Strona Główna Babki Czekoladowy baranek wielkanocny
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Czekoladowy baranek wielkanocny Drukuj Email
piątek, 22 kwietnia 2011 21:03

baranek wielkanocny czekoladowy

W tym roku w koszyczku poniesiemy czekoladowego baranka. Baranek zrobiony jest z ciasta piaskowego z dodatkiem czekolady i udekorowany lukrem.

Tym oto przepisem kończę tegoroczne wypieki wielkanocne, a wszystkim czytelniczką i czytelnikom blogu życzę wesołych, zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych oraz radości płynącej ze Zmartwychwstania Pańskiego.

Joanna

Składniki:

  • 75g czekolady gorzkiej
  • 75g masła lub margaryny
  • 75g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 100g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • ok. 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 białko
  • 2 migdały ze skórką
  • ewentualnie rodzynka

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Blachę do pieczenia ustawić na najniższej szynie w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  3. Masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli ubić na puszystą masę. Dalej ubijając, dodawać po jednym jajku. Kolejno dodać chłodną czekoladę.
  4. Osobno wymieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodać do utartej masy razem z mlekiem i delikatnie wymieszać.
  5. Formę na baranka (o pojemności 0,7 litra) wysmarować masłem lub margaryną. Formę złożyć i napełnić ciastem.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku około 35 min. (Ja piekłam 45min., najlepiej sprawdzić patyczkiem).
  7. Baranka pozostawić w formie, aż ostygnie. Po wyciągnięciu baranka z formy w razie potrzeby ściąć kawałek ciasta, aby można było baranka postawić.
  8. Przygotować lukier. Białko zmiksować najpierw z 1 szklanką cukru pudru. Kolejno miksując, dodać tyle cukru pudru, aby masa była dość gęsta i się nie rozlewała (Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka. U mnie wyszło 1 ½ szklanki). Lukier przełożyć do szprycy z dużą, okrągłą końcówką i udekorować baranka. Z migdałów zrobić uszy, przyklejając je na lukrze. Zrobić oczy z lukru. W środek można wsadzić kawałek rodzynki.

Smacznego Smile. 

Przepis pochodzi z tej strony.

zegarek

Czas przygotowania:

około 25 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35- 45 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

czekoladowy baranek wielkanocny

czekoladowy baranek wielkanocny

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! a.xmas Campaign 750x200
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
Woman_Odkryj_siebie_na_nowo 250x250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

Ostatnie komentarze