Babka adwokatowa

Pyszna, puszysta babka adwokatowa, pokryta lukrem adwokatowym. Babka jest bardzo wilgotna i bardzo smaczna. Aromat adwokata jest delikatnie wyczuwalny. Gorąco polecam.

Składniki:

Ciasto:

  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g skrobi ziemniaczanej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru pudru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 ml oleju np. rzepakowego
  • 250 ml likieru jajecznego (adwokata)
  • 5 jajek (rozmiar M)

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • ok. 3 łyżek likieru jajecznego

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Dodać resztę składników i ucierać mikserem na najwyższych obrotach co najmniej przez 1 minutę.
  2. Ciasto przełożyć do formy na babkę o średnicy 22cm, wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 55 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 160°C).
  4. Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z likierem na gładką masę. Babkę polać lukrem.

Uwaga:

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki dr. Oetkera: "1000, Die besten Backrezepte".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Babka adwokatowa Babka adwokatowa Babka adwokatowa