Babka z nutellą i orzechami

Czekoladowa babka z nutellą i mielonymi orzechami. Smak nutelli nie jest dominujący. Powiedziałabym, że ciasto jest w równej mierze czekoladowe, jak i orzechowe. Babka jest mięciutka, delikatna i pachnąca. Dodatkowo wzbogaciłam ją polewą z nutelli. Bardzo smaczna i na pewno posmakuje dzieciom, a i dorośli będą mieć coś do kawy.

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g masła (lub margaryny)
  • 100 g kremu czekoladowo- orzechowego typu Nutella
  • 125 g cukru (najlepiej brązowego, ale może być też zwykły)
  • 75 g zmielonych orzechów laskowych
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 2 łyżki kakao

Polewa:

  • 2 łyżki kremu czekoladowo- orzechowego typu Nutella
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową (o długości 25 cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i obsypać mąką (lub bułką tartą).
  2. Przygotować ciasto: Masło roztopić i ostudzić. Razem z nutellą, solą i cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 1 minutę).
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, zmielonymi orzechami i kakao. Dodawać stopniowo do utartej masy, delikatnie mieszając, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg 150°C). Upieczone ciasto wyciągnąć z pieca i pozostawić na chwilę w formie, aby lekko ostygło. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Przygotować polewę: Krem czekoladowo- orzechowy podgrzać razem z masłem, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia i połączenia się składników. Gotową polewę wyłożyć na ciasto.

Źródło: Na podstawie przepisu ze strony chefkoch.de

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Babka z nutellą i orzechami Babka z nutellą i orzechami