Papugowe ciasto

Smaczna, bajecznie kolorowa babka. Swoje kolory zawdzięcza galaretkom dodanym do ciasta. Można użyć trzech, najlepiej różnokolorowych galaretek lub tak jak na zdjęciu do jednej części dodać kakao.

Składniki:

  • 250g margaryny
  • 180g cukru
  • 5 jajek
  • 250g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 galaretki (różne kolory) i 2 łyżki kakao lub 3 galaretki (różne kolory)

Sposób przygotowania:

  1. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miksując mikserem na najniższych obrotach dodać stopniowo mąkę z proszkiem. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
  3. Ciasto podzielić na 3 części. Do 2 części wmieszać delikatnie po jednej galaretce, do trzeciej dodać 2 łyżki kakao (lub w przypadku 3 galaretek, do każdej części dodać po galaretce).
  4. Robiąc kleksy łyżką, wykładać na przemian różne kolory ciasta do formy wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Dodatkowo można zrobić widelcem szlaczek. (Można użyć tortownicy o średnicy 26cm, keksówki o długości 30cm lub innej formy o podobnej pojemności).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, w zależności od formy, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
  6. Dodatkowo ostudzone ciasto posmarowałam bardzo rzadkim lukrem i posypałam żółtym kokosem i zabarwionym na czerwono cukrem.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50- 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Papugowe ciasto

Papugowe ciasto

papugowe ciasto