak się nastawiłam, że będzie bomba, no ale cóż poczekajmy, jak wystygnie i wtedy napiszę ;)
Cytować
 
 
+1 #104 Dominika 2015-04-26 12:19
Ta BABA jest pyyyyyszna! to chyba dlatego, że jest tam masło prawdziwe a nie jakaś margaryna czy inny olej... sama chyba ją zjem a jutro strzelę jeszcze jedną ale z podwójnej porcji! hihi
Cytować
 
 
-3 #103 Babka 2015-04-18 19:03
Babka mi nie wyszła, znaczy wyszedł wzorowy zakalec. Przed wsadzeniem masy do piekarnika powiedziałam, że ciasto nie wyjdzie, bo widzę po konsystencji i miałam rację. Dziwne tylko, że robiłam wszystko według przepisu. Nie była to moja pierwsza babka... szkoda tylko składników, bo chciało nam się słodkiego a dzisiaj już nie mam ochoty na kolejne próby przepisów z internetu :(((
Cytować
 
 
+2 #102 Ula 2015-04-17 09:20
Świetny przepis. Polecam. Babka bardzo sypka, puszysta.
Cytować
 
 
0 #101 Monika 2015-04-04 22:23
Wlasnie upieklam, wyszła piekna i smakuje wyśmienicie. super przepis bardzo polecam
Cytować
 
 
+1 #100 Joanna 2015-04-04 20:52
Elżbieto jejku, niepotrzebnie wyrzuciłaś. Myślę, że wszystko było dobrze, jeśli użyłaś prawdziwego masła i było ogrzane do temperatury pokojowej. Z masła, cukru i żółtek jeszcze nie wyjdzie ciasto. Do tego trzeba jeszcze mąki. Ubić na puszystą masę oznacza tak długie miksowanie masła, aż zrobi się gładkie, jasne (białawe) i kremowe.
Cytować
 
 
+2 #99 Elzbieta 2015-04-04 09:41
mam pytanie jak zmiksowac maslo na puszysta mase? mi jakos nie wychodzilo. Moze to maslo powinno byc roztopione? miksowalam maslo, dodawalam zotlta, potem cukier... i nijak nie wychodzilo mi konsystencja ciasta, to po prostu bylo miekkie maslo, a miksowalam w sumie chyba ze 20 minut.Skonczylo sie tym, ze wywalilam wszytsko do kosza przed pieczeniem...
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+