Strona Główna Babki Czekoladowy baranek wielkanocny
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Czekoladowy baranek wielkanocny Drukuj Email
piątek, 22 kwietnia 2011 21:03

baranek wielkanocny czekoladowy

W tym roku w koszyczku poniesiemy czekoladowego baranka. Baranek zrobiony jest z ciasta piaskowego z dodatkiem czekolady i udekorowany lukrem.

Tym oto przepisem kończę tegoroczne wypieki wielkanocne, a wszystkim czytelniczką i czytelnikom blogu życzę wesołych, zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych oraz radości płynącej ze Zmartwychwstania Pańskiego.

Joanna

Składniki:

  • 75g czekolady gorzkiej
  • 75g masła lub margaryny
  • 75g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 100g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • ok. 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 białko
  • 2 migdały ze skórką
  • ewentualnie rodzynka

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Blachę do pieczenia ustawić na najniższej szynie w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  3. Masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli ubić na puszystą masę. Dalej ubijając, dodawać po jednym jajku. Kolejno dodać chłodną czekoladę.
  4. Osobno wymieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodać do utartej masy razem z mlekiem i delikatnie wymieszać.
  5. Formę na baranka (o pojemności 0,7 litra) wysmarować masłem lub margaryną. Formę złożyć i napełnić ciastem.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku około 35 min. (Ja piekłam 45min., najlepiej sprawdzić patyczkiem).
  7. Baranka pozostawić w formie, aż ostygnie. Po wyciągnięciu baranka z formy w razie potrzeby ściąć kawałek ciasta, aby można było baranka postawić.
  8. Przygotować lukier. Białko zmiksować najpierw z 1 szklanką cukru pudru. Kolejno miksując, dodać tyle cukru pudru, aby masa była dość gęsta i się nie rozlewała (Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka. U mnie wyszło 1 ½ szklanki). Lukier przełożyć do szprycy z dużą, okrągłą końcówką i udekorować baranka. Z migdałów zrobić uszy, przyklejając je na lukrze. Zrobić oczy z lukru. W środek można wsadzić kawałek rodzynki.

Smacznego Smile. 

Przepis pochodzi z tej strony.

zegarek

Czas przygotowania:

około 25 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35- 45 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

czekoladowy baranek wielkanocny

czekoladowy baranek wielkanocny

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #11 Aneta 2014-04-18 11:14
A gdzie można kupić taką formę, jaka jest najlepsza?
Cytować
 
 
+2 #10 Patrycja 2013-03-27 19:29
Gdzie można kupić taką foremkę?
Cytować
 
 
+2 #9 flusso 2011-04-25 21:12
Jakie on ma pomysłowe uszka ;)
Cytować
 
 
+2 #8 wykrywacz smaku 2011-04-25 20:31
Beee, beee baranek beczy i u nas ;-) Dziękujemy za dodanie zdjęcia i pozdrawiamy jeszcze świątecznie! :)
Cytować
 
 
+2 #7 kass 2011-04-24 10:45
Wspaniałych i Pogodnych Świąt!
Cytować
 
 
+2 #6 majka 2011-04-24 07:43
Jaki sliczny! Jak malowany :))

Spokojnych i radosnych Swiat!
Cytować
 
 
+2 #5 viridianka 2011-04-23 21:42
Samych radosnych, kolorowych, rodzinnych chwil – Wesołego Alleluja!
Cytować
 
 
+3 #4 Izaa 2011-04-23 16:20
baranek jest prześliczny.....Wesołych świąt i mokrego dyngusa...;)
Cytować
 
 
+2 #3 ewelajna 2011-04-23 12:53
Joanno, baranek niezwykle piękny!
Niech Twoje Święta Wielkanocne będą takie jakich pragniesz - dużo miłości, nadziei i wiary...!!!
Cytować
 
 
+2 #2 kasia1977 2011-04-23 09:22
Spokojnych, radosnych Swiat Wiel;kiej Nocy!
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl